Filléres csodaszer szagok, penész, kártevők ellen
Így használd a teafaolajat
Az Ausztráliából származó csodaszer az egyik legerősebb, sokoldalúan használható természetes fertőtlenítő.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Számos olyan természetes csodaszer van, amelyekkel kiválthatod a mesterséges tisztító- és fertőtlenítőszereket, a teafaolaj azonban mind közül az egyik leghatékonyabb.

Nemcsak különösen erős baktérium- és gombaölő ereje miatt érdemes beszerezned egy üvegcsével, hanem azért is, mert a teafaolajat csaknem olyan sokrétűen használhatod fel, mint az ecetet, ezért akár többféle vegyszert is örökre száműzhetsz általa a lakásból.

Mi az a teafaolaj?

A teafaolajat a több mint nyolc méter magasra is megnövő teafa leveléből állítják elő. A 80-nál is több szerves alkotóelemet tartalmazó olajat az ausztrál őslakosok már régóta ismerik és használják, de az utóbbi években tudományos kísérletek is igazolták kedvező hatásait.

Amellett, hogy az egészségügyben is jól használható, mivel elpusztítja a fertőzéseket okozó mikroorganizmusokat, baktériumokat és gombákat, valamint erősíti az immunrendszert, a háztartásban is jó hasznát veszed.

Bioboltokban és drogériákban ma már nem nehéz hozzájutnod a sokoldalú szerhez, ára pár száz forinttól néhány ezerig terjed, attól függően, hogy hígított vagy 100%-os olajat veszel.

Mivel a teafaolaj nagyon hatékony, érdemes befektetned a 100%-os változatba, hiszen ezt később még hígíthatod. Ha pedig egy erősebben fertőzött vagy szennyezett helyen hígítatlan teafaolajra lesz szükséged, akkor is elegendő pár csepp, így egy fiola hosszú hónapokig kitart, egy adag pedig alig pár forintba kerül.

Mire használhatod?

A teafaolaj baktériumölő hatását a háztartásban is jól kihasználhatod. Szinte nincs a lakásnak olyan helyisége, ahol ne vethetnéd be a természetes csodaszer erejét.

Fertőtlenítésre

Ausztráliában elsősorban a vizes helyiségek baktériummentesítésére használják a teafaolajat, amely olyan erős, hogy a fekete penészt is képes elpusztítani. Használhatod hígítva a kád, a mosdókagyló és a vécé áttörlésére, de akár felmosáshoz is. Ehhez egy-másfél liter vízhez keverj körülbelül négy csepp teafaolajat. Ha egy nehezen hozzáférhető zugban telepedett meg a penész, csepegtess rá hígítatlan teafaolajat, várj fél órát, amíg az olaj kifejti hatását és a spórák elpusztulnak, majd öblítsd le a területet.

A fehérneműk tökéletes tisztasága érdekében is előszeretettel használják az ausztrálok a teafaolajat. Mosáskor adj két-három cseppet az öblítő mellé, vagy áztasd a fehérneműket bő vízben oldott olajba.

Az illóolaj a szövetekben nem tesz kárt, a baktériumokat és kórokozókat azonban maradék nélkül elpusztítja. A fertőzések megelőzése érdekében érdemes az újonnan vásárolt fehérneműt is teafaolajos vízben átöblítened.

Szagtalanításra

Legyen szó lefolyóról, vécécsészéről, esetleg a cipősszekrényről vagy a hűtőről, a teafaolajat a kellemetlen szagok megszüntetésére is használhatod, hiszen elpusztítja a szagokat okozó baktériumokat, így kiiktatja a bűz forrását.

A lefolyókba és a vécébe hígítatlanul csepegtesd a teafaolajat, a szekrényeket pedig vízben hígított olajjal töröld át. A teafaolajban az a nagyszerű, hogy antiszeptikus hatásának köszönhetően nemcsak elnyomja, hanem meg is szünteti a szagokat, így remek természetes alternatívája lehet a mesterséges illatosítóknak.

A teafaolaj illata egyébként elég sajátságos, tömény, fűszeres aromájú, amit sokan kedvelnek, de olyanok is vannak, akik nem rajonganak érte. Ha te is az utóbbi táborba tartozol, akkor se mondj le a teafaolaj áldásos hatásairól - a megtisztított, szagtalanított területre csepegtess egy kevés levendula- vagy citrusolajat, így a takarítás után a lefolyók és a szekrények nemcsak higiénikusan tiszták, de illatosak is lesznek.

Kártevőirtásra

Valószínűleg a teafaolaj karakteres illata és erős antiszeptikus hatása együtt felel azért, hogy a rovarok és kisebb rágcsálók fejvesztve menekülnek, ha megérzik a közelben az illóolajat.

Ha neked is sok bosszúságot okoznak a hívatlan vendégek, fogj egy teafaolajjal átitatott vattát, és töröl át vele a szekrényt és a mosdókagyló környékét, vagy azt a területet, ahol a kártevők megjelennek. Húzd végig a vattát a küszöbön és az ablakpárkányokon is, így biztos lehetsz benne, hogy nem érkezik újabb állatsereg a lakásba.

Ezt is szeretjük