Rák, idegkárosodás, meddőség
Ezekkel mérgez az otthonod
A fejfájás vagy a fáradékonyság mögött akár mérgezés is állhat. Tudd meg, mi okozhatja a tüneteket!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az állandó rohanásban és időhiányban sokan nem is foglalkoznak egy kis fejfájással vagy fáradtsággal, pedig a kellemetlen tünetek mögött sokszor súlyosabb betegség áll, mint amit egy fájdalomcsillapító vagy egy altató lenyelésével orvosolni lehet.

Persze nem kell az első migrén után rákra gyanakodnod, de ha gyakran vagy náthás, érzékeny a bőröd és sokszor hasogat a fejed, érdemes azt is fontolóra venned, nem a házban található veszélyes anyagok állnak-e a panaszok hátterében.

Mosópor és meddőség

A dietil-ftalát nevű anyagot az alkohol denaturálásához használják, így megtalálható oldószerekben, mosóporokban, kozmetikumokban és bizonyos műanyagokban, például a PVC-ben is. Amellett, hogy a dietil-flatát károsítja az idegrendszert és rákot is okozhat, hozzájárul a veszélyesen alacsony hormonszint kialakulásához, ami számos más betegség mellett - szélsőséges esetben - akár meddőséghez is vezethet.

Szintén a tisztítószerek és a kozmetikumok előállításához használnak igen gyakran formaldehidet. A rákkeltő anyagként számon tartott gáz emellett szigetelőanyagokban, valamint farostlemezekből készült bútorokban is megtalálható. Kis mennyiségben belélegezve náthára vagy allergiára emlékeztető tüneteket okoz, hosszú távon azonban jóval súlyosabb szövődmények kialakulásához vezet - légzési nehézségeket vagy rákot okozhat.

A sodium-laureth-sulfate nevű anyagot is tisztítószerekhez adagolják, és bár önmagában még irritációt is ritkán okoz, a tisztítószerekben lévő más anyagokkal reakcióba lépve rákkeltő anyaggá alakulhat.

Szerencsére ma már egyre több cég forgalmaz biokozmetikumokat, melyeknek így az ára is egyre megfizethetőbb. A veszélyes tisztítószereket pedig kiválthatod házi praktikákkal, de sokszor az is elég lehet, ha alaposan átböngészed a flakonon feltüntetett összetevőket, és nem vásárolsz olyan terméket, melyekben a felsorolt vegyszereket használják.

Falfesték és tüdőrák

Az azbesztet az ókortól használták szigetelőanyagként, a 20. században pedig burkolatokhoz és festékekhez is adagolták, míg ki nem derült, hogy a mikroszkopikus szálakból álló anyag már nagyon kis mennyiségben belélegezve is tüdőrákot okoz.

A szigeteléseket azóta a legtöbb helyen lecserélték, de ha egy régi, felújításra szoruló lakást vásárolsz, könnyen előfordulhat, hogy a falakon olyan festéket használtak, amelyet a mai biztonsági előírások mellett már nem alkalmazhatnának - esetleg éppen azbeszttartalma miatt. Ha arra gyanakszol, hogy a falfesték egészségkárosító anyagokat tartalmazhat, érdemes szakemberre bízni az eltávolítását.

Nemcsak a falfestékek, de a különböző anyagok, például függönyök vagy szőnyegek színezésére használt festékek is tartalmazhatnak veszélyes anyagokat, például formaldehidet. Az olaj alapú festékek többsége illékony szerves vegyületeket tartalmaz, melyek belélegezve légúti panaszokat, de akár májkárosodást is okozhatnak. Az egyes festékekben és színezőanyagokban fellelhető fenol szintén légúti panaszokat vagy bőrirritációt válthat ki.

Fontos!
Az ólomfesték eltávolítását mindig bízd szakemberre, mert az ilyenkor a levegőbe kerülő ólomrészecskék agykárosodást, idegrendszeri károsodást és halláscsökkenést okozhatnak. Az ólom különösen a kisgyermekekre, illetve a magzatokra nézve lehet veszélyes.

Ha szeretnél kifesteni egy szobát, mindig tartsd be a biztonsági előírásokat: a festés és a száradás ideje alatt gondoskodj a levegőcseréről, viselj kesztyűt és légzőmaszkot, a beltéri színezéshez pedig lehetőleg vizes alapú, kevésbé mérgező festékeket használj - ma már lehet kapni kizárólag természetes alapanyagú, méhviaszból, gyantából és növényi anyagokból készült festékeket is.

Ezt is szeretjük