Erre figyelj, mielőtt új lakásba költözöl!
Néhány szempontot mérlegelned kell, mielőtt csomagolni kezdesz.

Dia

 	Légy körültekintő! 	A lakásvásárlás életed talán legnagyobb döntése, de, ha hosszú távra keresel albérletet, akkor is érdemes utánajárni néhány dolognak, hogy megkíméld magad a későbbi kellemetlen meglepetésektől. Íme, a legfontosabb tényezők, melyekre mindenképp fordíts figyelmet, mielőtt költözöl!

Légy körültekintő!

A lakásvásárlás életed talán legnagyobb döntése, de, ha hosszú távra keresel albérletet, akkor is érdemes utánajárni néhány dolognak, hogy megkíméld magad a későbbi kellemetlen meglepetésektől. Íme, a legfontosabb tényezők, melyekre mindenképp fordíts figyelmet, mielőtt költözöl!

Dia

 	Tömegközlekedés 	A közlekedés az egyik legelső kérdés, ami felmerül, mikor egy ígéretes lakáshirdetést találsz. Egy közeli villamos- vagy buszmegálló jó kiindulási pont, de annak is járj utána, milyen alternatív megoldások léteznek, ha egy műszaki meghibásodás vagy közúti baleset miatt nem tudsz a legközelebbi megállóból elindulni. Annak is érdemes utánajárni, hétvégente és éjszaka is gyorsan és egyszerűen megközelíthető-e a lakás.

Tömegközlekedés

A közlekedés az egyik legelső kérdés, ami felmerül, mikor egy ígéretes lakáshirdetést találsz. Egy közeli villamos- vagy buszmegálló jó kiindulási pont, de annak is járj utána, milyen alternatív megoldások léteznek, ha egy műszaki meghibásodás vagy közúti baleset miatt nem tudsz a legközelebbi megállóból elindulni. Annak is érdemes utánajárni, hétvégente és éjszaka is gyorsan és egyszerűen megközelíthető-e a lakás.

Dia

 	Közeli zöldterület 	Ha vásárolsz, akkor érdemes gondolnod a jövőre, és akkor is megnézni, van-e a közelben játszótér, iskola és óvoda, ha még nincs gyereked. Ha albérletbe költözöl, akkor sem hátrány, ha van a közelben némi zöldterület, ahová néha kimehetsz sétálni - ha kutyát is tartasz, ez szinte elengedhetetlen feltétel.

Közeli zöldterület

Ha vásárolsz, akkor érdemes gondolnod a jövőre, és akkor is megnézni, van-e a közelben játszótér, iskola és óvoda, ha még nincs gyereked. Ha albérletbe költözöl, akkor sem hátrány, ha van a közelben némi zöldterület, ahová néha kimehetsz sétálni - ha kutyát is tartasz, ez szinte elengedhetetlen feltétel.

Dia

 	Víz- és elektromos vezetékek 	Egy szépen felújított fürdőszoba sokat emel a lakás értékén, de azért ne foglalózd le rögtön csak azért, mert tetszik a csempe. Inkább kérdezd meg, hogy a felújítás során csak esztétikai javításokat végeztek-e, vagy a vezetékeket is kicserélték - nem sokat ér a keményfa padló, ha néhány hónap múlva eláztatja egy csőtörés.

Víz- és elektromos vezetékek

Egy szépen felújított fürdőszoba sokat emel a lakás értékén, de azért ne foglalózd le rögtön csak azért, mert tetszik a csempe. Inkább kérdezd meg, hogy a felújítás során csak esztétikai javításokat végeztek-e, vagy a vezetékeket is kicserélték - nem sokat ér a keményfa padló, ha néhány hónap múlva eláztatja egy csőtörés.

Dia

 	Panelprogram, lakásfelújítás 	Ha társasházba költözöl, érdemes annak is utánajárni, tervez-e a lakótömb nagyobb beruházást vagy felújítást. Ez hosszútávon jó befektetés, hiszen sokat emel a lakás értékén, ugyanakkor valószínűleg a közös költség megemelkedésével jár majd, így mérlegelned kell, belefér-e mindez a költségvetésbe. Azonban, ha a ház a munkálatokat egy megtakarítási alapból finanszírozza, akkor gyakorlatilag az előző lakó fizette ki azt a felújítást, ami már a te kényelmedet szolgálja.

Panelprogram, lakásfelújítás

Ha társasházba költözöl, érdemes annak is utánajárni, tervez-e a lakótömb nagyobb beruházást vagy felújítást. Ez hosszútávon jó befektetés, hiszen sokat emel a lakás értékén, ugyanakkor valószínűleg a közös költség megemelkedésével jár majd, így mérlegelned kell, belefér-e mindez a költségvetésbe. Azonban, ha a ház a munkálatokat egy megtakarítási alapból finanszírozza, akkor gyakorlatilag az előző lakó fizette ki azt a felújítást, ami már a te kényelmedet szolgálja.

Dia

 	Ne dőlj be a lakberendezésnek! 	Egy szépen berendezett, divatosan kifestett lakásért akár milliós tételekkel is többet kérhetnek, mint egy - akár jobb adottságokkal rendelkező, de - elhanyagolt vagy ódivatú otthonért. A választásnál tartsd szem előtt, hogy a korábbi lakókkal együtt a divatos bútorok is elköltöznek, a falakat pedig te is bármikor átfestheted, de egy plusz szoba kialakítása vagy a WC szeparálása a fürdőtől már költségesebb folyamat. 	Kapcsolódó cikk: 	Képek! Így újítsd fel a nappalit 10 ezer forintból »

Ne dőlj be a lakberendezésnek!

Egy szépen berendezett, divatosan kifestett lakásért akár milliós tételekkel is többet kérhetnek, mint egy - akár jobb adottságokkal rendelkező, de - elhanyagolt vagy ódivatú otthonért. A választásnál tartsd szem előtt, hogy a korábbi lakókkal együtt a divatos bútorok is elköltöznek, a falakat pedig te is bármikor átfestheted, de egy plusz szoba kialakítása vagy a WC szeparálása a fürdőtől már költségesebb folyamat.

Kapcsolódó cikk:
Képek! Így újítsd fel a nappalit 10 ezer forintból »

Dia

 	Parkolás 	Az ingyenes parkolási lehetőség még akkor sem elhanyagolható, ha nincs autód. Ha hosszútávon a lakásban szeretnél maradni, elképzelhető, hogy ez az állapot közben megváltozik, de, ha például gyakran látogatnak meg a vidéki rokonok, akkor is jó, ha nem kell háztömböket gyalogolniuk az autójuktól a lakásotokig.

Parkolás

Az ingyenes parkolási lehetőség még akkor sem elhanyagolható, ha nincs autód. Ha hosszútávon a lakásban szeretnél maradni, elképzelhető, hogy ez az állapot közben megváltozik, de, ha például gyakran látogatnak meg a vidéki rokonok, akkor is jó, ha nem kell háztömböket gyalogolniuk az autójuktól a lakásotokig.

Dia

 	Kérd el a számlákat! 	Akár lakásvásárlásra készülsz, akár albérletet keresel, a lakás rezsiköltsége talán az egyik legfontosabb szempont. Sok tulajdonos hangoztatja, hogy fillérekbe kerül a lakás fenntartása, és a fűtésért is alig szokott fizetni, de ebben csak akkor lehetsz biztos, ha a saját szemeddel látsz néhány csekket vagy bankszámlakivonatot. 	Kapcsolódó cikk: 	Így felezd meg a villanyszámlát! - 3 egyszerű eszközzel »

Kérd el a számlákat!

Akár lakásvásárlásra készülsz, akár albérletet keresel, a lakás rezsiköltsége talán az egyik legfontosabb szempont. Sok tulajdonos hangoztatja, hogy fillérekbe kerül a lakás fenntartása, és a fűtésért is alig szokott fizetni, de ebben csak akkor lehetsz biztos, ha a saját szemeddel látsz néhány csekket vagy bankszámlakivonatot.

Kapcsolódó cikk:
Így felezd meg a villanyszámlát! - 3 egyszerű eszközzel »

Dia

 	Földhivatal, önkormányzat 	Ezeket az intézményeket nem csak azért érdemes felkeresned, hogy kikérd a tulajdoni lapot, és megbizonyosodj róla, hogy a lakást nem terheli jelzálog, hanem, mert arról is tájékozódhatsz, nem terveznek-e a környéken nagy zajjal és felfordulással járó nagyobb beruházást a közeljövőben.

Földhivatal, önkormányzat

Ezeket az intézményeket nem csak azért érdemes felkeresned, hogy kikérd a tulajdoni lapot, és megbizonyosodj róla, hogy a lakást nem terheli jelzálog, hanem, mert arról is tájékozódhatsz, nem terveznek-e a környéken nagy zajjal és felfordulással járó nagyobb beruházást a közeljövőben.

Dia

 	Keresd fel a közös képviselőt! 	Ma Magyarországon több társasház is súlyos adósságokkal küzd, mert nem tudtak kifizetni egy korábbi felújítást, esetleg közüzemi tartozásuk van. Ez a tartozás a tulajdoni lapon nem látszik, és a lakástulajdonosok sem mindig tájékoztatják róla a vevőt. Érdemes ezért felkeresned a közös képviselőt, majd nála érdeklődni a lakóház anyagi helyzetéről. 	Kapcsolódó cikk: 	Így vihet csődbe a közös képviselő - 4 intő jel, hogy meglopják a társasházat »

Keresd fel a közös képviselőt!

Ma Magyarországon több társasház is súlyos adósságokkal küzd, mert nem tudtak kifizetni egy korábbi felújítást, esetleg közüzemi tartozásuk van. Ez a tartozás a tulajdoni lapon nem látszik, és a lakástulajdonosok sem mindig tájékoztatják róla a vevőt. Érdemes ezért felkeresned a közös képviselőt, majd nála érdeklődni a lakóház anyagi helyzetéről.

Kapcsolódó cikk:
Így vihet csődbe a közös képviselő - 4 intő jel, hogy meglopják a társasházat »

Dia

 	Azbesztveszély 	Magyarországon a szórt azbeszt használatát 1982-ben tiltották be, az '50-es és '80-as évek között azonban széles körben alkalmazták építkezéseknél. Ha a lakás ebben az időszakban épült, a falak tartalmazhatják a rákkeltő anyagot - érdeklődj, hogy van-e a társasháznak papírja arról, hogy átesett az azbesztvizsgálaton. 	Kapcsolódó cikk: 	Rák, idegkárosodás, meddőség - Ezekkel mérgez az otthonod »

Azbesztveszély

Magyarországon a szórt azbeszt használatát 1982-ben tiltották be, az '50-es és '80-as évek között azonban széles körben alkalmazták építkezéseknél. Ha a lakás ebben az időszakban épült, a falak tartalmazhatják a rákkeltő anyagot - érdeklődj, hogy van-e a társasháznak papírja arról, hogy átesett az azbesztvizsgálaton.

Kapcsolódó cikk:
Rák, idegkárosodás, meddőség - Ezekkel mérgez az otthonod »

Dia

 	Mérőórák 	Ha döntöttél, és már csak a papírmunka van hátra, az előző lakó elköltözésekor érdemes feljegyezni a lakás összes mérőórájának számát, hogy elkerüljétek a későbbi félreértéseket. A legtisztább, ha a korábbi bérlővel vagy tulajdonossal közösen keresitek fel a szolgáltatót, hogy a nevedre írjátok az órákat, és ekkor be is diktáljátok a közösen feljegyzett adatokat.

Mérőórák

Ha döntöttél, és már csak a papírmunka van hátra, az előző lakó elköltözésekor érdemes feljegyezni a lakás összes mérőórájának számát, hogy elkerüljétek a későbbi félreértéseket. A legtisztább, ha a korábbi bérlővel vagy tulajdonossal közösen keresitek fel a szolgáltatót, hogy a nevedre írjátok az órákat, és ekkor be is diktáljátok a közösen feljegyzett adatokat.

Dia

 	Figyelj a szerződés formai elemeire! 	Ha véglegesen letetted a voksodat egy lakás mellett, ügyelj arra, hogy olyan szerződés szülessen, ami tartalmilag és formailag is megfelelő - legyen benne például konkrét időpont, ameddig a korábbi lakónak ki kell költöznie. A legtöbb bank ad szerződésmintát, illetve egy listát arról, mit kell tartalmaznia a szerződésnek - ha az aláírt papírok ennek nem felelnek meg, nem folyósítják neked az igényelt hitelt.

Figyelj a szerződés formai elemeire!

Ha véglegesen letetted a voksodat egy lakás mellett, ügyelj arra, hogy olyan szerződés szülessen, ami tartalmilag és formailag is megfelelő - legyen benne például konkrét időpont, ameddig a korábbi lakónak ki kell költöznie. A legtöbb bank ad szerződésmintát, illetve egy listát arról, mit kell tartalmaznia a szerződésnek - ha az aláírt papírok ennek nem felelnek meg, nem folyósítják neked az igényelt hitelt.

Ezt is szeretjük
Fotó: