Tárold helyesen a fűszert: olcsóbban kijössz, és rendetlenség sem lesz a konyhában
Megszüntetheted a pazarlást és a rendetlenséget is, ha figyelsz a fűszerek tárolására.

- Csupán 8 kozmetikumra van szükség a hatékony arcápolási rutinhoz: nem kell a fél fürdőszobát magadra kenned »
- Vidám nyári felsők 10 ezer forint alatt: kánikulabarát, csinos fazonok, melyek a laza szetteket is nőies szintre emelik »
- 11 arckontúr-feszesítő gyakorlat toka ellen: ezeket a pontokat stimuláld, hogy eltűnjön a zsírpárna »

- Íme Koltai Róbert bájos, szőke párja: a színész 78 évesen élvezi a késői szerelmet
- Ki volt Az arany ember szerelme Jókai művében? Kvíz a kötelező olvasmányokból
- Dobó Kata 25 év után felvette a zöld miniruhát: A miniszter félrelépben láttuk rajta először
- Felismered, melyik magyar városban készült a fotó? 9 kérdéses kvíz, hogy próbára tedd a tudásod
- Mit jelent, ha a másik karba teszi a kezeit veled szemben? Testbeszédkvíz
A fűszerek tárolási módja elhanyagolhatónak tűnik, pedig kritikus pontja a konyhának. Főleg, ha főzés közben kapkodsz, mert ötödjére is a petrezselymet szeded elő a bors helyett.
Akár kis zacskókban, műanyag tárolókban vagy mini befőttes üvegekben tárolod a fűszereket, néhány apróságra nem árt figyelni.
Megfelelő helykihasználás
Ha a só-bors párosnál több fűszered van, a választott tárolóknál alapkövetelmény a helytakarékosság, az egymásba illeszkedés és a megfelelő méret. A befőttes üvegekből éppen ezért sem a túl kicsi, sem a túl nagy nem jó ötlet. Bele kell férnie az egész zacskónyi fűszernek, így az apró üvegcsék egyenes úton vezetnek a pazarláshoz.

Talán nem árulunk el nagy titkot: a boltban vásárolt üvegcsék önmagukban nem tűnhetnek nagy kiadásnak, de, ha tíz-húsz fűszerrel számolsz, a költség hamar az egekbe szökkenhet. Nem gond, ha a jól lezárható zacskójukban tárolod őket, vagy pestós, paradicsompürés üvegeket teszel félre erre a célra. Mosd le a címkéjüket, és címkézd fel tetszés szerint.
Fűszerek eltarthatósága
Ami nagyon fontos a pazarlás elkerülése érdekében: a nyomon követhetőség miatt írd rá a lejárati dátumot is. A legtöbb fűszer három-négy évet kibír, bár az aroma gyengülhet idővel. Tovább tartósak maradnak a fűszerek, ha a hőtől és a napfénytől távol tárolod őket.
Ha hosszabb távra tervezed a felhasználásukat, inkább az egész fűszerek ajánlottak, mert ezek hatékonyan megőrzik ízüket, illatukat, és egy mozsárban később is tetszés szerint őrölhetők.
Felejtsd el a betűrendet!
Ha nem akarod egybeszórni a fűszereket, érdemes tárolás előtt rendszerezni őket. A betűrend kézenfekvő lehet, de nem célravezető. Amellett, hogy hamar borulhat a rend egy sietős vacsoránál, nem is kényelmes a mindennapokban.
A téma szakértői, Kate Varness, a Green Light Organizing munkatársa és Tanya Whitford, az Organizing Wonders szakértője is egyetértenek abban, hogy ezzel szemben több módszer is létezik a rendszerezésükre a dobozok számától és a szakács preferenciájától függően.

Az egyik legjobban működő mód, ha a fűszereket rendeltetés szerint rendezik össze: külön kis tartóba a grillfűszereket, külön a többnyire süteményekhez használt anyagokat, az olasz fűszereket, és így tovább. Jó, ha ezek a tartályok önállóan mozgathatók.
Nemcsak a polcon lehet
Egyéni szokásoktól függően jó ötlet lehet, ha a fűszertárolás helyét is megváltoztatja az ember. Ha például valaki a zabpehelyhez, zabkásához naponta használja a fahéjat vagy a szegfűszeget, esetleg a teához a gyömbért vagy a kardamomot, a készítési hely közelében érdemes elhelyezni, így kisebb a kiszóródás kockázata is.
Figyelj arra, hogy minden zacskó vagy üvegcse jól látható és hozzáférhető helyen legyen a tartódobozokban, ne kerülhessenek a doboz aljára, ne téveszd őket szem elől, inkább maradj a minél szellősebb elrendezésnél, különben rengeteg értékes anyagot és pénzt elveszíthetsz.
OLVASD EL EZT IS!

- élelmiszer
- trükkök