Hosszabbítsd meg az életed 10 évvel!

Az illóolajok nemcsak kellemes aromával töltik be a lakást, hanem tetőtől talpig kényeztetnek, és egészségednek is jót tesznek.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az illóolajokat mindenki ismeri, hatásaikkal azonban csak kevesen vannak tisztában.

Pedig ezek a természetes olajok nemcsak arra jók, hogy kellemes aromával töltsd meg a lakásodat, hanem számos betegség leküzdésében lehetnek a segítségedre, javíthatják a közérzetedet, erősíthetik az immunrendszeredet, és a szépségápolásban is eredményesen használhatók.

Az illóolajok jótékony hatásait azonban csak abban az esetben élvezheted, ha tisztában vagy az egyes olajok természetével, és megfelelő módon használod őket. A következőkben megtudhatod, mely illatok lehetnek a segítségedre egészséged, fiatalságod és szépséged megőrzésében!

A feng shui és az illatok

A feng shui leginkább a lakberendezés terén vált ismertté világszerte, ám a bútorok megfelelő helyének meghatározásán túl tanácsait a lakásban használt illatok terén is érdemes figyelembe venni. Mielőtt azonban bármilyen illatot is használni kezdenél, fontos tudnod, hogy kizárólag a természetes illóolajokkal érhetsz el valódi eredményeket, a mesterséges aromák nem segítenek. Az illóolajokat szétpermetezheted a lakásban, de töltheted aromamécsesbe is - jótékony hatásukat így jobban kifejtik -, sőt, a fürdővízbe is cseppenthetsz belőlük.

Jó, ha tudod!
A feng shui szerint ahhoz, hogy egészséges lehess testileg és lelkileg, nincs másra szükség, minthogy pozitív energiával, vagyis chi-vel töltsd meg a környezeted, és megtegyél mindent azért, hogy az megfelelően áramolhasson a lakásban. Ahogy a világossággal és a tisztasággal, úgy az illatokkal is növelheted a chi jelenlétét.

Jázmin és levendula stressz ellen

Az idegesség, a feszültség és a stressz a test természetes reakciója a külső megpróbáltatásokkal szemben. Ha a stresszhatás hosszú ideig áll fenn, a test úgy próbál úrrá lenni a helyzeten, hogy elfogadja, és alkalmazkodik hozzá. Bár kezdetben nem érzékeled a változást, a mellékvesék és az immunrendszer egyre jobban leterhelődik, aminek hosszútávon igen komoly következményei lehetnek.

Mindezt megelőzheted, ha időben foglalkozni kezdesz a tünetek kezelésével. A római kamilla, a neroli, a jázmin, a levendula és a rózsafa például nyugtató és kedélyjavító hatású, akár aromamécsesben párologtatva, akár fürdővízbe csepegtetve.

Eukaliptusz és rozmaring az emésztésért

A mondás, miszerint az vagy, amit megeszel, az egészséges táplálkozás és a megfelelő emésztés fontosságát jelzi. Hiába táplálkozol egészségesen, ha túl gyorsan eszel, túl sokat egyszerre, vagy rosszul működik az emésztésed, a tápanyagok nem szívódnak fel megfelelő módon a szervezetedben. Következésképpen hasmenés, székrekedés és puffadás kínozhat, amellyel a legkönnyebben gyulladáscsökkentő, görcsoldó illóolajokkal számolhatsz le.

Az eukaliptusz párologtatásával védekezhetsz a vírusos fertőzésekkel szemben, a gyulladást édesnaranccsal, borsmentával és ánizzsal csökkentheted, a székrekedés leküzdésében pedig a rozmaring és a feketebors segíthet - ez utóbbiakat párologtatásuk mellett célszerű a fürdővízben is használni.

Jó, ha tudod!
A levendula nemcsak az idegekre van jó hatással, hanem a belső béke megteremtésében is fontos szerepet játszik. A narancs a kedvetlenség ellenszere, a rózsa pedig segít leküzdeni az elengedéstől való félelmet és a féltékenységet. Hogy erőteljesebben fejthessék ki hatásukat, párologtasd őket a lakásod egészség-területén.

Levendulával és rózsával a bőr egészségéért

Az illóolajok jótékony hatása a bőr egészségének megőrzésében és fiatalon tartásában is a segítségedre lehet.

Nem véletlen, hogy évezredek óta használják őket kozmetikai célokra: tudományos kutatásokkal igazolt tény, hogy egyes illóolajok elősegítik az új, egészséges bőrsejtek képződését, míg más olajok a hajszálerek működésére és vitalitására gyakorolt hatásuk révén fiatalítják meg a bőrt.

Mivel a bőr létfontosságú védelmi szerepet tölt be, épségére fokozottan tanácsos ügyelned. A rózsa, a tömjén, a neroli és a levendula párologtatása a megújulásában segíthet, míg a pálmarózsa és a rozmaring a hajszálereket erősíti.

Párologtatóban, permetként
Az illóolajokat párologtathatod aromamécsesben - általában 8-10 cseppet érdemes adni a vízhez -, de készíthetsz lakáspermetet is, amellyel azonnali hatást érhetsz el. Ehhez nem kell más, mint egy vízzel töltött szórófejes üveg, amelybe belecsepegtetheted az olajat. 100 ml vízhez általában 60 csepp illóolajat érdemes adni.
Cikkünk Az aromaterápia bibliája című könyv alapján készült.

Érdekel, hogyan választhatod ki és használhatod az illóolajokat az egészség, a szépségápolás és a jó közérzet megőrzése érdekében? Akkor ez a könyv neked való. Minden szükséges tudnivalót megtalálhatsz benne a bőrápolási kezelésekről, a masszázstechnikákról, a parfümkészítés titkairól. Ezen kívül remek tippeket ad a hétköznapi betegségek egyszerű gyógymódjaihoz, valamint a lakásban használható illatokhoz.
A könyv 68 általánosan használt és egzotikus illóolaj részletes leírását is ismerteti, így mindent megtanulhatsz azok jellemzőiről, terápiás tulajdonságairól, és az alkalmazásukról.

Kiadja az Alexandra Kiadó.
Ára 3699 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük