Tízezreket spórolhatsz néhány száz forintért!

Sem új kazánra, sem hőszigetelésre nincs szükség ahhoz, hogy energiát, vele pedig pénzt takaríts meg. Néhány száz forint is csodákat tehet!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Még a fűtési szezon vége felé közeledve sem késő néhány apró intézkedéssel csökkenteni a fűtésszámlát. Összeállításunkat elsősorban ellenőrző listának szánjuk, amelynek segítségével felmérheted, saját háztartásodban milyen lehetőségek adódnak a takarékosságra úgy, hogy mindez ne kerüljön néhány ezer forintnál többe, ugyanakkor érzékelhető megtakarítást eredményezzen.

Hőtükör - néhány száz forintért

Képzelj magad elé egy radiátort. Mivel eleje, hátulja teljesen egyforma, könnyen belátható, micsoda pazarlás, hogy összes felületének 50%-a lényegében nem az adott helyiséget, hanem az utcát fűti.

Ha kívülről infrakamerával lefényképeznéd a lakást, a hőkitörések alapján meg lehetne állapítani, hol vannak a fűtőtestek a szobában. A probléma megoldására a legprofesszionálisabb megoldás fillérekbe kerül. A barkácsáruházakban néhány száz forintért kapható hőtükör felszereléséhez nem kell szakembert hívni, azt magad is becsúsztathatod a falra szerelt radiátor mögé.
Egy füst alatt célszerű a radiátor belső csövezésének, lamelláinak letörölgetésére, kiporszívózására is néhány órát szánni, hiszen ezzel két legyet üthetsz egy csapásra. Egyrészt a radiátor hőleadó-képessége nő, másrészt kisebb lesz az immunrendszeredet megterhelő lebegő porszemek koncentrációja a szobában.

Egy deszkával is sokat tehetsz!

Az ablaknál ellenőrizd, hogy a függöny nem lóg-e rá a radiátorra. Ez esetben a felszálló meleg levegő nagy része ugyanis nem a szobába, hanem a szigetelési szempontból leggyengébb láncszemnek számító ablaküvegre kerül. Ezt a problémát legjobban úgy orvosolhatod, ha légterelőnek egy lényegében polcként is használható lakkozott deszkát vagy bútorlapcsíkot fektetsz az ablakpárkányra a radiátor fölé.

A függönyhöz hasonló problémát jelent, ha a radiátor hőleadó-képességét egy szorosan elé tolt bútor akadályozza. Egy kanapé vagy egy íróasztal zárt hátoldala ugyanis megakadályozza, hogy a hő a szoba belseje felé áramoljon, az elsősorban a szoba felső harmadába kerülő meleg levegő ugyanakkor csak lassabban és korlátozottan járul hozzá a hőérzet növeléséhez.

Redőnnyel, polisztirollemezzel
Még most sem késő, hogy ellenőrizd az ablak szigetelőképességét, de ne feledkezz meg a régi típusú redőnyszekrény szigeteléséről sem. A belső felére ragasztható polisztirol lemez néhány száz forintos költsége többszörösen megtérül már az első szezon alatt.
További megtakarítást érhetsz el, ha éjszakára résmentesen lehúzod a redőnyt, hiszen az így kialakuló plusz levegőpaplan időszakosan csaknem harmadával megnöveli az adott nyílászáró hőszigetelő képességét.

A legolcsóbb energia az, amit fel sem használsz

Ez - bár közhelynek tűnik - megvalósítható, ráadásul kényelmi kompromisszumok nélkül. Fenntartva, hogy a homlokzati hőszigetelés és a modern kazán az igazi megoldás, azért aprópénzért is elérhetsz számottevő eredményt. A kazánok három-négy évenkénti kitisztíttatása nem úri huncutság, az égőfejre és a hőcserélőre rakódott vastag koromréteg ugyanis komolyan rontja a kazán hatásfokát. Természetesen ez pénzbe kerül, az alkalmanként kifizetendő 5-6 ezer forint ugyanakkor korántsem tűnik olyan soknak, ha azt a reálisan elvárható megtakarítás, azaz az éves gázszámla 5%-ával hasonlítod össze.

A következő kérdés, amit érdemes feltenni magadnak, az, hogy vajon mennyiben járul hozzá életszínvonalad növeléséhez, ha a kazán akkor is üzemel, amikor nem vagy otthon. A hőfokszabályozó gomb manuális tekergetése nem jó megoldás, hiszen egyrészt állandósítja a takarékossági fóbiát, másrészt ki szereti, ha hideg lakásba érkezik haza? Javaslatunk egy programozható szobatermosztát, amelynek 10 ezer forint körül van az ára. Ez a szerény összeg garantáltan megtérül egy-két szezon alatt, így a kényelmet és a kompromisszum nélküli takarékosságot ingyen kapod.

Jó, ha tudod!
A hatás tovább fokozható radiátorokra szerelhető termosztatikus szelepekkel. A radiátorok ugyanis jellemzően túlméretezettek, ráadásul számos esetben egy körön vannak, így rendszerint a legmagasabb igényelt helyiség-hőmérséklet határozza meg a többi szoba hőmérsékletét. A termoszelep ezt a problémát orvosolja azzal, hogy segítségével a központi hőfok-szabályozótól távolabb lévő szobák klímája is egyedileg beállíthatóvá válik.

Spórolj párával!

Normális esetben a 20°C-os szobahőmérséklet télen is kellemes életkörülményeket jelent. Ha ezen a hőmérsékleten mégsem érzed jól magad, automatikusan nyúlsz a hőfokszabályozóhoz, pedig hosszútávon sokkal kifizetődőbb lenne a kiváltó okot orvosolnod.
A hőérzetet alapvetően befolyásolja a helyiség páratartalma. 50%-os relatív levegő-nedvességtartalom alatt 1-2°C-kal hidegebbnek érezheted a levegőt, függetlenül a hőmérőről leolvasható értéktől.
Fontos tudni, hogy a fűtés maga is szárítja a levegőt, így ez a hatás szinte automatikusan bekövetkezik. A probléma észleléséhez egy néhány ezer forintos páratartalom-mérő készülék is elegendő.

A radiátorokra helyezett párologtató edények rendszeres feltöltésével vagy nagy levélfelületű szobanövények betelepítésével nemcsak hőérzeted normalizálódik, de nagy lépést tehetsz az egészséged megőrzése érdekében is.

2009. január 8-tól kapható az újságárusoknál a Kosár – a fogyasztók magazinja reklámmentes fogyasztói magazin legújabb száma!
Ha nincs kitéve, kérd az újságárustól!

A tartalomból:
  • Hogyan lesz 152 900 helyett 114 675 forint a nyugdíj? - Egy helyzet, amelyben mindenki mossa kezeit
  • Az őssejtkapszula színe és fonákja
  • Egy teszt, sok meglepetés - gőzölős vasalók vizsgáztak
  • Étterem-mustra - hol terem a jó étterem?
Kosár – a fogyasztók magazinja
Független, megbízható, hasznos és érdekes
Kiadja az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület
www.kosarmagazin.hu
kosar@ofe.hu
Tel: 392-5285
Tel/fax: 392-5287
Ezt is szeretjük