Látványos ötletek apró étkezőkbe
Ha tippjeinkből merítesz ihletet, a kicsiből is kihozod a maximumot.

Dia

 	Használd ki a lehetőségeket! 	A legtöbbünknek nincs lehetősége arra, hogy egy külön helyiséget nevezzünk ki étkezőnek, és már annak is örülünk, ha helyet találunk egy kis asztalkának és néhány széknek. Azonban, ha elég leleményes vagy, egy talpalatnyi helyen is kialakíthatod az étkezőt úgy, hogy illeszkedjen a lakás többi helyiségéhez, funkciójában mégis elkülönüljön a szoba többi részétől.

Használd ki a lehetőségeket!

A legtöbbünknek nincs lehetősége arra, hogy egy külön helyiséget nevezzünk ki étkezőnek, és már annak is örülünk, ha helyet találunk egy kis asztalkának és néhány széknek. Azonban, ha elég leleményes vagy, egy talpalatnyi helyen is kialakíthatod az étkezőt úgy, hogy illeszkedjen a lakás többi helyiségéhez, funkciójában mégis elkülönüljön a szoba többi részétől.

Dia

 	Jelöld ki a területet! 	Ha a szoba, mely az étkezőnek ad helyet, más funkciókat is ellát, például egyben a nappali is, teríts egy szőnyeget az asztal és a székek alá. Nemcsak a komfortérzetedet növeled, ha ebéd közben a puha textilen pihenhet a lábad, de jelképesen a szobát is kettéoszthatod ezzel a megoldással.

Jelöld ki a területet!

Ha a szoba, mely az étkezőnek ad helyet, más funkciókat is ellát, például egyben a nappali is, teríts egy szőnyeget az asztal és a székek alá. Nemcsak a komfortérzetedet növeled, ha ebéd közben a puha textilen pihenhet a lábad, de jelképesen a szobát is kettéoszthatod ezzel a megoldással.

Dia

 	Csillogó felületek 	Igaz, hogy az üveg asztallap jóval kényesebb, ám a fényes felületek optikailag nagyítják a teret, ezért, ha egy szűkös helyen kell kialakítanod az étkezőt, az eredményen sokat javíthat a csillogó, tükröződő felület.

Csillogó felületek

Igaz, hogy az üveg asztallap jóval kényesebb, ám a fényes felületek optikailag nagyítják a teret, ezért, ha egy szűkös helyen kell kialakítanod az étkezőt, az eredményen sokat javíthat a csillogó, tükröződő felület.

Dia

 	Merész színek 	Az étkező elhatárolásában az is segíthet, ha a mögötte lévő falfelületet a szoba többi részével harmonizáló, de eltérő színnel fested le. Nyugodtan használj merész színeket és feltűnő mintákat, hiszen a cél az, hogy olyan légkört teremts, melyben az emberek szívesen töltik az idejüket, jókedvre és beszélgetésre hangolja őket. Nyugodtan meríts ihletet a kedvenc éttermed dekorációjából!

Merész színek

Az étkező elhatárolásában az is segíthet, ha a mögötte lévő falfelületet a szoba többi részével harmonizáló, de eltérő színnel fested le. Nyugodtan használj merész színeket és feltűnő mintákat, hiszen a cél az, hogy olyan légkört teremts, melyben az emberek szívesen töltik az idejüket, jókedvre és beszélgetésre hangolja őket. Nyugodtan meríts ihletet a kedvenc éttermed dekorációjából!

Dia

 	Ha tényleg nincs hely 	Ha végképp nem találsz helyet egy kis kihúzhatós asztalnak sem, a konyhai munkafelület meghosszabbításával is kialakíthatsz egy jelképes étkezőt. A magasított pultot az ételek előkészítésére is használhatod, de néhány bárszékkel kiegészítve pillanatok alatt átváltoztathatod egy modern étkezővé is. 	Kapcsolódó cikk: 	Parányi a konyhád? 12 lakberendezési trükk, amitől nagyobbnak tűnik »

Ha tényleg nincs hely

Ha végképp nem találsz helyet egy kis kihúzhatós asztalnak sem, a konyhai munkafelület meghosszabbításával is kialakíthatsz egy jelképes étkezőt. A magasított pultot az ételek előkészítésére is használhatod, de néhány bárszékkel kiegészítve pillanatok alatt átváltoztathatod egy modern étkezővé is.

Kapcsolódó cikk:
Parányi a konyhád? 12 lakberendezési trükk, amitől nagyobbnak tűnik »

Dia

 	Ücsörögj az ablakban! 	Ha van rá lehetőség, az étkezőt az ablak mellett alakítsd ki. A beáramló napfény nemcsak vidámabbá és otthonosabbá teszi a teret, de, ha a szemed nem ütközik mindenhol a falba, tágasabbnak és kényelmesebbnek érzed majd az étkezőt.

Ücsörögj az ablakban!

Ha van rá lehetőség, az étkezőt az ablak mellett alakítsd ki. A beáramló napfény nemcsak vidámabbá és otthonosabbá teszi a teret, de, ha a szemed nem ütközik mindenhol a falba, tágasabbnak és kényelmesebbnek érzed majd az étkezőt.

Dia

 	Természetes fény és elkülönítés 	Sokaknak okoz gondot, hogy, bár szeretnék leválasztani az étkezőt a konyhától, hogy ne kelljen evés közben a mosatlan edényeket nézegetniük, egy gipszkarton fallal az összes természetes fényt elvennék az étkező szobájától. Egy polcrendszer vagy egy üvegtéglából épült fal eltakarja a sütés-főzés után maradt romokat, a fénynek azonban nem áll az útjába.

Természetes fény és elkülönítés

Sokaknak okoz gondot, hogy, bár szeretnék leválasztani az étkezőt a konyhától, hogy ne kelljen evés közben a mosatlan edényeket nézegetniük, egy gipszkarton fallal az összes természetes fényt elvennék az étkező szobájától. Egy polcrendszer vagy egy üvegtéglából épült fal eltakarja a sütés-főzés után maradt romokat, a fénynek azonban nem áll az útjába.

Dia

 	Hely a váratlan vendégeknek 	Ha kevés a hely, de szeretsz vendégeket fogadni, legalább az asztal egyik hosszabb oldalára érdemes székek helyett egy padot beszerezni. Bár kevésbé komfortos, több ember is összehúzódhat rajta, így bármikor feltehetsz még egy terítéket a váratlanul érkező vendégeknek. 	Kapcsolódó cikk: 	Így újítsd fel a konyhát egyszerűen »

Hely a váratlan vendégeknek

Ha kevés a hely, de szeretsz vendégeket fogadni, legalább az asztal egyik hosszabb oldalára érdemes székek helyett egy padot beszerezni. Bár kevésbé komfortos, több ember is összehúzódhat rajta, így bármikor feltehetsz még egy terítéket a váratlanul érkező vendégeknek.

Kapcsolódó cikk:
Így újítsd fel a konyhát egyszerűen »

Dia

 	Kerekasztal-beszélgetés 	Ha kevés a hely, a pad mellett praktikus megoldás lehet a kerek formájú asztalka is. Egy lekerekített bútor mellett ugyanis több ember fér el kényelmesen, mint egy azonos méretű, de szögletes asztalnál.

Kerekasztal-beszélgetés

Ha kevés a hely, a pad mellett praktikus megoldás lehet a kerek formájú asztalka is. Egy lekerekített bútor mellett ugyanis több ember fér el kényelmesen, mint egy azonos méretű, de szögletes asztalnál.

Dia

 	Sok múlik a körítésen 	Ahogy az ételek ízét is fokozhatja, ha gusztusosan vannak elrendezve a tányéron, úgy az étkező komfortérzetét is növelheted egy szép és különleges terítékkel. Ha a hely kevés ahhoz, hogy az asztal körül éld ki lakberendező hajlamod, alkoss valami dekoratívat magán az asztalon! 	Kapcsolódó cikk: 	Álomszépen felújított konyhák »

Sok múlik a körítésen

Ahogy az ételek ízét is fokozhatja, ha gusztusosan vannak elrendezve a tányéron, úgy az étkező komfortérzetét is növelheted egy szép és különleges terítékkel. Ha a hely kevés ahhoz, hogy az asztal körül éld ki lakberendező hajlamod, alkoss valami dekoratívat magán az asztalon!

Kapcsolódó cikk:
Álomszépen felújított konyhák »

Dia

 	Rivaldafényben az ételek 	Egy különleges lámpához nincs szükség sok helyre, hiszen a mennyezetről lelógó világítótest semmit nem foglal a használható értékes területből. Az asztalra irányított fények nemcsak a terület elszeparálásában segítenek, de eleganciát kölcsönöznek a legegyszerűbb étkezőnek is.

Rivaldafényben az ételek

Egy különleges lámpához nincs szükség sok helyre, hiszen a mennyezetről lelógó világítótest semmit nem foglal a használható értékes területből. Az asztalra irányított fények nemcsak a terület elszeparálásában segítenek, de eleganciát kölcsönöznek a legegyszerűbb étkezőnek is.

Ezt is szeretjük
Szerző: Zabolai Margit E.
Fotó: