Nem vághatod ki a saját kertedben a fákat: bírság járhat érte, ha nincs engedély
Sok önkormányzat rendelkezik úgy, hogy a magánterületen álló fákat is csak engedéllyel lehet kivágni.

favagas-cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ember nem szívesen vágja ki a kertjében álló fákat, azonban sajnos lehet, hogy szükség van rá, akár, mert már idősek, akár, mert építkezést tervezel. Az ember azt gondolná, hogy magánterületen elég kihívni egy profi favágót, aki elintézi a dolgot.

Azonban érdemes vigyázni ezzel az ötlettel, ugyanis fát sok budapesti kerületben és néhány vidéki városban még a saját telkeden sem vághatsz ki engedély nélkül, és, ha mégis megteszed, bírság szakadhat a nyakadba utána.

Hogy vághatsz ki veszélyes fákat?

A közterületen álló fákkal kapcsolatban egyértelmű a rendelkezés, ezek kivágására csak a jegyző adhat engedélyt, és csak nagyon indokolt esetben, az pedig nem számít, hogy az adott fa a te ingatlanod előtt áll, és rontja a kilátást, vagy esetleg te magad ültetted.

favagas

Az indokolt eset általában összefügg potenciális egészségügyi vagy vagyoni kár okozásával - például, ha a fát megdöntötte egy vihar, és így veszélyes a házra és a benne lakókra. Érdemes belekalkulálni, hogy az engedélykérelem illetéke 3000 forint.

Magánterületen más a helyzet. Itt ugyanis a helyi önkormányzat rendelkezhet, hogy engedélyhez köti-e a kivágást. A legtöbb helyen még szabadon kivághatóak a fák, de sok budapesti kerületben és néhány vidéki településen is engedélyköteles a dolog, ezért fontos utánajárni, született-e erről rendelet, mielőtt intézkedni kezdenél. Ha az ingatlanodon nincs megfelelő számú fa, akkor az önkormányzat akár arra is kötelezhet, hogy a kivágott helyett ültess egy másikat. Sőt, ha engedély nélkül vágod ki a növényt, a kivágott famennyiség háromszorosát is visszaültettethetik, vagy megtéríttethetik veled.

Ha erre kerülne a sor, érdemes átgondolni az új fa ültetésekor, hogy nem fog-e néhány éven belül problémát okozni, például nem vet-e túl nagy árnyékot a házra, és eszerint megválasztani az új csemete helyét, hogy az biztosan ne legyen útban, és sokáig nyugodtan fejlődhessen.

A cikk az ajánló után folytatódik

Sziklakert házilag

Egy szép kert az egész ház lelke lehet, ahová visszavonulhatnak a lakók lazítani. Egy igazi sziklakert hamisítatlan zen hangulatot áraszt magából, és ezért segít lenyugodni az embernek egy ideges nap után. Nézd meg, hogy kell elkészíteni házilag!

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük