A 4 leghasznosabb tipp garzonban lakóknak
Akárhogy is tologatod a bútorokat, rendezgetsz és pakolgatsz, sehogy sem férsz el a lakásodban? Olvasd el tippjeinket!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hogy őseink gyűjtögető életmódja a felelős-e, nem tudni, mindenesetre az biztos, hogy az ember a mai napig gyűjtöget: ki apróságokat, ki nagyobbakat, ki pedig mindent, ami csak egy kicsit is tetszik.

Sőt, még azok is gyűjtögetnek, akiknek esetleg nincs is annyi helyük az otthonukban, amennyire szükség lenne annak a rengeteg dolognak a tárolására, amelyet az évek alatt összeszedtek.

De mit tegyen az ember, ha egyszerűen képtelen lemondani a vásárlás és a beszerzés öröméről, az otthonául szolgáló aprócska garzonban azonban már szinte mozdulni sem tud? Szabaduljon meg a bútoroktól vagy az egyéb, kedves kiegészítőktől, esetleg cserélje őket liliputi méretűre? Egyiket se. Inkább használja a kreativitását!

Amit a szem nem lát...

Már vagy tucadszorra gondoltad végig, hova is tehetnéd a kevésbé használt, ám a szívedhez annál közelebb álló tárgyaidat, mégsincs semmi használható ötleted? Pedig mi sem egyszerűbb: a padló alá. Meglepően hangzik? Nem az, csupán arra van szükség, hogy az adott helyiség padlója ne legyen sík felület, hanem egy része magasabban helyezkedjen el. Ezt az emelést bármelyik asztalossal elvégeztetheted, amelynek köszönhetően ráadásul a szoba optikailag két részre oszlik majd, és még inkább hangsúlyozza az egyes részek eltérő funkcióit. Arra ügyelj csak, hogy az asztalossal úgy készíttesd el az emelkedőt, hogy annak egy része ajtószerűen felemelhető legyen, vagy frontja fiókszerűen kihúzható.

Polcok gyűrűjében

Szinte egyetlen üres felület sincs a lakásodban, amelyet ne takarna szekrény, vagy ne lenne rajta tömött polc, de még ennek ellenére is számtalan olyan könyved, vázád és gyertyatartód van, amit nem szeretnél dobozokban rejtegetni? Miért nem teszed körbe velük a lakást? Hogy hogyan? Egyszerűen: fúrj fel a falakra a mennyezettől számolva körülbelül 50 cm-re annyi - nem túl mély - polcot szorosan egymás mellé, hogy körülöleljék a szobát, és fesd át őket azzal a színnel, amelyek a leginkább dominálnak a helyiségben! Így újabb rakodófelületekhez juthatsz úgy, hogy közben nem veszel el többet az egyébként is aprócska lakásból!

Varázspolc mágnessel

Tele van a lakásod apró tárgyakkal, fényképekkel, kavicsokkal és egyéb apróságokkal, amelyektől egyszerűen nem tudsz szabadulni? Ha unod, hogy lépten-nyomon beléjük botlasz a lakásban, de annyira szépek, hogy nincs szíved dobozokban tárolni őket, akkor tedd őket a polcra! Na persze nem akármilyenre, hanem mágnesesre. Ehhez pedig nincs is másra szükség, mint egy vékonyabb, könnyű polcra, valamint néhány fémcsíkra, amit a polc széleire ragasztasz. Na meg persze annyi hűtőmágnesre, amennyit csak össze tudsz gyűjteni! A polcra teheted a látványosabb tárgyaidat, a fényképeket, cetliket és egyéb apróságokat pedig a hűtőmágnesekkel rögzítsd rá!

Praktikus tárolás a konyhában

A lakások többségében a konyha az a terület, ahol a legnehezebb tökéletes rendet teremteni. Külön tárolóra van szükség a fűszerek, a tészták, a rizs és a készételek számára, miközben az edényeknek, az evőeszközöknek és a bögréknek is kell valahol helyet találni. Kevesen engedhetik meg azonban, hogy hatalmas konyhával rendelkezzenek, főként azok, akiknek alapvetően az otthona is kicsi. A te konyhádba sem fér már több szekrény? Akkor maradj a polcnál, és keress egy szabad falfelületet a konyha közelében! A művelethez némi barkácskedvre van szükség, ezért most jól jöhet a férfi a háznál. Mielőtt azonban csatasorba állítanád, szerezz be egy olcsó polcrendszert - ez képezi ugyanis majd a konyhai "mindenes" alapját -, és fesd át olyan színűre, ami a konyha hangulatához passzol! Kézifűrésszel vágj egy akkora farudat, ami a felső polc alá befér, és ami olyan széles, mint maga a polcrendszer.

A felső polc alá csavarj be két nagy kampót a polctól legalább 5 centiméternyire úgy, hogy azok vízszintesen megtartsák majd a rudat. Erre akaszthatod majd a merőkanalakat, az ollót és a hasonló konyhai eszközöket.
Az alsó polc alá az előzőekhez hasonlóan szintén csavarozz két kampót, majd fogj egy vidám színű anyagot, lyukasztgasd ki - mint egy zuhanyfüggönyt -, és fűzz bele egy erősebb zsinórt vagy fémhuzalt, majd a kis függönyt erősítsd a kampókhoz!

Így olyan titkos tárolóhelyhez juthatsz, ahová bármit elrejthetsz - és egy olyan polcrendszerhez, amely nemcsak különleges, de praktikus kiegészítője is lehet a konyhádnak!

A cikk alapötletét Julie Savill az Alexandra Kiadó gondozásában megjelent 101 színes ötlet című könyve adta.
A könyvben minden olyan apró ötletet megtalálsz, amelyet a belsőépítészek gyakran használnak, akik egyébként jól tudják, hogy a tapéta, a függöny és a szőnyeg megfelelő kiválasztása csak az alapja a hangulatos látványnak. Amik igazán egyéniséget és stílust adnak egy helyiségnek, azok tulajdonképpen a kreatív módon megvalósított "utolsó simítások" - mindazok a pénzért meg nem vásárolható ötletek, amiket a szakemberek is alkalmaznak egy-egy nagyszerűen kialakított enteriőrnél. A 101 színes ötlet a lakberendezés ilyen utolsó simításainak kreatív és egyéni kivitelezéséhez adja meg a szakmai alapot. A könyv leírásai alapján bárki képes arra, hogy megvalósítsa ezeket az ötleteket a saját lakásában.

Kiadja: Alexandra Kiadó
Ára: 1499 forint
Felkeltette az érdeklődésed a könyv? Rendeld meg! »
Ezt is szeretjük