Lakásfelújítás válás nélkül? Lehetséges, de ezekre érdemes figyelni

A lakásfelújítás próbára teszi a friss kapcsolatokat és a régi házasságokat egyaránt. Vannak azonban apró trükkök, amikkel ez az időszak nem rossz emlékként marad meg.

GettyImages-970170448

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A felújítások rengeteg stressznek és potenciális veszekedésnek teszik ki a párkapcsolatokat. A végtelen számú döntéshelyzet, a fárasztó fizikai munka, a szakemberekkel való konzultációk és esetleges nézeteltérések mind-mind próbára tehetik a házasságokat és a friss szerelmeket is.

Kis tudatossággal és megfelelő kommunikációval azonban elkerülhetők az összezördülések. Akár panellakás vagy családi ház felújításáról legyen szó, mutatunk pár egyszerű trükköt és szemléletmódot, amikkel ti is zökkenőmentesebbé tehetitek ezt az időszakot.

Ezekre figyeljetek oda a felújítás során

Tisztázzátok a szerepeket

Beszéljétek meg, ki mennyire és milyen formában szeretne részt venni a munkálatokban és a konzultációkban. Ha a párod szívesen rád hagyja a tervezést, viszont a fizikai munkát bevállalja, az mindkettőtöknek kedvező megoldás lehet. Mindenki használja ki a saját erősségeit! Ha te határozottabban kommunikálsz a munkásokkal, a felújítás ezen részét hagyja rád a férjed. Ha viszont neki jobb a szemmértéke, akkor végezze ő a méricskélést.

GettyImages-688029577
Fotó: Westend61 / Getty Images Hungary

Vonjátok be az egész családot

A felújításnak vannak kevésbé megterhelő, kisebb precizitást igénylő, sőt akár szórakoztató részei is. Ezeket törekedjetek együtt csinálni, sőt, ha nagyobb gyereketek van, őt is érdemes bevonni. Így a végeredmény a közös munka gyümölcsére fogja emlékeztetni az egész családot. 

Legyetek kompromisszumkészek

Nem minden döntés ér meg egy vitát, mérlegeljétek, melyek az igazán fontos fordulópontok. Ha a szíved mélyén neked teljesen mindegy, hogy elefántcsontfehér vagy gyapjúfehér árnyalatú az előszoba fala, akkor ne lobbizz csak azért is az elefántcsontfehér mellett, hogy a tiéd lehessen a végső szó.

Osszátok be az időt

Beszéljétek meg, hogy az egyes munkafolyamatok hány napig, hétig, hónapig tartanak majd. Válasszátok szét azokat a munkákat, amiket ti csináltok, illetve amelyek esetében szakembert hívtok. Ha a párod végzi a munka oroszlánrészét, ne sürgesd, hagyd, hadd haladjon a saját tempójában.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Tartsatok szünetet

A felújítás időszakán az ember szeretne minél gyorsabban és fájdalommentesebben túl lenni. A jó hangulat megőrzése érdekében azonban érdemes rendszeres szüneteket tartani, két glettelés között egy kicsit szusszanni, egymással foglalkozni. A lakás megvár, de egy elhidegült párkapcsolatot már sokkal nehezebb visszafordítani. 

Ne féljetek segítséget kérni

A költségvetést már az elején beszéljétek meg, és ha úgy adódik, ne féljetek szakembert hívni. A munkások érkezése előtt mindig pontosan fektessétek le, mit és hogyan szeretnétek - előttük veszekedni nemcsak kínos, de idő- és pénzrabló is. Már a felújítás kezdeti szakaszában készítsetek három listát: kötelező teendők, nem kötelező, de szeretném, és opcionális teendők. Költségvetéstől függően haladjatok a kötelezőktől az opcionálisakig. 

Nevessetek

A legfontosabb, hogy ne felejtsetek el nevetni! A munkálatok során rengeteg fárasztó, bosszantó, de egyúttal nevetséges szituációba fogtok kerülni. Ha fordítva rakjátok le a parkettát, vagy ha a legnagyobb nyári melegben bugyiban gipszkartonoztok - a fáradtság mellett lássátok meg a helyzetek komikumát is. Ne feledjétek, az idő mindent megszépít - pár év távlatából ez az időszak is csak egy vicces emlék lesz! 

Így újítsd meg a lakásod felújítás nélkül!

Napjaink bizonytalan anyagi helyzetében sokan döntenek úgy, hogy elodázzák a munkálatokat, és későbbre halasztják a nagyszabású renoválást. A lakás kellemes atmoszférájáról azonban festés és burkolatcsere nélkül is lehet gondoskodni, miután több lakberendezési stílus is van, melyhez jó hátteret ad egy lerobbantabb lakás. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük