Hagymapucolás sírás nélkül, egyetlen egyszerű trükkel
Plusz 3 aranyat érő tipp a konyhába
Nagyanyáink megoldásai a mindennapi, de bosszantó dolgokra.

Ez is érdekelhet

Tippek hogyan hozd a legjobb formád télen is - a hideg idő nem akadály! (x)

Csatlakozz te is Fördős Zéhez, és #FőzzAGYERMEKEKÉRT! (x)

Megvan az év legnagyobb gyermekelőadása: ha szemfüles vagy, jövőre megnézheted! (x)

Nem tudod, milyen legyen idén a karácsonyi dekoráció? Segítünk! (x)

Négy dekortrend, amivel biztosra mehetsz karácsonykor (x)

beauty and style

Túlsúlyos, de megtalálta a nőies oldalát: Tess Holliday imád öltözködni »

Szoknya és kabát nőiesen: így lehetsz csinos a téli rétegekben »

Szétálló hajjal, pattanásokkal ébredt, 10 perc múlva csodásan festett: gyors trükkök fáradt napokra »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Körülvesznek bennünket a konyhai csodamasinák, mégis van néhány mindennapi, mégis bosszantó dolog, amire látszólag nem létezik megoldás.

Nagyanyáink, akiknek az életét még nem gyorsította meg a technika, jó néhány trükköt ismertek, amivel megkönnyíthették a dolgukat. Íme, négy tipp, aminek te is hasznát veszed a konyhában.

Szem nem marad szárazon...

...amikor hagymát kell pucolni, pláne, ha szeletelni is. Sokan a búvárszemüvegre vagy az orrcsipeszre esküsznek, de létezik ennél egyszerűbb megoldás is, és még a tengerbiológusok boltját sem kell felkeresned hozzá.

Mielőtt hozzáfognál a hagyma előkészítéséhez, vegyél a szádba egy nagy korty vizet, és tartsd is ott - lehetőleg egészen hátul, hogy szinte hozzáérjen az ínyvitorládhoz. Nem fogod érezni a hagyma szagát, és a szemedet sem csípi majd a felszabaduló illóolaj. A hagymaaprítás végén egyszerűen köpd ki a vizet.

Ezért működik

A vélemények megoszlanak, van, aki szerint a víz elzárja az utat az irritáló aromák elől, bár ez a feltevés antropológiai szempontból nem teljesen megalapozott.

Annyi bizonyos, hogy a módszer valóban működik, és hogy a hagymapucolás végére a szádban tartott víznek mintha kicsit hagymás íze lenne.

Reggeli gyors

Időről időre változik a dietetikusok véleménye arról, hogy a tojásban található koleszterin végül is kedvező, avagy káros-e az emberi szervezetre, az viszont biztos, hogy a fehérjében gazdag főtt tojás az egyik legfinomabb és legegyszerűbben elkészíthető reggeli. Elég csak lobogó vízbe tenned, és mire megmostad a fogadat, már el is készült a napindító táplálék. Persze, akár keményre, akár lágyra főzöd, még meg kell birkóznod a tojáshéjjal, ami vagy egyáltalán nem akar eltörni, vagy csak milliméteres darabokban lehet lecsipegetni.

Sokkal könnyebb lesz megszabadítanod a tojást a kérgétől, ha rögtön a főzés végén jeges, de legalábbis hideg vízbe mártod. Hagyd ott hűlni egy kicsit - a kéreg ezután könnyen és nagy darabokban fog leválni.

Ezért működik

A hirtelen hőmérsékletváltozás hatására a tojás héjából kicsapódik a kalcium, és sokkal törékenyebbé válik. Ugyanez történik a fogaiddal is, amikor a forró étel mellé valamilyen jeges italt iszol - nem véletlenül intenek óva a fogorvosok.

Ha túl jól sikerült a pörkölt

Nem véletlen az étel neve, az igazán jó pörköltet tényleg oda kell egy kicsit pirítani az edény aljához - ám kezdő és haladó fokozatú konyhatündérekkel egyaránt megesik, hogy túl jól sikerül a művelet, és vastag, égett lerakódás keletkezik az edény mélyén, amit súrolással szinte lehetetlen eltávolítani.

Sikálás helyett inkább szórd be sóval az odaégett ételt, hagyd így állni fél óráig, majd önts a lábas aljába kevés vizet, és hirtelen forrald fel. A kosz nagy része még a forralás közben leválik, de ezután már a többit is egyszerűen letörölheted.

Ezért működik

A só kristályai behatolnak a leégett étel darabjai közé, és fellazítják azt. Ezután a forró víz visszaadja az elszenesedett maradék nedvességtartalmát, így az megpuhul, és képes lesz elválni az edény aljától.

Ahol a szálak összeérnek: a vágódeszka

Kétségtelenül az egyik leggyakrabban használt konyhai eszköz, aminek sok mindent ki kell bírnia: ezen aprítasz répát, hagymát, friss gyümölcsöt, diót a süteménybe, de nyers húst vagy halat is. Persze, a különböző ételeknek érdemes külön vágódeszkát fenntartani, de ez nem oldja meg a problémát, hogy az eszköz - különösen, ha fából készült - gyakran makacsul magába szívja a nyers ételek szagát, és bármeddig áztatod vagy sikálod is, nem tudod kiszedni az aromákat a fa rostszálai közül.

A legegyszerűbb megoldás, ha sót keversz el egy kevés citromlével, és ezzel dörzsölöd át alaposan a vágódeszkát. Ezután öblítsd le tiszta vízzel. Nemcsak szagtalan, de higiénikusan tiszta is lesz.

Ezért működik

A só képes elvonni környezetéből a nedvességet, így a fa mélyebb rétegeibe ivódott aromákat is kiszívja, a citrom pedig fertőtlenítő, frissítő hatásának köszönhetően elpusztítja a szagokért felelős baktériumokat.

Ezt is szeretjük