Néhány dologhoz semmi joga a főbérlőnek, hiába gondolja, hogy megteheti

Hiába övé a lakás, ezt a dolgot nem tehetné meg.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A lakás bérbeadása során a bérlőt és a tulajdonost is megilletik bizonyos jogok, ugyanakkor kötelességeik is vannak, melyeket a félreértések és a zavaros, kényes helyzetek elkerülése érdekében érdemes már az elején tisztázni egy szerződésben.

Sok olyasmi van azonban, ami inkább tartozik az illem és a szokás, mintsem a törvény hatálya alá. Számos más szabály mellett fontos például tisztázni azt is, a tulajdonos mikor és milyen körülmények között keresheti fel az ingatlant.

A tulajdonosnak joga van ellenőrizni az ingatlant

A lakás tulajdonosának jogában áll, hogy bizonyos időközönként ellenőrizze az ingatlan állapotát, annak rendeltetésszerű használatát, amire a törvény évi egy alkalmat mindenképp biztosít neki.

Természetesen ezen kívül is bármit bele lehet foglalni a szerződésbe, mindenről a felek dönthetnek, akár az is benne lehet, hogy hetente ellenőrzi a lakást, de az is, hogy valóban csak az évi egy alkalomhoz tartja magát. A félreértések elkerülése és mindkét fél érdekében fontos mindezeket írásban rögzíteni.

Nem háboríthatja a lakók nyugalmát

A törvény ugyanakkor azt is előírja, hogy az ingatlan tulajdonosa jogainak gyakorlása során nem háboríthatja a bérlőket. A bérleti szerződés aláírásakor a bérleti jogviszonnyal a tulajdonos a használat és a birtoklás jogát átruházza a bérlőkre, így a lakásba nem mehet be csak úgy, ugyanis azzal magánlaksértést követ el. Jogilag ugyanis hiába övé a lakás, a szerződés aláírása után, az átruházás miatt az másvalaki lakásának számít.

A szerződésbe akár azt is bele lehet foglalni, hogy bármikor ellenőrizheti a lakást, de ezt nem teheti meg anélkül, hogy a lakókkal azt előre ne egyeztetné.

Nem mehet oda olyankor, ha nincsenek otthon, nem járkálhat csak úgy ki-be, nem keresheti fel a lakást lehetetlen időpontokban, nem maradhat vagy éjszakázhat ott, és például nem is mutogathatja a lakást idegeneknek - ha például úgy dönt, eladja -, ha nem egyeztette előre le a bérlővel. Nem kezelheti továbbá saját lakásaként olyan értelemben, hogy még kopognia, csengetnie se kelljen, nem nyithat csak úgy be.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Vannak kétes esetek

A szerződés azért is nagyon fontos, mert ha nincs, a tulajdonost nem terheli semmiféle kötelesség, a lakást saját birtokaként kezelheti, és bármikor használhatja, nem hivatalos bérlőként nem lehet tenni ellene semmit.

Sokan róják azonban fel, hogy szerződés esetén a jog a bérlőket védi jobban, nem véletlen, hogy könnyen kialakulhatnak olyan problémás esetek, melyek során például nem fizetnek a bérlők, a tulajdonos pedig nem tehet semmit, még csak be sem mehet a saját lakásába. Ezért érdemes ügyvéd által fogalmazott, és közjegyző által ellenjegyzett szerződést kötni.

Ezt is szeretjük