A leggyakoribb tévhitek a mosásról: ha ezeket elfelejted, sokkal hatékonyabb lesz (x)
Tudj meg többet a tökéletes mosásról! Ha elkerülöd ezeket a mosási hibákat, idővel a ruháid is meghálálják majd!

2100x1400
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hányszor hallottad már azt, hogy a hatékony mosáshoz legalább 60 °C-ra van szükség, vagy, hogy ha nem muszáj, ne mosd ki minden felvétel után a ruhát, mert attól jobban kopik?

Ezek a teljesen logikusan hangzó tanácsok valójában félrevezethetnek és megakadályozhatnak abban, hogy ruháidat a lehető legjobban tartsd karban. Összeszedtünk öt elterjedt tévhitet a mosással kapcsolatban, ha elkerülöd ezeket a mosási hibákat, idővel a ruháid is meghálálják majd! Ha pedig még többet szeretnél tudni a mosásról, olvass tovább a tokeletesmosas.hu oldalon, ahol ráadásul értékes ajándékokat nyerhetsz augusztus 17. és szeptember 13. között.

A mély foltokon csak a 60 °C-os mosás segíthet 

A mindennapok rengeteg foltot rejtenek, legyen szó kilöttyent kávéról, vagy szétfröccsent gyümölcsléről, nem beszélve a nadrágunkba beletört fűről vagy a durva sárfoltokról.

840x560 2
Fotó: Reckitt Benckiser Kft.

A legtöbben úgy gondolják, hogy ezeket a foltokat kizárólag nagy hőfokon moshatjuk ki a ruhánkból, ami viszont a legtöbb anyagnak nem javallott. Van azonban hatékony, de kíméletesebb megoldás is, például a Vanish folteltávolító gél vagy por, amely már 30 °C-on is hat és egy mosással kiszedi a foltokat. 

Mosás közben a mosógépben minden baktérium elpusztul 

Különösen a járványügyi helyzetben értékelődött fel, hogy a ruháinkat is megfelelően fertőtlenítsük és magas hőfokon megöljük a vírust, de ugyanolyan fontos, hogy a baktériumok se maradjanak meg a ruhánk anyagában. Ehhez pedig sajnos a mosógéppel mosás önmagában nem elég. Speciális mosószerre van szükségünk, amely 30 és 40 °C-on is megbirkózik a baktériumok 99,9%-ával.

Ha szőnyegtisztítás, akkor csakis porszívó! 

A porszívózás a mindennapi takarítás része és egy-egy alaposan kiporszívózott szőnyeg láttán azt gondolnánk, hogy egészen tisztává varázsoltuk az otthonunkat. Nem akarunk elkeseríteni senkit, de sajnos a porszívó nem hoz ki minden koszt a szőnyegből, ehhez ennél többre van szükség.

840x560 3
Fotó: Reckitt Benckiser Kft.

Érdemes bizonyos időközönként olyan mélytisztító hatású termékeket használni, amelyek igazán az anyag mélyére hatolnak és így akár háromszor több koszt és állatszőrt is kiszednek a szőnyegünkből, mint a porszívó. 

Csak akkor mosd a ruhát, ha muszáj, mert különben elkopik! 

Sokan inkább két vagy akár több alkalommal is felvesznek egy-egy ruhadarabot, hogy a túl gyakori mosással ne rongálják kedvenc öltözéküket. Félnek attól, hogy kinyúlnak, vagy kikopik a színük, ha túl sokat keringetik őket a mosógépben. Talán régen ez így is volt, azonban mostanra már kifejlesztettek olyan speciális mosószereket, mint például a Woolite, amely kimondottan arra alkalmas, hogy ruháink eredeti színét és formáját védje. 

A mosógépet tisztán tartja a mosás 

Teljesen logikusnak tűnik, hogy ha a mosógép tisztítja a ruhákat, akkor maga a gép is biztosan folyamatosan tisztul minden mosással. A dob belső része valóban mosásról-mosásra tiszta marad, azonban a mosógépnek azon részei, amelyeket nem látunk, halmozottan tudnak szennyeződni. Sokan nem is gondolnák, de egy év alatt fél kiló kosz is felhalmozódhat a mosógépben, ha nem teszünk ellene. Megfelelő Calgon 3in1 termékkel azonban megakadályozhatjuk a kosz és mosószer-adalékok lerakódását, nem beszélve a kellemetlen szagok eltüntetéséről. 

Ötletes háztartási találmányok, amikkel könnyebb lett a nők élete - Felére csökkentek a házimunkák

Leszámítva a kétkezi otthoni feladatokat, mint az ablakpucolás, az edények szivaccsal való átdörzsölése és a tükröződő felületek fényesítése, a legtöbb háztartásbeli feladat idejét már régen is igyekeztek redukálni.

(Képek forrása: Reckitt Benckiser Kft.)

Ezt is szeretjük