A himalájai sólámpa tényleg nagyon mutatós, de vajon mit tud? Kiderítettük, tényleg használ-e
Csodás hangulatot teremt, de vajon használ-e az egészségnek is a himalájai sólámpa?

solampa
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sejtelmes, narancssárga derengésbe vonja a lakást, nyugtat, és a levegőt is tisztítja, legalábbis ezt mondják a himalájai sólámpáról azok, akik hisznek a hatásában. Vajon tényleg érdemes elhelyezni belőle minden szobában legalább egyet? Mutatjuk, mit gondol a tudomány.

A himalájai lámpa kedvelői állítják, hogy a só tisztítja és szagtalanítja a levegőt, csökkenti az asztmás tüneteket, a köhögést, növeli az energiaszintet, semlegesíti az elektromágneses sugárzást, javítja az alvásminőséget és a hangulatot, valamint segít koncentrálni. Ezek a felsorolt pozitív tulajdonságok rettentő jól hangzanak, de egyetlen kutatás sem bizonyítja őket.

Mire jó a himalájai sólámpa valójában?

A himalájai sólámpa úgy készül, hogy a sótömb belsejét kifúrják, és egy izzót helyeznek bele. A legtöbb ilyen lámpát Pakisztánban bányásszák, és a benne található extra ásványi anyagoknak köszönheti jellegzetes, rózsaszín színét. Már amelyik eredeti, mert rengeteg hamisítvány is készül - ezeket mesterségesen színezik. Hatás tekintetében nem nagy a különbség.

solampa

A sólámpa állítólag úgy működik, hogy megváltoztatja a környező levegő elektromos töltését. Negatív ionokat termel azáltal, hogy magához vonzza a vízrészecskéket, melyek sóoldat formájában párolognak el a lámpáról. Ezt az elméletet még nem vizsgálták, és egyelőre bizonytalan, hogy, ha termel is a lámpa ionokat, elegendő mennyiségben jutnak-e a negatív töltésű részecskék a levegőbe ahhoz, hogy hatással legyenek az emberi szervezetre.

A rajongók többnyire a lámpa három erényét hangsúlyozzák. Ezek közül az első, hogy javítja a levegő minőségét, ezáltal segít az asztmán, valahogy úgy, mint a sóbarlangok, csakhogy a sóbarlangok működésével kapcsolatban sincsenek meggyőző bizonyítékok. Sőt, még abban sem biztos a tudomány, hogy a levegőionizáló készülékek valóban használnának a légzőszervi megbetegedéseknek.

Azt is mondják a sólámpáról, hogy javítja a hangulatot. Állatkísérletek azt mutatták, hogy a negatív ionok magas száma a levegőben valóban javítja a szerotoninszintet, ami hatással van a hangulatra, de embereken végzett kísérletek ezt nem támasztották alá, bár a kutatók arra jutottak, hogy az alanyok depressziós tünetei enyhültek. Az mégis valószínűtlen, hogy a sólámpa ehhez elegendő negatív iont termelne.

A sólámpa utolsó vélt előnye, hogy segíti az alvást. Ezt az aspektust egyelőre még nem vizsgálták, de a levegőionizálás nem mutat összefüggést az alvásminőséggel és a pihenéssel. Az viszont lehetséges, hogy a lámpa tompa fénye segít elálmosodni. Erre azonban bármilyen lámpa képes.

A cikk az ajánló után folytatódik

Sajnos egyelőre nincs rá bizonyíték, hogy a sólámpa bármelyik ígéretét is beváltaná, de szép dísze lehet a lakásnak, és, ha más nem is, ez mindenképpen javítja az ember közérzetét. Ráadásul a narancsos derengés kellemes hangulatot teremt a hálószobában, és ez biztosan hatással van a nyugodtabb, békésebb alvásra.

Álomszép növényfalak

Ha a levegőt szeretnéd tisztítani, arra a legjobb megoldás minél több zöld növény telepítése a lakásban. Erre mutatunk egy jópofa ötletet. A növényfal viszonylag egyszerűen elkészíthető, és mutatós éke lehet az otthonodnak.

Ezt is szeretjük