A, B, C vagy D a lakásod?
Újabb forintokat húzhatnak ki a zsebünkből
A, B, C vagy D a lakásod? - kérdezhetnénk, ám a zöldkártya még nem minden ingatlannak kell.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Európai Unió minden újonnan csatlakozó országra nézve előirányozta a lakásokra vonatkozó úgynevezett energetikai tanúsítványt. Ám a köznyelvben csak "zöldkártyaként" emlegetett tanúsítványra még várhatunk - már aki várja, hiszen több 10 ezer forintnyi többletköltséget ró majd a tulajdonosokra. Akkor miért kell, kinek jó, és mikortól kötelező?

Le vagyunk maradva

A lakóépületek energiafelhasználásáról tájékoztató tanúsítvány bevezetésére 2006. január 4-ig kötelezte az Európai Unió az újonnan csatlakozott országokat.

Ám Magyarország - szinte az összes többi államhoz képest - haladékot kért a bevezetésére azzal az indokkal, hogy egyelőre hiányoznak azok a szakemberek, akik képesek lennének megfelelni az elvárásoknak, és jogukban állna a tanúsítvány kiállítása, amely a tulajdonosokat a lakásuk energiafelhasználásáról tájékoztatná.
Hazánk háromévnyi haladékot kapott, melynek értelmében 2009. január 4-től lépne érvénybe az új szabályozás.

A, B, C vagy D?

A zöldkártya kibocsátására vonatkozó uniós irányelvek mögött a Kiotói Egyezmény áll, amelynek aláírásával az Európai Unió vállalta, hogy tagországaiban 2012-ig 8%-kal csökkenti a károsanyag-kibocsátást - a legtöbb károsanyag ugyanis az EU-ban a lakó- és szolgáltatóépületekből származik.
Bár a tanúsítvány hiányában már tavaly sem adhattak ki érvényes építési engedélyt az új épületekre, a használt lakások esetében még van lehetőség ennek hiányában az adás-vételre és a bérbeadásra is.

Sőt, egyes vélemények szerint az energiafelhasználási jellemzés hiánya, amely a háztartási gépeknél már megismert módon A, B, C vagy éppen D kategóriába sorolja az épületben található készülékeket, egyébként sem von maga után szankciókat: a szakemberek szerint mindenkinek a maga baja, ha nincs tisztában otthona energiafelhasználásával.

Van, akinek kötelező

A tervezett rendelet három esetben írja elő az energetikai tanúsítvány elkészítését: az egyik az új lakások használatbavétele, a másik a lakások eladása, a harmadik pedig a bérbeadás. Új lakások esetében már idén januártól kötelező ez, míg a használt lakásokra vonatkozó szabályozás várhatóan 2009 januárjától lép életbe. Ám érdemes már most elkezdeni spórolni, az energetikai tanúsítvány elkészítésének költsége ugyanis a tervek szerint 40-70 ezer forintos többletköltséget eredményez majd a háztartásokban, ráadásul minden tizedik évben meg kell újítani, sőt akkor is, ha az épületben annak épületgépészetét vagy határoló szerkezetét tekintve bármilyen változás következik be - beleértve azokat a nagyobb felújításokat, amikor egyébként a tulajdonos vagy a használó személye nem változik.

Még van idő

Nemcsak azért van még idő az energetikai tanúsítvány bevezetéséig, mert haladékot kaptunk, hanem mert egyébként is lehetetlen lenne most az érvénybe léptetése. Ennek egyik oka a már említett hiányzó szakemberbázis, akik képzését a kormány a 2009-es határidőig igyekszik megoldani, a másik ok pedig a szükséges jogszabályok hiánya: a módosított építési törvényt elvileg mostanában tárgyalja a Parlament, amely ezt követően kerül majd Brüsszelbe.

Az pedig, hogy az előzetes várakozások szerint valóban elkészül-e a rendelet májusra, még a jövő zenéje. Mindenesetre spórolni sosem késő.

Ezt is szeretjük