Nem elég meleg a lakás, pedig fűtesz? Itt kell keresned a hibát!

Ha nem figyelsz, könnyen pénzkidobássá válhat a fűtésszámlára kiadott összeg.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kazán és a fűtéssel összefüggő egyéb berendezések éves ellenőrzése - nem beszélve a kéményéről - rendkívül fontos, melyet akkor sem szabad elhanyagolni, ha a fűtésszezon kezdetén esetleg elmaradt, a tavaszhoz közeledve pedig legszívesebben a jövő évre hagynád.

Amellett, hogy a rendszeres felülvizsgálat akár az életedet is megmentheti - hisz a meghibásodások könnyen vezethetnek például szén-monoxid-mérgezéshez -, a fűtés hatékonyságát is növelheti az éves karbantartás, ahhoz ugyanis, hogy gyakorlatilag feleslegesen fűts, de legalábbis jelentős mértékű energia vesszen kárba, már egy kisebb probléma is elég. A következőket például nagyon fontos, hogy felismerd!

Gyanús jelek!

Az ELMŰ-ÉMÁSZ energiatakarékossági honlapja, az Energiapersely.hu szerint gyakran előforduló meghibásodásnak számít például a hangos égés, melyet valószínűleg a hibás tömítés okoz, de legalább ilyen gyanús kell, hogy legyen a zúgó, kattogó keringető szivattyú, mely a szivattyú hibáját, sérülését jelzi.

Ha néhány fűtőtest hideg marad, az azt jelenti, hogy a kazán rosszul van beállítva, vagy elkoszolódott, ha pedig csak a fűtőtest teteje hideg, az a vízkörforgásban keletkezett akadályt, dugulást jelzi.

Előbbi esetekben mindenképp szakemberrel ellenőriztesd, javíttasd a berendezést, akkor is, ha az éves ellenőrzésen túl vagy, ez ugyanis nem feltétlenül jelenti, hogy ne keletkezhetne újabb probléma.

Amit saját kezűleg is megtehetsz

Előbbieken túl létezik olyan eset is, mikor saját kezűleg is orvosolhatod a problémát, ilyen például, ha vízkövesedés vagy vízcsöpögés jelentkezik a fűtőtesten, mely levegő jelenlétére utal, illetve szintén utóbbit sejteti, ha a radiátor egyes részei nem ugyanolyan mértékben melegednek fel. Ilyenkor légteleníteni kell a radiátort, melyet néhány egyszerűbb lépésben megtehetsz. Ha kíváncsi vagy a pontos menetére, kattints ide, majd kövesd képes útmutatásunkat!

Ezt is szeretjük