A legerősebb házi súrolószerek receptje: könnyen és olcsón kikeverheted őket!
Kifogytál a súrolószerből? Így készítheted el házilag!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha az erősebb vegyszernek számító, de drágább bolti súrolószereket természetesebb alternatívára cserélnéd, vagy előbbiekből kifogytál, de gyors segítség kellene, a legegyszerűbb háztartási alapanyagokból is keverhetsz hatékony súrolószert.

A szódabikarbónával készült verzió főként vízkő ellen lehet hatásos, a kukoricakeményítő a zsíros szennyeződések eltávolításában segít, míg a citromsavat penész megjelenése esetén is bevetheted. Így keverd ki a legjobb házi súrolószereket!

Szódabikarbónás súrolószer

A szódabikarbóna segít a folttisztításban, eltünteti a kellemetlen szagokat, és a lefolyók dugulása esetén is bevetheted, még népszerűbb szernek számít azonban a vízkőoldás terén.

Ha súrolószerként használod, remek segítőtársad lehet a fürdőszoba takarítása során, például könnyebben eltüntetheted vele a kád és a csempék felületét borító szennyeződéseket. Egyszerűen csak keverj össze egy adag szódabikarbónát két adag durvább szemcséjű sóval, majd adj hozzá annyi vizet, hogy sűrű pasztát kapj.

Az így kapott súrolószert használd ugyanúgy, mint a boltit: dörzsöld be vele az érintett felületet, majd öblítsd le alaposan.

Citromsavas súrolószer

A citromsav szintén kiváló vízkőoldó szer - még az ecetet is kiválthatja, ha a szagát nehezen viseled -, emellett a penésznek is hatékony ellenszere. Öntsd a citromsavport egy kis tálkába, majd adj hozzá annyi vizet, hogy sűrű állagú masszát kapj. A súrolószer állagú anyagot tedd szivacsra, majd dörzsöld át vele a szennyezett felületet - ha makacs szennyeződéssel van dolgod, hagyd állni egy kicsit -, a műveletet pedig zárd alapos öblítéssel.

A citromsav csípheti a kezed, ezért használj mindig gumikesztyűt - mint minden más esetben is -, gyermekek elől pedig tartsd gondosan elzárva a szert. Ha kíváncsi vagy arra is, hogyan lehet a mosógép nehezen elérhető adagolóját megtisztítani minden lerakódástól a citromsav segítségével, kattints ide!

Súrolószer kukoricakeményítőből

A kukoricakeményítő kiváló zsíroldó, amit súrolószerként alkalmazva is kiaknázhatsz, például, ha a tűzhelyet szeretnéd megtisztítani a makacs, rászáradt szennyeződésektől. Kétkanálnyi kukoricakeményítőhöz adj kevés hideg vizet - lassan hozzákeverve -, majd dolgozd simára.

Ha már csomómentes, fokozatosan önts hozzá forró vizet, minek hatására úgymond csirizesedni kezd. Az így kapott pasztát tedd szivacsra vagy rongyra, és dörzsöld át vele a zsíros felületet. A súrolás után érdemes 15-20 percet állni hagyni, végül langyos vizes ronggyal letörölgetni.

Ezt is szeretjük