9 kutyafajta, ami fokozottan hajlamos a hőgutára: vigyázz rájuk a melegben

Néhány kutyafajtánál az átlagnál jóval magasabb a hőguta veszélye.

Hőgutára hajlamos kutyafajták
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Köztudott tény, hogy az emberrel ellentétben a kutyák szinte képtelenek az izzadásra, a testhő leadása számukra elsősorban csak a lihegésen és a mancsukon keresztül lehetséges. Ez azonban a kánikulák idején korántsem elegendő. A nagy nyári hőségben fokozott veszélynek vannak kitéve a négylábú kedvencek, hiszen a testük gyorsan extrém módon felforrósodhat, amely hőgutához vezet. Ehhez ráadásul egyes esetekben nem is kell 40°C, akár már 20-21°C-os hőmérsékletben is kialakulhat a baj!

A legjobb megelőzni a bajt: a nagy sétákat hajnalra és estére időzítsétek, kerülve ekkor is a forró betont, otthon és séta közben is legyen a kutyának elég vize. Napközben a hűvösebb helyiségben alakíts ki neki helyet, de hűtőmatracot, sétához pedig hűsítő mellényt, kendőt is beszerezhetsz. Ha udvarotok is van, szerezzetek be egy kis gyerekmedencét, amiben kedvére lehűtheti magát!

Hőgutára hajlamos kutyafajták

Egyes kutyafajták sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve a melegben a tanulmányok szerint, és kiemelt körültekintést igényel tartásuk, sétáltatásuk már tavasztól kezdődően. Az idősebb, illetve nagy testű kutyusoknál, a tömött szőrűeknél, a rövidebb orrúaknál és a túlsúlyosaknál is fokozott érzékenységgel kell számolni.

A hőguta jelei közé tartozik a vörössé váló nyelv, a túlzott zihálás, a sápadt íny, a táguló pupillák, a pulzus felgyorsulása, a nyál sűrűsödése, a remegés, a járási nehézségek, a hányás, a hasmenés, a szédülés, az ájulás. A tünetek fellépése esetén azonnal hűteni kell a kutyust, és orvoshoz fordulni, hogy a végzetes következmények elkerülhetők legyenek.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ismerd meg a legrövidebb életű kutyafajtákat!

Egyes kutyafajták várható élettartama sajnos bőven elmarad a tíz évtől is. Tudd meg, melyekről van szó!

Ezek a kutyák élnek a legrövidebb ideig: az egyik legnépszerűbb fajta csak 4,5 évig lehet az ember társa

Nézegess képeket!

Elolvasom

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük