Így űzd el a legbosszantóbb nyári kártevőket!

Aprócska bogarak a gyümölcsön, molylepke a lisztben? Űzd el őket természetes módszerekkel!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Ahogy a hőség, úgy a szúnyogok, a legyek, valamint a zöldségeken és a gyümölcsökön tanyázó aprócska bogarak is természetes velejárói a nyárnak.

Sőt, gyakran a molyok és más hívatlan vendégek is előszeretettel látogatják a lakásokat a nyári hónapokban, egyikük-másikuk ráadásul hajlamos hosszabb időre berendezkedni a konyha eldugott zugaiban vagy a kamra tömött polcai között.

Ha nem szívesen osztod meg velük az otthonodat, nem csak a kiűzésükről, hanem a távol tartásukról is gondoskodnod kell. A következő módszerek garantáltan segítenek!

A legjobb praktikák molylepkék ellen

Talán nem is gondolnád, de a molylepkék már jóval nyár előtt beköltöznek a lakásba, és előszeretettel fészkelik be magukat az olyan kevésbé szellőző helyekre, mint a kamra vagy a ruhásszekrények. Ha pedig egyszer beköltöznek, igencsak fel kell venned a kesztyűt ahhoz, hogy végleg leszámolj velük.

Ecettel, ánizzsal, szegfűszeggel és levendulával

A legjobb, ha már májusban alaposan kipakolod a szekrényeket, ha azonban ezt elmulasztottad, egy ecettel átitatott ruhával még most is érdemes alaposan átmosnod a szekrények belsejét - az ecet szagát ki nem állhatják az apró szárnyasok.
A ruhákat egytől egyig mosd ki. Mielőtt visszatennéd őket a szekrénybe, néhány kisebb filcdarabot itass át ánizsolajjal, helyezd ezeket egy kis textilzacskóba, majd rejtsd el a szekrény polcain. Ha ánizsolajat nem találsz, néhány szegfűszeg is megteszi: tegyél három-négy szemet a ruhák közé, ez távol tartja majd a molyokat.
Ha sem az ánizs, sem pedig a szegfűszeg illatát nem kedveled, friss levendulával is védekezhetsz ellenük: a levendulát csokorban is beteheted a szekrénybe, de a virágzata is kitűnő molyűző egy textilzacskóba csomagolva.

Tudtad?
Ha a függönyöket, a terítőket és a szőnyegeket híg timsóoldatba áztatod, a molyoknak sosem lesz gusztusuk hozzájuk.

Szegfűszeggel, ecettel a lisztmolyok ellen

A molyok bizonyos fajtáit nem érdekli a divat, sokkal inkább a konyhában található csemegék. Ha egy molylepkét is találsz a lisztes zacskóban vagy a tészta között, azonnal kezdj hozzá a kiűzésükhöz.

A konyhaszekrényeket pakold ki, és alaposan mosd át ecettel. A már megbontott csomagolású élelmiszereket alaposan vizsgáld meg, hogy nem rejtőzik-e bennük kártevő. A lisztet szitáld át, a tésztát válogasd szét, és minden olyan élelmiszert, melyet a molyok kedvelhetnek - a liszten és a tésztán kívül az olajos magvakat, a kenyeret, a csokoládét - helyezz jól zárható tartóba. Ha ezzel végeztél, a polcok közé tegyél szegfűszeget apró tálakban, hogy még csak a közelükbe se mehessenek a molyok!

Űzd el a gyümölcsimádó muslicákat!

A közönséges muslicák - melyek ecetmuslica és gyümölcslégy néven is ismertek - különösen gyakoriak nyáron, és azon kártevők közé tartoznak, melyekkel a legnehezebb végleg leszámolni. Szinte mindent kedvelnek, ami csak a konyhában található, a bortól a finom, érett gyümölcsökön, zöldségeken és szörpökön át egészen a lefolyóban megakadt ételmaradványokig. Lárváik erjedő, bomló növényi anyagokban - például az erjedő gyümölcsökben - fejlődnek, ahol mikroszkopikus gombákkal táplálkoznak.

Ahhoz, hogy az ellenük folytatott küzdelemből te kerülj ki győztesen, minden élelmiszert meg kell vonnod tőlük. A zöldségeket és a gyümölcsöket lehetőség szerint tárold a hűtőben, ellenkező esetben azonnal célba veszik a muslicák, amint egy kissé erjedtebb felületet találnak rajtuk.

Fontos, hogy egyetlen olyan poharat se hagyj elöl, melyben gyümölcslé vagy bor volt, és a szemetest is rendszeresen ürítsd, ez ugyanis a legkedveltebb helyük.

Borral, borecettel és ragasztószalaggal

Ha túl sokan költöztek be a lakásodba, a kiirtásuk érdekében a legjobb azt bevetni, amit egyébként imádnak: a bort. Tölts meg egy öblös, de keskeny nyakú üveget fél liter borral, majd helyezd azt a lakás azon részébe, ahol a legtöbb muslicával találkozol. A finom ital miatt hamarosan az üvegbe repülnek majd, ahol az alkohol végez velük.

A bor mellett borecettel és kétoldalú ragasztószalaggal is próbálkozhatsz: egy öblösebb szájú üvegbe tölts borecetet, az üveg nyakának belső felületére, valamint a szájának peremére ragaszd a ragasztószalagot, és hagyd, hogy a csapda néhány óra alatt végezzen a muslicákkal.

3 kártevő, 3 hatékony fegyver
  • Fél liter vízben oldj fel egy evőkanál cukrot és két evőkanál élesztőt, majd töltsd a keveréket kis tálkákba, és helyezd a hangyák útvonalába. A cukros-élesztős ínyencségnek nem tudnak majd ellenállni - és kimászni sem belőle.
  • Ültess apró cserepekbe bazsalikomot, koktélparadicsomot és ricinust. A cserepeket tartsd az ablakpárkányon, és a legyek elkerülik a konyhád.
  • Tölts almaecetet kis tálakba, és helyezd el őket a lakás több pontján. Kitűnő szúnyogcsapda.
Ezt is szeretjük