Visszanyeri élénk színét a régi póló: mutatjuk a legjobb otthoni megoldásokat
Hogyan add vissza a ruháid színét? Egyszerű házi módszerekben rejlik a válasz.

mosas-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ember nem szívesen válik meg kedvenc ruhadarabjaitól még akkor sem, amikor azok elveszítik élénk színüket, kifakulnak. Számos otthoni módszer létezik, amivel valamelyest javítani lehet a helyzeten.

Természetesen a nap által kiszívott, teljesen színét veszített szövetek eredeti vibrálását sajnos semmi nem állíthatja vissza, de vannak bizonyos esetek, amikor a ruha könnyen megmenthető.

Szálak között felhalmozódott mosószer

Ha a ruha már néhány mosás után elkezd kopni, elveszíti élénkségét, lehetséges, hogy valójában a mosószer rakódott le a szálak közé. Ilyenkor egy egyszerű otthoni szerrel lehet orvosolni a bajt, az pedig nem más, mint a só.

mosas-ruha

Önts a következő mosáshoz nagyjából 150 gramm sót közvetlenül a ruhákra, ez nemcsak vissza fogja állítani a fakó anyagok színét, de az új ruhák élénkségét is megőrzi. Minél finomabbra őrölt a só, annál jobb. Extra adalék, hogy a só remek folttisztítóként is működik. Jól használható vér-, penész- és izzadtságfoltok ellen. 

A mosószer-felhalmozódás okozta fakóság ellen az ecet is jó megoldást jelent. Önts belőle egy decit közvetlenül a ruhákra, majd indítsd el a mosást. Az ecet segít lebontani a mosószer maradékát, és a vizet is lágyítja, így élénkebbek lesznek tőle a ruhák. Érdemes gyakran használni mosáskor, hiszen a kifakulást is megakadályozza. Az ecet szaga elvileg elszáll mosás közben, de ha teregetéskor még mindig érzed, szárítsd a ruhádat szabad levegőn, és könnyebben megszűnik a kellemetlen ecetbuké.

Ha a fenti módszerek egyike sem hozza meg a kívánt eredményt, akkor valószínűleg nem a vegyszerlerakódás volt a ludas. Ha a kedvenc ruhadarabod egyszínű, a festés még mindig segíthet visszaadni eredeti élénkségét. Ha a szövet legalább 60%-ban természetes anyagokat tartalmaz (például gyapjút, pamutot vagy selymet), valószínűleg jól lehet festeni. Ez főleg a sötét vagy fekete anyagok esetében jelenthet megoldást.

A cikk az ajánló után folytatódik

Izzadságfolt ellen

Nem a só az egyetlen hatékony háztáji szer, amely elképesztő folttisztító hatással bír. Számos más természetes módszerrel is meg lehet szabadulni a makacs izzadságfoltoktól, ezekből készítettünk egy kis összeállítást.

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük