Ezeket a tisztítószereket sose használd egyszerre: fulladást okozhatnak
Nem lesz jobb a hatásfokuk, viszont életveszélyes lehet összekutyulni néhány vegyszert.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A legkorszerűbb háztartási tisztítószerek erősségben és hatásfokban sokszor lepipálják a nagyi kedvenc alternatív házi praktikáit, ha az időtakarékosság a legfőbb mérce: nem vagyunk hajlandóak többet áldozni az időnkből a takarításra, mint amennyit muszáj, a profi kémiai vegyszerek pedig sokszor percek alatt elvégzik a munkájukat. Persze más kérdés, hogy milyen áron könnyít az életünkön a kémia: ha ugyanis nem vagy elég körültekintő, könnyen az egészséged látja kárát.

Ha egy felületet például többféle szennyeződés is elcsúfít, nem biztos, hogy elegendőnek bizonyul egyetlen általános tisztítószer használata. Ilyenkor az ember hajlamos bevetni a legerősebb vegyszereket, sokszor keverve, vagy meggondolatlanul egymás után. A következő kombinációk viszont igazi klórgázkoktélok, életveszélyesek lehetnek.

Baleset a fürdőszobában: vízkőoldó Domestosszal

A fürdőszobai nagytakarítás alkalmával felmerülhet a dilemma: vízkőoldó vagy fertőtlenítő kerüljön a csempére és a mosdókagyló felületére?

Mert az tény, hogy a kórokozók és a kosz könnyen megtapadnak ezeken a helyeken, és senki sem ülne be szívesen például egy olyan fürdőkádba, melynek a tisztasága kérdéses. Egy általános fürdőszobai tisztítószer, mint a Domestos vagy a Flóraszept ugyan megbirkózik a piszokkal, és tisztességesen fertőtlenít is, de nem kezeli hatékonyan a vízkőproblémát.

Azonban, ha úgy gondolod, a gyorsaság és a megkettőzött hatásfok érdekében vegyíted a kettőt, akár halálos mérget is keverhetsz. A klórt tartalmazó, lúgos kémhatású tisztítószer ugyanis savas vízkőoldóval együtt használva mérgező klórgázt eredményez, ami irritálja a nyálkahártyát, kisebb mennyiségben köhögsz és könnyezel tőle, a tüdőbe kerülve pedig tüdővizenyőt okozhat. Nagyobb koncentrációban belélegezve a gége és a hörgők záróizmai görcsbe rándulhatnak, a következmény pedig fulladás is lehet.

Konyhai méregkeverés: hipó és mosogatószer

A nátrium-hipoklorit oldat 5%-os klórgázt tartalmaz, ami használatkor a levegőbe kerülve mérgező lehet, a bőrön pedig égési sérüléseket okozhat, ezért nagyon óvatosan kell bánni a hipóval.

Mivel kiváló fertőtlenítő hírében áll, előfordul, hogy bevetik a konyhában is, méghozzá az edények tisztítására-fertőtlenítésére, sokszor más mosogatószerekkel keverve. Erre a célra azonban egyáltalán nem alkalmas, sőt, nagyon veszélyes lehet.

A hipó vagy a hipóval kevert oldat ugyanis nem távolítja el a szennyeződéseket, csupán oxidálja őket, ezért nem lesz tisztább tőle a pohár. Ha pedig szerves aminókkal találkozik, klóramin vegyületek jönnek létre, így, ha eleinte nem is érzékeled a veszélyt, nem sokkal később jelentkezhet az egészségkárosító hatás. Ha a hipóval átöblített pohárból iszol rendszeresen, akár rákos megbetegedés is kialakulhat.

Így ne tisztítsd a vécét: lefolyótisztító sósavval

Dugulás esetén sokszor a leggyilkosabb erejű tisztítószerek sem elég hatékonyak, így az ember hajlamos mindent bevetni a cél érdekében, a híresen hatékony sósavat is, nem számítva arra, hogy néhány óra múlva, felnyitva a vécétetőt, kellemetlen meglepetésben lehet része.

Míg a sósav vagy bármilyen vízkőoldó hatású szer erősen savas kémhatású, addig a nátrium-hidroxidos lefolyótisztító erősen lúgos - használatuk együtt még akkor is életveszélyes lehet, ha nem keverve, hanem egymást váltva alkalmazod őket. Kettejük találkozása a vécében talán még kockázatosabb, mint más helyiségekben, itt ugyanis a szűk teret gyorsan elborítja a mérgező klórgáz, ezért sosem szabad zárt ajtónál takarítani a mellékhelyiséget.

Duguláskor első lépés a fizikai tisztítás, csak utána nyúlj a vegyszerért: vagyis ragadj pumpát, és szüntesd meg az eltömődést, majd jöhet a szokásos vécétisztító folyadék. Ha azonban inkább a természetes megoldások híve vagy, a szintetikus vegyszerek helyett vízkőoldásra vesd be az ecetet, szódabikarbónával keverve remekül feloldja a dugulást. Ismerj meg még egy anyagot a lakásban, mely a légutakat veszélyezteti, és akár tüdőhegesedést is okozhat!

Érezted már magad rosszul házimunka közben?

Ezt is szeretjük