Mire jó a gyertya a háztartásban? Hagymaszeletelésnél és ajtónyikorgásnál is hasznos
Filléres csodaszer, ami nemcsak hangulatos fényt teremt a lakásban.

gyertya
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Talán nincs is olyan háztartás, ahol ne kallódna elvétve egy-egy használt vagy új gyertya, netán mécses. Ez nem meglepő, hiszen számos olyan helyzet adódhat az életben, amikor a gyertyaláng a leghasznosabb találmánynak bizonyul.

Ám az apró tárgy jóval több, mint egy meditációs eszköz vagy az áramszünet megmentője: több, a háztartásban rendszeresen felbukkanó problémára is megoldást nyújthat. Ráadásul fillérekért beszerezheted bármelyik boltban. Az alábbiakban végigvesszük, mi mindenre jó a gyertya.

Mire jó a gyertya a háztartásban?

Régóta nyikorog az ajtó, te pedig már majdnem beleőrülsz az idegesítő hangba? Ezt a helyzetet tökéletesen orvosolhatja a gyertya, pontosabban a viasz síkosító hatása: szereld le az ajtót a zsanérokról, fogj egy gyertyacsonkot, és dörzsöld be a fogópántokat, illetve a velük érintkező fémfelületeket. Helyezd vissza, és éld tovább nyugodtan az életed!

Ha a tolóajtó vagy -ablak nehezen csúszik, és gyakran akadozva nyílik és csukódik, segíthetsz rajta gyertyával. Tisztítsd meg az eszköz belső oldalát, ahol a sínek haladnak, majd dörzsöld be a felületét gyertyacsonkkal. 

Ki ne futott volna már bele olyasmibe, hogy a szövetszálaktól vagy bármi egyébtől elakadt a cipzár a ruháján? Itt sem kell feltétlenül cserét ejteni: elég lehet, ha a cipzár fogait átdörzsölöd egy használaton kívüli, de jó állapotban levő fogkefével, majd vékonyan bekened méhviasz gyertyával.

Ha a legközelebbi hagymaszeletelésnél gyertyát gyújtasz, elkerülheted, hogy csípje a szemed, a láng ugyanis semlegesíti a hagymából felszabaduló illóolajokat, vagyis többé nem kell könnyezéstől tartanod.

A cikk az ajánló után folytatódik

Calgon Hygiene Gél–Antibakteriális gél a mosógépek védelme érdekében

A Calgon Hygiene Gél ötvözi a vízkő elleni védelmet az antibakteriális összetevőkkel, így a mosógépben található baktériumok 99,9%-át elpusztítja.*

*EN13697 szerint tesztelve, 40°C vízhőmérsékleten végzett 60 perces mosáson

*Biocidok alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Promóció

Az átlagember fejében talán meg sem fordulna, de mécsesekkel még a kreatív ételkészítés is működik! A következő videóban megnézheted, ahogy a felhasználó tűzhely nélkül megoldja élelmezési problémáit. Merthogy tükörtojást és melegszendvicset is készített magának.

Tíz dolog, amire jó a befőttes gumi: nemcsak a konyhában hasznos

A befőttes gumi egy kis fantáziával sokoldalú eszközzé válhat a háztartásban. Lehet vele rögzíteni, szelektálni, de csúszásmentessége is hasznossá teszi. A konyhában és azon kívül is tarthatsz belőle néhányat kéznél, hiszen meglepően hasznos kis eszköz a mindennapokban.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük