6 dolog, amit télen nem ajánlott a garázsban tárolni - Komoly baj is lehet belőle

Sok olyan használati tárgy van, amiket előszeretettel tárolunk a garázsban, azonban télen érdemes őket máshol raktározni.

Téli tárolás garázsban
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A garázs már rég nem csak az autó parkolására szolgál: rengeteg felesleges vagy éppen olyan dolgot tárolnak benne az emberek, amiknek máshol már nincs hely, lényegében egy raktárhelyiség is egyben.

Ez teljesen rendben van így, azonban néhány dolgot érdemes a hideg idő beköszöntével átköltöztetni máshova, hiszen akár komoly anyagi károkat is okozhat egy-egy olyan tárgy, ami nem éppen a hűvös garázsba való.

Téli tárolás garázsban

Nyári ruhák

Nem mindenkinél van elég hely a gardróbban, ezért amikor a téli ruhák foglalják el a szekrényt, akkor a lazább holmikat a garázsban raktározzák. Ezeket a ruhákat kartondobozban tárolni nagy hiba, hiszen a pára, a nedvesség és a hideg átjut a papír anyagán, ezzel pedig a szövetek károsodhatnak.

garazs2
Fotó: alexeys / Getty Images Hungary

Ha nem szeretnél a tavasz beköszöntével tönkrement ruhákat szortírozni, de csak a garázsban férnek el a holmik, érdemes nagyobb műanyag dobozokban, a hideg betontól távol - például polcokon - tárolni a melegebb évszakok viseleteit.

Konzervek és állateledelek

A konzervek tárolására a legoptimálisabb a szobahőmérséklet, ha a mínuszok idején állnak a garázsban, az kifejezetten ronthat a minőségükön. A papír- vagy műanyag csomagolású állateledelekkel is vigyázni kell, hiszen a rágcsálók és kártevők tél idején melegebb helyet keresnek, így nem ritka, hogy kirágják a házi kedvencek finomságainak zacskóit, és ott fészkelnek. Ezeket a tápokat is érdemes a talajtól magasabban tárolni.

Régi elektronikai eszközök

A felesleges kacatok listáján előkelő helyet foglalnak el a már évek óta nem használt, és nem is működő elektronikai eszközök, kábelek. Valamiért mindenki szereti halogatni a kidobásukat, emiatt pedig csak porfogói a lakásnak - és sok esetben a garázsnak is.

garazs1
Fotó: OwenPrice / Getty Images Hungary

A hűvös helyen azonban rengeteg kár keletkezhet bennük, hiszen nincsenek védve a rozsdásodástól és a berepedezéstől sem. A már nem használt elektronikai eszközöket érdemes a garázs helyett gyűjtőpontokra vinni, ahol szakszerűen bánnak a leselejtezett készülékekkel - ráadásul rengeteg helyet szabadíthatsz fel így!

Fotók

Bár már az emberek többsége digitális formában őrzi emlékeit, sokan még mindig szeretik kinyomtatni vagy éppen előhívatni a fontos pillanatokban készült képeket. Fontos, hogy ezeket a fotókat semmiképp nem szabad a hideg garázsban tárolni, hiszen a minőségük nagyon megromolhat, elszíneződések és elázások vethetnek véget az egykor szeretett családi képeknek.

Propántartályok

Ezeket a tartályokat nemcsak a hideg miatt nem szabad a garázsban tárolni: évszaktól függetlenül veszélyes lehet, ha zárt térben vannak raktározva, így csak és kizárólag külső helyszínen lehet elhelyezni őket.

garazs3
Fotó: Joe_Potato / Getty Images Hungary

A szivárgás veszélye miatt a gáz a zárt térbe jutva robbanásveszélyes, így óriási károkat is okozhat olyan esetben, ha nincs megfelelően tárolva. Érdemes akár egy szakember segítségét is kikérni, aki hasznos tanácsokat tud adni, mit lehet, és mit nem a propántartályok tárolása esetében.

Festék

A megmaradt festékeket senki nem dobja ki szívesen, hiszen még bármire lehet használni, pont emiatt sokan a garázsban tárolják őket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Sajnos azonban ez nem túl jó ötlet, hiszen ha fagyos kint az idő, a festékek megszilárdulhatnak vagy elválasztódhatnak, ami után már nehéz megmenteni őket. A szakemberek azt javasolják, hogy a festékeket érdemes melegebb helyen, például a kamrában vagy a padláson tárolni, valamint az is sokat segíthet, ha fejjel lefelé állítod a dobozokat.

10 dolog, amit ne tárolj a padláson

Kevesen tudják, hogy nemcsak a garázs, hanem a padlás is alkalmatlan számos dolog tárolására.

Kevesen tudják, de rosszat teszel vele: 10 dolog, amit ne tárolj a padláson

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük