Vesekő, hörghurut, fogfájás
Mi az? Könnyű, gyapjas, puha és kényelmes, ráadásul az ízületi gyulladás és a vesebetegségek kezelésében is hatékony. Eláruljuk!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyapjút már évezredek óta használják a hideg vagy − mint ahogy a beduinok − a meleg elleni védekezésre. Valószínűleg éppen ilyen régóta ismert a gyapjú gyógyító hatása is. De mitől lesz gyógy egy gyapjú?

Kiváló alapanyag, szigorú ellenőrzés

A gyógyításnál alkalmazott gyapjú titka, hogy csakis szigorúan ellenőrzött minőségű lehet, mely természetes körülmények között tenyésztett állatoktól származik: a birkákat nagyon tisztán tartják, egytől egyig egészségesnek kell lenniük, és bundájukat nem szabad semmiféle rovarirtó szerrel kezelni.

A birkanyírás után a gyapjúból kézzel válogatják ki a tiszta darabokat, majd fésülőgéppel távolítják el a még esetleg benne maradt szennyeződéseket. Az így kapott vastag, összefüggő nyersgyapjú-réteget mosatlanul használják fel, hogy a szálak megőrizzék eredeti tulajdonságaikat.

Gyógyít?!

A gyógyító hatás a gyapjú összetételében keresendő: a gyógygyapjúban ugyanis még megtalálható az összes nyerslanolin, mely nedvességfelvétel hatására elszappanosodik, baktériumölő hatást fejt ki, és ápolja a bőrt. A gyógygyapjú kiegyenlíti a hőmérsékletet, azaz megvédi a testet mind a kihűléstől, mind pedig a túlmelegedéstől. Több vizsgálat is kimutatta, hogy a meleg vagy a hideg csak körülbelül 1,5 cm mélyre tud behatolni a birkák bundájába, melynek oka, hogy egyetlen gyapjúszálat is számtalan levegőcsövecske hálóz be, és a szál természetesen hullámos − az állat bundája, illetve a gyapjúszövet tehát tulajdonképpen körülbelül 80%-ban levegőből áll. Ez az ideális hőszigetelés, ráadásul a gyapjú finom hullámzása állandó, gyenge áramlást, szellőzést eredményez a légpárnás rétegben, és ezzel elősegíti a bőr lélegzését.

Így serkenti a szervezet bőrön át való méregtelenítését, melyet a gyógygyapjú sav- és lúgsemlegesítő tulajdonságai még tovább fokoznak.

A gyógygyapjú továbbá saját súlyánál akár 30%-kal is több folyadékot képes felvenni, ám még ekkor sem érezni vizesnek: a víz cseppekben a gyapjúszál felületén marad, a tetőcserepekhez hasonló elrendezésű pikkelyek és a lanolintartalom következtében pedig lepereg róla. A szálak hullámossága itt is rendkívüli előnyt jelent, a vizes szálak ugyanis nem tapadnak rá a bőrre, hanem ehelyett gyengéd dörzsölést, masszírozást kifejtve gyorsítják a vérkeringést, és melegítik fel a testet.
A nyers, illetve gyógygyapjú a benne levő nyerslanolinnak köszönhetően nemcsak a kórokozóknak nyújt rossz táptalajt, de a piszkot is távol tartja, mivel nem töltődik fel elektromossággal.

Jó, ha tudod!
Az otthoni betegápolásban többek között az említett higiéniai okokból kifolyólag mindenképpen érdemes lehet bevetni, ráadásul bizonyítottan hatásos a következő panaszok, problémák esetén:
  • megelőzésképpen felfekvés veszélye esetén
  • enyhébb sérüléseknél - nyitott sebeknél azonban tilos!
  • az idegek gyulladásos megbetegedéseinél
  • fogfájásnál
  • az izmok és a végtagok gyulladásos megbetegedéseinél
  • hólyag- és vesebetegségek, illetve gyulladás esetén
  • köhögésnél és hörghurutnál
  • középfülgyulladásnál
  • nőgyógyászati és prosztatabetegségeknél.

Darabokban és célzottan

Komolyabb problémánál a gyógygyapjút megfelelő méretre tépve kell közvetlenül a fájó testrészre helyezni, majd az érintett területet bekötni, ráhúzni a fehérneműt, illetve valamilyen ruhadarabbal, esetleg harisnyával, levágott ruhaujjal rögzíteni.

A gyapjút paplanként is bármeddig használhatod, lényeges viszont, hogy rendszeresen szellőztesd néhány órát, és tedd ki a levegőre, hogy regenerálódhasson. Kimosni vagy kitisztíttatni viszont nem szabad, különben veszít nyerslanolin-tartalmából.

Ha szívesen olvasnál életmódról, egészségről, fogyókúrákról, és érdekel a wellness világa, itt az ideje, hogy megvásárold az Ideál Magazin januári számát.
Ízelítő a tartalomból:

Ideális exférjek
Bűntettek a tisztaság nevében
Rózsaszauna, füstszauna & Co.
A sómítosz és a valóság
Téli gyógyító teák


Olvass bele a januári szám tartalmába:
Ideál Magazin 2007. január »

Ezt is szeretjük