Íme a ház, ami hulladékból épült: kidobott fémdobozok, gumikerekek és üvegek alkotják

Egy egészen meglepő újrafelhasználási módszer: házépítés hulladékból.

GettyImages-1210366294

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Leírni is elképesztő a számot, de a  Földet immáron több mint 7 milliárd 842 millió ember lakja.  El sem tudjuk képzelni, hogy ennyi ember milyen iszonyatos mennyiségű szemetet termel nap mint nap, felmérhetetlenül káros szennyezésnek kitéve a bolygót.

Vajon mi lesz ezzel a sok hulladékkal? Bár sajnos még mindig csak csekély mennyiségben, de egy részét újrahasznosítják, vagy újra felhasználják valamilyen célra. Az úgynevezett earthship házak például javarészt használt gumiabroncsból készülnek.

Így néz ki, és így épül a hulladékház

Az earthship házépítés alapelve, hogy szemétből áll. Voltaképpen bármilyen, építőanyagként hasznosítható hulladék bekerülhet a falakba, ami kéznél van, és ami egyébként a telepeken, hulladékudvarokon vagy - nagyon rossz esetben - egy út menti bokorban végezné. Mivel ezzel a módszerrel sok hagyományos építőanyag megvásárlása elkerülhető, az építési technika nemcsak a környezetet, de a pénztárcát is kíméli.

A hulladékház.
A hulladékház.

A legtöbb, így a képen látható ház is egy gumiabroncs alappal kezdődik. A gumikat földdel töltik fel, és ezek képezik a külső falakat. Egy átlag earthshipházhoz mintegy ezer darab abroncsra van szükség.

Szintén kulcselem az üvegpalack és a fém sörös-, illetve üdítősdoboz, amelyeket ugyancsak befalaznak. Bizonyos tájakon kartondobozokat is használnak az alternatív építmények felhúzása során. A kísérletezőkedv mind tovább bővíti az earthshipházak építőanyag-listáját.

Amikor az épület áll, akkor vakolat és stukkó kerül rá. Ez részben azt segíti, hogy külleme tetszetősebb legyen, és annak ellenére is szívesen beköltözzenek az emberek, hogy a házak voltaképpen szemétből vannak. A burkolat másfelől az épület időtállóságát is fokozza.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A házak fogyasztásáról

A falakra természetesen ablakok is kerülnek, sőt, komplett üvegfalak is, de nem kizárólag a kilátás kedvéért. Ezek üvegházakhoz hasonló módon segítik az épületek felmelegedését. A levegő hűtéséről földbe ásott csövek gondoskodnak, melyek hűs levegőt juttatnak a beltérbe. Ugyan a hűtés és a fűtés nem igényel pluszenergiát, a lakóknak mégis szükségük van némi elektromosságra. Ezt napelempanelek biztosítják, ugyancsak a környezetvédelem jegyében. Egy earthshipház energiafogyasztása egy átlagos házénak csak a 48%-a.

Ha az épületet olyan tájon építik fel, ahol bőséges a csapadék, esővízgyűjtőket is létesítenek a tetőiken, melyekből az esővíz a házban lévő ciszternákba csorog. A vizet speciális szűrőrendszerrel tisztítják. Amennyiben a házak nem olyan helyen létesülnek, ahol sok eső esik, kutakat fúrnak, vagy rácsatlakoznak a városi vízvezetékre.

Ugyan egyelőre hazánkban nem túl ismert az építési módszer, a környezetvédelmi megoldás nagyon ígéretesnek tűnik, így érdemes bízni benne, hogy idővel itt is elterjed. 

Fejjel lefelé fordított házak

A különleges épületek apropóján nézd meg a következő cikket is, melyben fejjel lefelé fordított házakat mutatunk be.

Ezt is szeretjük