A szívférgesség akár halálos is lehet: mik a tünetei, és hogyan lehet megelőzni?
A szívférgesség egyre nagyobb veszélyt jelenthet a házi kedvencekre hazánkban is.

szomoru-kutya
beauty and style
Top olvasott cikkek

Felelős állattartóként a gazdi feladata, hogy gondoskodjon kedvence egészségének megőrzéséről. A megfelelő táplálás, a kellő testmozgás biztosítása és a rendszeres állatorvosi vizit mellett más, oltással nem kivédhető betegségek megelőzésre is nagy hangsúlyt kell fektetni.

Számos olyan, akár halálos kimenetelű kór létezik, amelyet könnyebb elkerülni, mint kezelni. Ilyen a Dirofilaria immitis által okozott szívférgesség is, amely sajnos Európában is egyre inkább elterjedtté válik, és mind a kutyákat, mind a macskákat veszélyeztetheti.

Hogyan terjed a szívférgesség?

A betegséget egyes, korábban csak a trópusokon előforduló, de ma már hazánkban is jelen lévő szúnyogok terjesztik. Ezek a fajok valószínűleg a turizmus és a kereskedelem útján kerültek Európába, és a melegedő éghajlat miatt telepedtek meg. A fertőzött vérszívó a csípésével adja tovább a nyálában megtalálható lárvákat, amelyek az állat bőre alá, majd a vérkeringésébe jutnak.

szunyog

Néhány hónap alatt a testben vándorló lárvák kifejlett féreggé alakulnak, majd elsősorban a tüdőartériában, a jobb szívfélben és a szív jobb pitvarába nyíló, hátulsó, üres fővénában telepednek meg. Egy kifejlett féreg 5-7 évig is élhet, testének hosszúsága 10 és 40 centiméter között lehet. Az ivarérett paraziták szaporodnak, így idővel rengeteg élősködő terhelheti az állatot. Ez nemcsak rá, de más kedvencekre is veszélyes, hiszen ha egy szúnyog megcsíp egy szívférges kutyát vagy macskát, majd egy egészséges állatot is, szájszervén keresztül továbbadja a betegséget.

Magyarországon 2007 előtt csak külföldről származó fertőzéses eseteket dokumentáltak, ám 2009-ben fény derült rá, hogy két évvel azelőtt egy olyan kutya is megbetegedett, aki nem járt az országhatárokon kívül.

A szívférgesség tünetei

A szívférgesség a lárvák fejlődési szakaszában akár hónapokon keresztül is tünetmentes lehet. Később, ha már kifejlődtek a férgek, az állatnál levertség, fáradékonyság, nehézlégzés, köhögés, orrvérzés jelentkezhet. A kezeletlen betegség magas vérnyomás vagy vérszegénység kialakulásához vezethet, okozhat trombózist, tüdővizenyőt, hasvízkórt, és megakadályozhatja a létfontosságú szervek, különösen a szív működését.

Megelőzés és kezelés

A megelőzés leghatékonyabb módja a szúnyogcsípés elleni védekezés, amely különböző készítmények és termékkombinációk alkalmazásával történhet. Bevethető széles spektrumú féregtelenítő szer, speciális nyakörv, tabletta vagy spot-on. Ezekkel kapcsolatban minden esetben érdemes kikérni az állatorvos véleményét. A kúra kezdete előtt a félévesnél idősebb állatoknál szűrővizsgálatot kell végeztetni, ami kimutatja, hogy nem szívférges-e a kutya. Ha a teszt negatív, jöhet a megelőzés.

Ám ha a teszt pozitív lesz, azonnal meg kell kezdeni a terápiát, hogy javuljanak a beteg kedvenc túlélési esélyei, de sajnos igen magas a halálozási arány. A tüneti kezelés mellett gyógyszeres úton próbálják meg elpusztítani a férgeket, ám ez veszélyes is lehet, hiszen az elhalt parazita elzárhatja az ereket. Ritkább esetben műtétre is sor kerülhet, ami egy altatásban végzett, rendkívül bonyolult, katéteres eljárás, így számos kockázati tényezőt hordozhat magában. Sikeres gyógykezelés esetén is előfordulhat, hogy megmaradnak az állat légzőszervi tünetei, ami miatt élete végéig gyógyszert kell szednie.

Egyértelmű tehát, hogy mindennél fontosabb a megelőzés, hiszen így nagyobb eséllyel megóvható a házi kedvenc élete. A szívférgesség elleni gyógyszer, valamint a műtét költsége akár tízszerese is lehet az élősködők elleni szerekre havonta költendő összegnek.

A cikk a Bayer Hungária Kft., az Advantix és Foresto termékek gyártójának megbízásából készült.

L.HU.MKT.AH.02.06.2020.0835

Fotók: Getty Images

Így változik meg egy beteg kutya az örökbefogadás után

A gazdik hihetetlen és megható átalakulásokról osztottak meg előtte-utána képeket: kedvenceik súlyos betegek és veszélyesen soványak voltak, ám az örökbefogadás után rájuk sem ismerni.

Ezt is szeretjük