5 filléres ötlet, amivel modernné teheted a lakásod

Nincs pénzed lecserélni a bútorokat, a lámpákat és az egyéb kiegészítőket? Dobd fel őket filléres ötletekkel!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy minimalista szekrénysorral, egy újszerű kanapéval és néhány, a legutóbbi trend szerint készült lámpával garantáltan modernné teheted a lakásodat.

De akkor sem kell elkeseredned, ha nincs több százezer forintod arra, hogy lecseréld az otthonod berendezését.

Elég egy, a kanapéra lazán leterített mutatós takaró, néhány roló a konyhába, na meg a karácsonyi izzósor, és máris fiatalos lendülettel töltheted meg a lakást. Minél bátrabb vagy, annál biztosabb a siker!

Csak lazán a takaróval!

A kanapé az egyik legtöbbet használt bútordarab a nappaliban, következésképpen a leginkább esélyes arra, hogy a huzata megkopjon, kiszakadjon, foltos legyen.

Ha levehető, gépben mosható huzatú garnitúrát választottál, a foltokkal még csak-csak elbánsz, a kopott szövet azonban még tisztán sem mutat jól. Ha sem a huzat, sem a kanapé cseréjére nincs pénzed, egyszerűen orvosolhatod a problémát egy laza takaróval. Nagyon divatos, ha a plédet szépen összehajtva, zászlóként átveted a háttámlán és az ülőfelületen, esetleg a karfán, így eltakarhatod a foltokat, a kanapé mégis megőrzi formáját. Néhány finom mintázatú díványpárna elhelyezésével nem csak a díványt, de az egész helyiséget megújíthatod. Filléres trükk, mégis jelentős változást eredményez az összkép tekintetében.

Minimalista konyha - rolókkal

Egy ebédlőnek is használt konyhában nagy kihívás úrrá lenni a rendetlenségen, illetve nyugodt légkört teremteni az étkezésekhez. Könnyen megoldhatod a dolgot azonban azzal, ha rolókat szerelsz a mennyezetre, és a főzés befejeztével leereszted őket a faliszekrény előtt egészen a munkalap szintjéig. Így az edények és az eszközök kikerülnek a látótérből, és nyugodtan élvezhetitek a fenséges vacsorát. Jól teszed, ha a faliszekrény alatti világítást lekapcsolod, a csillár fényét pedig tompítod, hiszen így rögtön megváltozik a helyiség hangulata.

Ez a rolós ötlet szintén jól alkalmazható a nappaliban is például akkor, ha a polcokon eluralkodott a káosz, és fáradt vagy már a rendrakáshoz. A rolók a portól is megvédik a polcon elhelyezett tárgyakat, ráadásul különleges, fiatalos, ugyanakkor elegáns hangulatot kölcsönöznek a bútoroknak.

Jégvirágos ajtók - ha unod az üveget

Az üvegajtós szekrények csodás látványt nyújtanak, feltéve, hogy a polcokon szép holmikat tartasz, katonás rendben. Ha azonban inkább fátylat borítanál a szekrény tartalmára, vagy egyszerűen unod az átlátszó üveget, a felület homályossá tétele jó megoldás lehet. Üveghomályosításhoz két technikát is használhatsz: vásárolhatsz szaküzletben öntapadós műanyag fóliát, amit aztán változatlan formában vagy mintát belevágva ragaszthatsz fel, vagy barkácsáruházban vásárolj mattá tevő spray-t. Amennyiben a fóliát választod, pontosan szabd ki belőle az ablaktáblákra illeszkedő darabokat, az üveget töröld át enyhén mosogatószeres vízzel, várd meg, míg tökéletesen megszárad, majd illeszd a fóliát az üvegre, gondosan kisimítva alóla minden légbuborékot.

Ha spray-t használsz, vázolj fel egy mintát az üveg hátoldalára, majd takarószalaggal takard ki - a Tesa-kreatív például íves formák kialakítására is tökéletesen alkalmas, és bármely hobbiboltban beszerezheted. Hagyd a mintát megszáradni, majd fújd le a felületet a spray-vel! Ha megszáradt, húzd vagy dörzsöld le a ragasztót, hogy előtűnhessen a minta.

Akciós csillár - gyöngyökkel

Ha kedveled a csillogó csillárok pazar látványát, az árukat viszont annál kevésbé, akkor készíts magad mindent beragyogó csillárt a függő lámpatestről lelógó üveggyöngyök segítségével. Ehhez különböző méretű és formájú üveggyöngyökre lesz szükséged: a kisebb és hosszúkás alakúak a függő lámpagyűrű köré kerülnek, míg a nagyobb kerekekből alakul ki a függődíszítés.

Egy 15 cm átmérőjű lámpagyűrűre kenj fel két réteg zománcfestéket, majd egy átlátszót, de várd meg, míg az egyes rétegek megszáradnak. Ékszerdrótból vágj le egy 70 cm-es darabot, majd fűzd fel rá az első kis gyöngyöt.

Hajtsd be a drót végét, és tekerd össze egy kis kerek csőrű fogóval, majd fűzd rá a többi kis gyöngyöt, míg csupán 1 cm üres rész marad a dróton. Ezt hajtsd vissza az utolsó gyöngy köré, és tekerd rá, hogy a díszek ne essenek le. A felfűzött huzalt tekerd a lámpagyűrű köré.
A lelógó díszítéshez vágj különböző hosszúságú huzalokat, és fűzz fel rájuk különféle gyöngyöket. Először a legnehezebbekkel kezdd a fűzést, de az első szem után ugyanúgy tekerd vissza a drótot, mint az első lépésben. A drót végén körülbelül 2,5 cm-t hagyj szabadon, hogy a függeléket a gyűrűhöz rögzíthesd.

Az első függeléket a huzal szabadon maradt végével szorosan erősítsd a gyűrűre. Ugyanígy járj el a többi függelékkel, de figyelj arra, hogy körülbelül egyenlő távolságokban rögzítsd őket. Végül távolítsd el az izzót a lámpatestből, csúsztasd a helyére a gyűrűt, majd csavard vissza az izzót.

Vigyázz!
A saját biztonságod érdekében ne használd az elkészült lámpát 40 W-nál erősebb villanykörtével.

Fiatalos csillogás - karácsonyfaizzókkal

A karácsonyfát díszítő izzósor nem csak decemberben mutat jól. Van valamiféle varázsos hatása, ezért ne egy dobozban tartsd a többi hónapban, hanem keress neki új otthont, hogy egész évben élvezhesd jótékony fényét.

Az étkezőasztal mögött lévő nagy tükrön - ez a megoldás már önmagában is praktikus a tér növelésére - például igazán megnyerő, és, ha a vörös izzók kissé bizarrnak tűnnek, bármikor lecserélheted azokat hűvös fehér vagy meleg, aranyszínű égőkre.

Az izzósort a tükörkeret alsó felének közepétől indítsd, és itt is érjen véget. Így a legkevésbé feltűnő a vezeték vége, de egy virágokkal teli váza vagy gyümölcsöstál mögé is elrejtheted. Ez a megoldás a párkány vagy akár az ajtó körül is beválik. Helyenként átlátszó, műanyag öntapadós korongokkal rögzítsd az izzósort.

Cikkünk a 101 hangulatvarázsló ötlet című könyv alapján készült.

Ez a hasznos könyvecske telis-tele van olyan gyorsan és könnyedén megvalósítható tippekkel, melyek segítségével egy-két óra leforgása alatt otthonosabbá teheted a lakásod, ráadásul a megvalósításhoz szükséges anyagokat illetően is hasznos tanácsokat kaphatsz. Minden egyes ötletet egész oldalas fotó illusztrál, a közérthető, lépésről lépésre haladó leírásból pedig megtudhatod, mi a titka a tökéletes végeredménynek.

Kiadja az Alexandra Kiadó.
Ára 1499 forint.
A könyvet itt rendelheted meg. »
Ezt is szeretjük