20%-kal csökkenhet a fűtésszámlád gázmágnessel?

Elmondjuk az igazságot

Csodaszerkezetek? Legtöbbször átverésről van szó.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kavitációs kazán, ionkazán, gázmágnes - a gyártók csodakészülékekként hirdetik őket, míg a szkeptikusok átverésről és kóklerségről beszélnek, olyan berendezésekről, melyek áltudományos háttérrel, soha nem létezett igazolásokkal, a fizika törvényeit semmibe véve ígérnek olcsó fűtést vagy kisebb fogyasztást.

A VGF Épületgépészeti szaklap szakértőket kért fel, hogy a furcsa, de jól hangzó jelenségekkel operáló berendezések igazi tulajdonságait megismerjék. Íme, az eredmények.

Gázmágnes: 20%-os megtakarítás?

Az állandó mágnesekkel állítólag akár 20% földgáz, benzin vagy olaj is megtakarítható. Az ajánlattevők ennek során vevői referenciákkal, szabadalmakkal és tanúsítványokkal reklámozzák termékeiket, többször jól ismert intézményekre is hivatkozva igazolásul.

Ezeknek a mágneseknek oly módon kellene a tüzelőanyag molekuláit befolyásolniuk, hogy az atomok közötti kötések gyengüljenek, ezáltal javuljon a tüzelőanyag átalakulása, és egy bizonyos üzemanyag-mennyiség elégetéséből akár 20%-kal több energia szabaduljon fel.

Sem elméletileg, sem gyakorlatilag nincs alap feltételezni, hogy az ismertetett technika bármilyen energia-megtakarítást is eredményezhetne. A megfigyelt hatások másmilyen beavatkozásokkal magyarázhatók, mint például a fűtőkészülék - a mágnes hatásától független - műszeres beállításával.

Emellett jogi aggályok is felmerülnek a mágnesek tüzelőberendezéseknél történő alkalmazásánál, mert a gázkészülék átalakítását vagy üzemi feltételeinek módosítását a gázkészülék gyártója is csak a gázkészülék biztonságos gyártását felügyelő európai tanúsító intézet jóváhagyásával teheti meg.

10 dolog, amivel ezreket spórolhatsz meg a háztartásban

Nézegess képeket!

Elolvasom

Kavitációs kazán: a befektetettnél több energia?

Az egyik sokat ígérő berendezés a kavitációs kazán, mely állítólag a vízből veszi ki az energiát. A kavitációt mesterségesen, céltudatosan idézik elő ezekben a gépekben: a képződő, majd összeroppanó kavitációs gőzbuborékokból keletkező hő felmelegíti a vizet - vagyis a villamos árammal végzett mechanikai munkát alakítják hővé.

A legolcsóbb fűtési módszer
Szakértők felvázolta, melyik számít napjainkban a legmegfizethetőbb fűtési módszernek. Kattints ide, és tudd meg, melyik az!

Teszi ezt a kazán - állítólagosan - úgy, hogy a keletkező hőenergia többszöröse a befektetett villamos energiának, ami viszont alapvetően ellentmond az energia-megmaradás törvényének. Ugyanezt a hőt természetesen máshogy is elő lehetne állítani: a víz akkor is melegedne, ha csak egyszerűen, kavitáció nélkül lenne kevergetve, akár villanymotorral, akár kézzel, akár mixerrel, akár fakanállal.

Egyetlen tárgy, amivel ezreket spórolhatsz meg a fűtésen

Nézegess képeket!

Elolvasom

A kavitáció egyébként ismert és jól leírt fizikai jelenség, mely nem más, mint a berendezést roncsoló üregek képződése és összeroppanása a felületeken, azaz káros jelenség.

Így csökkentsd a fűtésszámlád!

Ha szeretnél működő módszereket megismerni a kiadások csökkentésére, nézd meg a videót, és hallgasd meg egy szakértő tippjeit!

Ionkazán: gazdaságosabb a legtöbb fűtési módszernél?

A legtöbb fűtésnél a tapasztalatok szerint gazdaságosabb - ez a megállapítás olvasható valamennyi forgalmazó honlapján. A valóságban azonban nem nagyon létezik ennél drágább fűtési megoldás. Nem létező, többletenergiát termelő ionizációs fizikai folyamattal magyarázott alacsony energiafogyasztásról regélnek a forgalmazók.

Teendők a fűtésszezonban
Ha szeretnél minél alacsonyabbra redukálni a fűtési költségeidet, számos praktika közül választhatsz. Kattints ide, és ismerj meg néhány dolgot, amit érdemes megtenned!

Érintésvédelmi szempontból is erősen aggályos a kivitel. Az egyik gyártó egyfázisú készüléke érintésvédelmi biztonsági relé mögött nem kapcsolható be, így csak biztonsági leválasztó transzformátoron keresztül volna szabad működtetni, ilyen viszont nem kapható hozzá. A problémát tetézi, hogy a hazai minősítések, forgalmazási engedélyek az ionkazánok többségénél hiányoznak.

Az épületgépész szakemberek egyöntetű véleménye az, hogy megfelelően karbantartott készülékekkel, körültekintő falszigeteléssel és nyílászáró-cserével, tervezett légellátással sokkal jobban le lehet szorítani a fűtési költségeket, mint különleges csodaberendezésekkel. Ezek legtöbbje egyszerűen nem működik, de van, amelyik kifejezetten veszélyes megoldás.

Ha szeretnéd megtudni, hogyan szigetelheted a lakást olcsón és egyszerűen, kattints ide, és ismerj meg néhány hasznos módszert!

Ezt is szeretjük