A 3 legfontosabb dolog fűtési szezon idején az egészségedért: nem csak a szellőztetés fontos
A szoba levegőjének cseréléséhez télen nem csak szellőztetésre van szükség.

GettyImages-1198645754
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hűvösebb idő beköszöntével egyre több lakásban kezdenek el fűteni. A megfelelő mértékű szellőztetésre azonban ilyenkor is gondot kell fordítani, mivel az csökkenti a belső terekben keletkező légszennyezők koncentrációját - olvasható az NNK közleményében.

Néhány egyszerű módszerrel könnyen megelőzhető a belső térben az allergének, a szén-dioxid, a szén-monoxid és egyéb káros anyagok okozta egészségkárosodás. A hatékony szellőztetés segít megőrizni egészségünket, javítja az életminőséget. A helyiségek megfelelő szigetelése, optimális hőmérséklete és páratartalma megakadályozhatja a súlyos légúti megbetegedésekért felelős penész kialakulását, a lakás szellőztetése biztosítja a friss levegőt, ami által kevésbé leszünk fáradékonyak, ki tudjuk magunkat pihenni, nő a koncentrációképességünk.

Továbbra is szellőztess!

A fűtési szezonban ritkábban nyitunk ablakot, ezért a lakás levegőjében felhalmozódhat a vízpára, ami a lehűlt falakon és ablakokon lecsapódik. A nedvesség kedvez a penészgombák és a poratkák megjelenésének, szaporodásának, ezáltal növeli az allergia és az asztma kialakulásának kockázatát.  

GettyImages-998518486
Fotó: Jun / Getty Images Hungary

Nagyon fontos, hogy ebben az időszakban is naponta többször tárjuk ki teljesen az ablakokat, és rövid ideig, intenzíven szellőztessünk. Ne várjuk meg, míg a falak lehűlnek. Ezen rövid, pár perces idő alatt kicserélődik a levegő.

A portalanítás, takarítás is fontos

A fűtés megkezdése előtt portalanítsunk a lakásban, a fűtőtestet is tisztítsuk meg. A bútorokon, a szőnyegekben és az egyéb felületeken megült porban sok nyáron leülepedett pollen halmozódik fel. Ezen szennyeződések lerakódhatnak a fűtőtesten vagy a helyiséget meleg levegővel ellátó klímarendszerben is. Amikor ezeket üzembe helyezik, a feláramló meleg levegő magával ragadja a szennyezőanyag szemcséit, amelyeket belélegzünk.

A lakás levegőminősége légtisztítókkal is javítható. A légtisztítók elsősorban a felvert por, a kisméretű aeroszol-részecskék, a pollen, az állati szőr, a penészgombák spóráinak és a baktériumok szintjét csökkentik a lakótérben, egyes típusaik a vírusok és illékony vegyületek, szagok kiszűrésére is alkalmasak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A fűtési szezonban az ablakokat általában zárva tartjuk, a jól szigetelt nyílászárók gyakorlatilag megszüntetik a lakóterek természetes légcseréjét. Ennek következtében a gyengén szellőztetett helyiségekben a szén-dioxid koncentrációja általában magasabb az ajánlott értéknél. Ugyan heveny egészségkárosító hatása csak a magas szén-dioxid-koncentrációnak van, alacsonyabb koncentrációban rontja a belső térben tartózkodók közérzetét, koncentrálóképességét.

Az elégtelen légcsere következtében a szén-dioxid mellett a belső térből származó egyéb légszennyező anyagok mennyisége is feldúsulhat. A használati és berendezési tárgyakból, építőanyagokból, illetve a lakásokban végzett tevékenységeinkből, főzés, fűtés, festés, dohányzás, számos káros anyag kerülhet a levegőbe. A gyakori szellőztetés mellett fontos a rendszeres takarítás, melyet mindig nyitott ablak mellett végezzünk. A felújítási, karbantartási munkákat ne a fűtési időszakra időzítsük. Új bútorokat is lehetőség szerint a nyári időszakban vásároljunk, amikor többet szellőztetünk.

GettyImages-183743491
Fotó: suedhang / Getty Images Hungary

A fűtőberendezések karbantartása létfontosságú

A fűtési szezon beindulásával megszaporodnak a szén-monoxid-mérgezéses esetek. A szén-monoxid színtelen, szagtalan, mérgező hatású gáz, mely a tüzelő és fűtőberendezésekből, illetve a lakáshoz közvetlenül kapcsolódó garázsból származhat. A szén-monoxid gyengíti a vér oxigénszállító képességét, így oxigénhiányos állapot kialakulását okozhatja. A szén-monoxid-mérgezés kezdeti tünetei a fejfájás, hányás, majd súlyos esetekben eszméletvesztés és halál.

Biztonságunk érdekében szakemberrel nézessük át a fűtő- és tüzelőberendezéseket, és azokat rendszeresen tartsuk is karban.

Nemcsak melegebb lesz tőlük a lakás, de mutatósak is: huzatfogó párnák az ajtóhoz és ablakhoz

Huzatfogó párna szinte bármiből készíthető, a külseje pedig olyanra szabható, amilyen csak tetszik a készítőnek. Ügyesebbek akár a horgolással is megpróbálkozhatnak. Mutatjuk a legszebb ötleteket, amelyekből ihletet meríthetsz.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük