3 filléres praktika, hogy hónapokig ragyogjon a padló

Kopott és fénytelen? Legyen szó kerámiáról vagy parkettáról, könnyen ragyogóvá varázsolhatod fillérekből!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A padló a lakás leginkább igénybevett, egyben a leginkább ápolásra szoruló része, készüljön a burkolata fából, márványból, kerámiából vagy éppen gránitból.

Hogy ne csak a lefektetését követő néhány hónapban legyen az otthonod dísze, hanem ragyogásában hosszú ideig gyönyörködhess, időről időre fel kell frissítened a felületét, közben pedig arról is gondoskodnod kell, hogy megóvd a maradandó károsodástól.

Mindehhez nincs másra szükség, mint egy kis odafigyelésre, ápolásához pedig egy-két csodaszerre, amit akár házilag is kikeverhetsz.

Praktikák kerámia- és kőpadlókhoz

Bár a kő- vagy égetett kerámialapok alapvetően jóval nagyobb terhelést képesek elviselni, mint fából készült társaik, a fényezett felületű típusok éppen annyira sérülékenyek. Érdemes ezért ügyelned a rendszeres takarításukra, a por- és a homokszemcsék ugyanis könnyen maradandóan megkarcolhatják a lapokat. A bútorokat sem érdemes húzogatni rajtuk: a legjobb, ha ez utóbbiak aljára puha filcgombokat ragasztasz, hogy biztosan ne sértsék a padlót.
A kerámia- és kőlapokat könnyű takarítani, a márvánnyal és a gránittal viszont óvatosan bánj, a vízcseppek ugyanis maradandó foltokat okozhatnak. Célszerű speciális felületápolót használnod a tisztításukra, mellyel nemcsak tisztán tarthatod a padlót, de fényét is megőrizheted.

Fiatalító kúra kőpadlóra

  • 300 g szitált, világos fahamu
  • erős textilzacskó
  • 10 l víz

A fahamut töltsd a zsákba, és jól kötözd be, majd helyezd egy nagy edénybe. A vizet főzd fel, öntsd rá a zacskóra, majd hagyd több órán keresztül állni. Ezután a zsákocskát kivéve a folyadékkal töröld fel a kőpadlót.

A fahamus zsákot még egyszer felhasználhatod.
Bár a padlót fiatalító szer előállítása időigényes, megéri a fáradozást, mivel nagyon hatásos is.

Márványpadló ápolása

  • 3 evőkanál tisztítópor - nem súrolópor!
  • citromlé

A padló durva szennyeződéseit először kenőszappannal dörzsöld be, azután nedves ruhával töröld át. Felfrissítésképpen használd a tisztítóporból és citromléből kevert pasztát - a mennyiség nagyjából egy négyzetméterre elegendő: dörzsöld be vele a felületet, majd tiszta vízzel töröld fel.

Padlófényesítő

  • 4 teáskanál bútorfényező
  • 6 evőkanál ecet
  • 10 l víz

A nedvesség és a piszok gyorsan eltávolítható a kőpadlóról. Ha viszont azt szeretnéd, hogy fényes is legyen, a fenti hozzávalók összekeverésével készíts természetes fényesítőt, majd egy régi selyempapír segítségével fényesítsd át vele a padlót.

Hatékony megoldások fapadlókhoz

A fából készült padlóburkolat jóval kényesebb, mint a kő vagy a kerámia. Ha meg szeretnéd őrizni szépségét, ne járkálj rajta magas sarkú cipőben, és ne húzogass rajta nehéz bútorokat - a könnyűeket is csak akkor, ha elláttad az aljukat filcdarabbal.

A fapadlók a műparkettákkal együtt könnyen tisztíthatóak. A söprögetés után többnyire elegendő, ha nedves, jól kicsavart ruhával feltörlöd a padlót - a viaszos padlót azonban lehetőleg ne kezeld nedvesen, ha mégis, akkor csak egy alig nedves ruhával.

Rendszeres ápolásnál elegendő valamelyik általános padlótisztítót alkalmazni, a nagyon szennyezett viaszos parkettát azonban terpentinbe mártogatott ruhával érdemes átdörzsölnöd az erezet irányában. A cipősarkok nyomait radírgumival lehet ledörzsölni, ha makacs foltokról van szó, segít a petróleum vagy a terpentin. A friss zsírfolt ellen a benzinbe mártott, fehér itatóspapírral történő átdörzsölés segíthet, míg a világos foltokat padlóviaszból és barna cipőkrémből készült pasztával távolíthatod el.

Bármilyen folttal és tisztítószerrel van dolgod, a tisztítás végeztével minden alkalommal használj padlóviaszt, hogy a fa visszanyerje eredeti ragyogását.

Szerezd be!
A receptekben felsorolt hozzávalók egy részét gyógyszertárban, más részét hipermarketben, bioboltban vagy a drogériákban találod meg.
Cikkünk a Nagymama házipraktikái című könyv alapján készült.

Legyen szó mosásról, takarításról, szépségápolásról vagy betegségek gyógyításáról, nagymamáinknak mindig volt egy jó trükkje, amivel igazán sikeresen oldották meg a problémákat. Most te is megismerheted ezeket a fogásokat és praktikákat, így olcsón és hatékonyan, természetes anyagok segítségével rakhatod rendbe a házat, főzhetsz finomakat, vagy ápolhatod tested-lelked. Nélkülözhetetlen könyv minden háztartásban. Ha szükséged van valamire, üsd csak fel, és nézd meg, mit is csinálna a Nagyi.

Kiadja a Reader's Digest.
Ára 7990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük