6 tárgy, ami szennyezettebb, mint a WC-ülőke: a zuhanyfüggöny és a fogkefe is köztük van

Megdöbbentő, de a zuhanyfüggöny és még hat tárgy otthon erősen szennyezett: rosszabbak a WC-ülőkénél.

GettyImages-466501118
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha valakitől megkérdeznék, melyik pont lehet a legszennyezettebb otthonában, a valószínűleg a WC-ülőkét mondaná, pedig több tárgy is van, ami erősen szennyezett, sőt szennyezettebb a WC-ülőkénél.

Meghökkentő, de ezek még csak nem is tömörülnek fürdőszoba területére. A nappaliban, a dolgozószobában, de még a konyhában is találni olyan holmikat, amelyeknek a felületén sokkal több baktérium lelhető fel, mint az ülőkén.

Erősen szennyezett tárgyak otthon

A következő hét tárgy minden otthonban megtalálható, és valóságos bacitelep: érdemes fokozott figyelmet fordítani a fertőtlenítésükre megfelelő gyakorisággal.

Zuhanyfüggöny - Egy 2004-es kutatás szerint, amelyet a San Diegói Állami Egyetemen végeztek, a zuhanyfüggönyön több kórokozó telepedik meg, mint a WC-ülőkén. Ez azért van, mert az anyagra szappanréteg is kerül, mely jó táptalaj a baktériumoknak, ráadásul a függöny újra és újra nedves lesz, a fürdő levegője pedig párás, ami ugyancsak elősegíti szaporodásukat.

Csap - a mosdócsapon a Virginiai Egyetem kutatói szerint 21-szer több kórokozó van, mint egy WC-ülőkén. Nem véletlen, hiszen annyiszor nyitjuk meg, ahányszor csak piszkos a kezünk, de minden alkalommal szennyezett kézzel.

Fogkefe - erre az eszközre nemcsak a szájból, de a levegőből is jutnak kórokozók, amennyiben szabadon vannak, egy helyiségben a WC-vel. A New Yorki Egyetem kutatói úgy találták, minden egyes lehúzáskor, amennyiben kevesebb mint 6 méterre helyezkedik el egymástól a toalett és a fogkefetartó, nagy mennyiségű, mégis szabad szemmel láthatatlan méretű vízcseppecske röppen szét a levegőben, és landol a sörtén.

Kéztörlő - a kéztörlő is szennyezettebb az ülőkénél. Charles Gerba, az Arizonai Egyetem mikrobiológusa arra hívja fel a figyelmet, hogy a törölközők 90%-a e-coli és szalmonella hordozója lehet. Ez abból következik, hogy az emberek jó része nem megfelelelően mos kezet, és a nedves textilen számukra megfelelő közegre is lelnek a kórokozók.

A cikk az ajánló után folytatódik

Vágódeszka - az Arizonai Egyetem kutatói szerint egy átlagos vágódeszkán kétszázszor annyi székletbaktérium van, mint a WC-ülőkén. Ennek az oka a rajta darabolt hús, mivel a feldolgozott állatok belső szerveiben sok ilyen kórokozó van.

Távirányító - A fürdőn és a konyhán túl a nappaliban is van, ami koszosabb a WC-ülőkénél. Dale Gillespie, a téma kutatója szerint a távirányító akár hússzor szennyezettebb is lehet. Nem csoda, hiszen az eszközt napjában többször kézbe veszi az ember, különböző kórokozókat telepítve a felületére.

Mire jó a fogkrém a háztartásban?

Nem csak fogmosásra jó, takarításra is: a fogkrém ezerarcú szer a háztartásban. Következő cikkünk erről árul el többet.

Ezt is szeretjük