Nagy karácsonyfa körkép
Vágottat, tartósat, törpét vagy óriást? Igazit vagy műfenyőt? Nagy dilemma, hiszen mindenki gyönyörű karácsonyfát szeretne. De vajon melyiket érdemes?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Karácsonykor a fenyőfa vásárlása és díszítése mindig jelentős esemény. Van, aki a kisméretű, könnyen elhelyezhető és mozgatható fára esküszik, akad, aki a nagyra, egyesek a gyökeresre, mások a műanyagra.

A legtöbben azonban állítják: az ünnepi hangulat elképzelhetetlen élő fenyőfa nélkül, sőt erdészek szerint a tervezett karácsonyi vágások is csupán jelentéktelen kárt okoznak a fenyvesekben.

Kinek a pap, kinek a papné - fenyőkörkép

A legelterjedtebb karácsonyfa a közönséges lucfenyő, népszerűségét kecses koronájának, örökzöld tűlombozatának köszönheti. Szabályos elrendezésű ágai ágörvekben helyezkednek el az egyenes, tűlevelekkel borított törzsön.

Az ezüstfenyő vagy coloradói lucfenyő a közönséges zöld luc rokona, amely ezüstösszürke színét a tűleveleit borító vastag viaszrétegtől kapja. Ez a réteg mérsékli a párologtatást, vagyis a vízvesztést, ami késlelteti a tűhullás megindulását.
A valódi ezüstfenyők ezüstös vagy kékesen hamvas színben pompáznak, így nagyon szép karácsonyfák, ám csak gyökeres példányaik tartósak.

A jegenyefenyő a luchoz hasonlóan örvös ágelrendeződésű fa, melynek alakja karcsú, koronája pedig tömött. Tűi megszáradva sem hullanak le, hanem ráaszalódnak az ágakra, ráadásul megőrzik zöld színüket.

A normann fenyőként is emlegetett kaukázusi jegenyefenyő tömött ágai és sötétzöld lombjának színe miatt mutatós. Alul ezüstös tűlevelei az alsó ágakon ívesen előrehajolnak, fent a hajtások felső oldalára hajlanak, két oldalról pedig egymásba fonódnak. A duglászfenyő örvös ágrendszerű, hosszú, lapos tűi puha tapintásúak, megdörzsölve pedig narancsillatúak. Levelei száradás után sem hullanak le. A feketefenyő ágai szürkésbarnák. Termetes méretű fa, tűi 18 cm-esek is lehetnek, felfelé simítva érdes tapintásúak, mindkét oldalukon sötétzöld színűek.

Földlabdás bérfák

A zöldszervezetek egyre több helyen kínálnak bérelhető fenyőt. Ez a megoldás főként azoknak ajánlható, akik szeretik az élő fenyő illatát és hangulatát, de nem szívesen szaporítják a januárban utcákra dobott, kiszáradt fenyőfák számát. A fákat december 20–22. között árusítják, és január 2–4. között lehet őket visszaváltani. A földlabdás bérfák ára átlagosan háromezer forint, amelyből a fa leadásakor ezer forintot visszafizetnek. A fővárosban december 20-ától általában a Moszkva téren, az Almássy téren, a Harminckettesek terén és az Örs vezér téren lehet megtalálni az ökoszervezetek fenyőárusait.

Gyökeres fenyők

Fontos tudnod, hogy nem szabad keményre fagyott földlabdás fát vásárolni, mert annak bizonyára a gyökere is elfagyott. Sőt, arra is ügyelj, hogy a fát ne vidd be rögtön a meleg lakásba, hanem fokozatosan szoktasd hozzá a klímaváltozáshoz! A fát a fűtőtesttől távol állítsd fel, és ügyelj arra is, hogy mindig nedves legyen a föld! A gyökeres fenyők csúcsával óvatosan kell bánni, mert épségétől függ a fa növekedése: ne erőszakold rá a csúcsdíszt, a legtetejét hagyd szabadon!

A gyökeres karácsonyfa legfeljebb két hétig tartható a lakásban károsodás nélkül. Vízkeresztkor ne ültesd ki állandó helyére, fokozatosan szoktasd a külső hőmérséklethez!

December 13-tól már kapható a forgalmasabb újságárusoknál a Kosár - a fogyasztók magazinja reklámmentes fogyasztói magazin legújabb száma!

A Kosár magazin decemberi számának tartalmából:
  • A klasszikustól a joghurtosig - szaloncukorteszt
  • A harmónia a nyerő! Hordozható MP3 lejátszók tesztje
  • Száraz, palackos erjesztésű pezsgők tesztje
  • Nyakkendő helyett - karácsonyi ajándékötletek
Kosár – a fogyasztók magazinja
FÜGGETLEN, MEGBÍZHATÓ, HASZNOS és ÉRDEKES
Kiadja az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület
www.kosarmagazin.hu
kosar@ofe.hu
Tel: 392-5285
Tel/fax: 392-5287
Ezt is szeretjük