Visszanyeri élénk színét a régi póló: mutatjuk a legjobb otthoni megoldásokat

Hogyan add vissza a ruháid színét? Egyszerű házi módszerekben rejlik a válasz.

Fakó ruha ellen
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ember nem szívesen válik meg kedvenc ruhadarabjaitól még akkor sem, amikor azok elveszítik élénk színüket, kifakulnak. Számos otthoni módszer létezik, amivel valamelyest javítani lehet a helyzeten.

Természetesen a nap által kiszívott, teljesen színét veszített szövetek eredeti vibrálását sajnos semmi nem állíthatja vissza, de vannak bizonyos esetek, amikor a ruha könnyen megmenthető.

Szálak között felhalmozódott mosószer

Ha a ruha már néhány mosás után elkezd kopni, elveszíti élénkségét, lehetséges, hogy valójában a mosószer rakódott le a szálak közé. Ilyenkor egy egyszerű otthoni szerrel lehet orvosolni a bajt, az pedig nem más, mint a só.

mosas-ruha

Önts a következő mosáshoz nagyjából 150 gramm sót közvetlenül a ruhákra, ez nemcsak vissza fogja állítani a fakó anyagok színét, de az új ruhák élénkségét is megőrzi. Minél finomabbra őrölt a só, annál jobb. Extra adalék, hogy a só remek folttisztítóként is működik. Jól használható vér-, penész- és izzadtságfoltok ellen. 

A mosószer-felhalmozódás okozta fakóság ellen az ecet is jó megoldást jelent. Önts belőle egy decit közvetlenül a ruhákra, majd indítsd el a mosást. Az ecet segít lebontani a mosószer maradékát, és a vizet is lágyítja, így élénkebbek lesznek tőle a ruhák. Érdemes gyakran használni mosáskor, hiszen a kifakulást is megakadályozza. Az ecet szaga elvileg elszáll mosás közben, de ha teregetéskor még mindig érzed, szárítsd a ruhádat szabad levegőn, és könnyebben megszűnik a kellemetlen ecetbuké.

Ha a fenti módszerek egyike sem hozza meg a kívánt eredményt, akkor valószínűleg nem a vegyszerlerakódás volt a ludas. Ha a kedvenc ruhadarabod egyszínű, a festés még mindig segíthet visszaadni eredeti élénkségét. Ha a szövet legalább 60%-ban természetes anyagokat tartalmaz (például gyapjút, pamutot vagy selymet), valószínűleg jól lehet festeni. Ez főleg a sötét vagy fekete anyagok esetében jelenthet megoldást.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Izzadságfolt ellen

Nem a só az egyetlen hatékony háztáji szer, amely elképesztő folttisztító hatással bír. Számos más természetes módszerrel is meg lehet szabadulni a makacs izzadságfoltoktól, ezekből készítettünk egy kis összeállítást.

Izzadságfolt ellen citrom - 8 bevált módszer, amivel eltüntetheted a makacs foltokat

Nézegess képeket!

Elolvasom

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük