Csökkenti a rezsit, ha ilyen tartályt állítasz a kertbe: mutatjuk, mi mindenre használható az esővíz
Esővízgyűjtő felállításával spórolhatsz a rezsin.

esovizgyujto
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ahogy jön a nyár, úgy jön vele a locsolásszezon is. A legtöbben már tavasszal elkezdenek készülni arra a vízmennyiségre, amit a legtikkasztóbb hőségben a növények öntözésére fordítanak, az esővízgyűjtés azonban könnyíthet egy kicsit a gigászi vízszámlán.

A kertes házakban, tanyákon régen gyakori vendégek voltak a méretes hordók az ereszcsatornák alatt, melyekben a gazdák az esővizet gyűjtötték. Manapság azonban egyre kevesebb családi háznál látható hasonló, pedig a tetőn évente 78 ezer liter víz gyűlik össze, és folyik el a csatornába.

Locsolás esővízzel

Egy átlagos, kertes házban élő család a nyári hónapokban legalább 5-6 ezer forinttal többet költ vízre, mint az év többi szakában, mert még egy közepes méretű kert öntözése is legalább 400 liter vizet fogyaszt, ha nincs különösebb kánikula.

eresz-esoviz

Az esőgyűjtő hordók segítségével havonta 1-2 ezer forintot meg lehet spórolni, különösen, ha az embernek sikerül beszereznie néhány nagyobb hordót. Nem kell hozzá semmilyen különösebb felszerelés vagy előképzettség, a kiépítés pedig nem bonyolult. Akik hosszútávban gondolkodnak, azok profi esővízgyűjtő rendszert is kiépíttethetnek, mely segít jobban kiaknázni az esővízben rejlő lehetőségeket. Ennek az ára 300 ezer forintnál kezdődik, és a megtérülése tíz-húsz évre tehető.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az esővizet - főleg azt, amit az ember profi berendezésen keresztül gyűjt be - nemcsak locsolásra lehet használni. Sokkal jobb például mosáshoz, hiszen lágyabb, mint az ivóvíz. Ezenkívül WC-öblítéshez is használható, így jelentősen csökkentheti a vízköltségeket.

Hosszútávon pedig még ennél is nagyobb a haszna, hiszen a fenntarthatóság jegyében garantálja, hogy mindig legyen a lakásban felhasználható víz, és az ember ne pazarolja feleslegesen a tisztított ivóvizet, melynek előállítása költséges, mégis több száz litert elfolyatunk belőle évente fölöslegesen. 

Védett állatok a kertben

Ha kertes házban laksz, egy csomó apró állattal osztozol a kerteden, és fogadjunk, nem is gondolnád, hány van közülük, amelyik védett. Összegyűjtöttük a legmeglepőbbeket ebben a válogatásban.

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük