Szeretnéd, ha a kutyusod hosszabb ideig élne? A betegségektől is megóvod, ha egy dolgot megteszel vele

Akár másfél évvel hosszabb ideig élhet egészségesebben a kutyus az ivartalanítás után.

Kutya ivartalanítása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ivartalanítást számtalan tévhit övezi, pedig a rutin beavatkozással nem csupán a felesleges szaporulatok előzhetők meg, rengeteg előnye van a kutyus egészségére nézve is.

Az ivartalanítást sokan úri huncutságnak képzelik, sőt, akadnak, akik egyenesen vonakodnak tőle, mondván, a kutyának is szüksége van a szexuális életre, utódok nemzésére és világra hozására. A kutya azonban nem élvezetből, hanem ösztönből párzik. A szaporulatok, illetve azok leszármazottainak egy része azonban jó eséllyel az utcán vagy gyepmesteri telepeken végzi: az egyetlen biztos mód a megelőzésre az ivartalanítás.

Az ivartalanítás hatása a kutyus egészségére

A beavatkozásról egyes kutatások kimutatták, hogy szuka kutyák esetében 1,5 évvel, kanok esetében 0,9 évvel megnöveli a várható élettartamot, ráadásul súlyos egészségügyi problémák előzhetők meg vele. Jelentősen csökken az emlődaganat, illetőleg a prosztatagondok rizikója, és teljesen kizárhatók lesznek a petefészek, a méh elváltozásai, illetve a heredaganat.

A szukáknál ráadásul megszűnik a tüzeléses mizéria, az álvemhesség lehetősége, és mindkét nemnél csökken a szökési hajlandóság is. Sokan tartanak a kutyus elhízásától, ám a hízékonyság függ az ivartalanítás időpontjától is: minél korábban végzik el a beavatkozást, annál kevésbé válik hajlamossá a hízásra, de az étrend és az elegendő mozgás is rendkívül sokat számít, tehát nem törvényszerű a súlynövekedés.

A viselkedésre is hatással van kissé, hiszen radikális hormonális változásokat indít el a testben, csillapodnak a különösen párzási időszakban tomboló ösztönök és az agresszivitás. Önmagában persze nem elegendő módszer az egyéb eredetű viselkedésproblémák orvoslására, és természetesen nem pótolja a foglalkozást, a mentális fárasztást és a nevelést sem.

A műtét magas ára sokakat elrettent, ám a felelős állattartás nem két fillér, ez a beavatkozás pedig egy egyszeri kiadást jelent a családi kasszára nézve, ráadásul még mindig jóval alacsonyabb, mint ami egy egész alom immunizálásánál és még inkább felnevelésénél jelentkezik.

Az időpont megválasztása fontos, rég megdőlt az a tévhit, hogy minimum egyszer szülnie kell a szuka kutyának ivartalanítás előtt, sőt, a tüzelést sem szükséges megvárni, a legmegfelelőbbnek az ivarérettséget megelőző időszakot tartják erre.

A komplikációk esélye minimális fiatalabb korban, és a gyógyulás is megtörténik túlnyomórészt néhány nap után. Idősebb korú vagy betegséggel élő kutyusnál az orvos tanácsát érdemes megfogadni az ivartalanítás elvégzése és időzítése kapcsán.

A kutyatartás felelősség

Varga Adrienn, a Kutyaovi Állatvédő Egyesület önkéntese elmondta, mik a felelős kutyatartás alapszabályai, és ki a felelős, jó gazda.

"A felelős gazdi jól etet, ivartalanít, képzi a kutyáját" - Interjú Varga Adrienn-nel, a Kutyaovi Állatvédő Egyesületből

Varga Adrienn, a Kutyaovi Állatvédő Egyesület önkéntese elmondja, mik a felelős kutyatartás alapszabályai és ki a felelős, jó gazda.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük