120 ezer forint jár, ha férj és feleség vagytok: ismerd meg az első házasok kedvezményét
Sokan nem ismerik az első házasok kedvezményét, pedig 120 ezer forint pluszt jelent.

GettyImages-1330236616
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha van időszak, amikor igazán jól jön a pluszpénz, az a házasságkötést követő időszak, hiszen ilyenkor a pár elkezdi a közös életét, és apránként építgetik közös birodalmukat. Ilyenkor érdemes tájékozódni, milyen lehetőségeket biztosít az állam.

Nem mindenki hallott az első házasok kedvezményéről, melyet a 2014. december 31. után összeházasodott párok igényelhetnek meg, amennyiben megfelelnek bizonyos feltételeknek.

Mi az első házasok kedvezménye lényege?

A kedvezményt a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 2015. január 1-től hatályos módosítása vezette be. Ez egy adókedvezmény, mely a személyijövedelemadó-köteles jövedelemre igényelhető. Ebből következik, hogy akkor jár a házasoknak, ha legalább az egyik fél bejelentett munkahellyel, szja-köteles jövedelemmel rendelkezik.

A kedvezmény együttesen havi plusz 5 ezer forintot jelent a férjnek és a feleségnek, ami a havi fizetés mellett érkezik munkáltatójuktól. Az évi összeg 60 ezer forintot tesz. A pénzösszeg 24 hónapra vehető igénybe, tehát összesen 120 ezer forinttal gazdagodik a pár.

Kik a jogosultak?

A már említett szja-köteles jövedelem alapfeltétel, de nem az egyetlen kritérium. Fontos, hogy a párból legalább az egyik félnek az első házasságáról legyen szó. Nem jelent problémát, ha a másik fél elvált vagy özvegy. Amennyiben a házasság külföldön köttetett, akkor nyújthatja be az igénylést a pár, ha a magyar állam elismeri a bizonyos országban kötött frigyet. Nincs meghatározva korhatár, a kedvezményt bármilyen életkorú házaspár igényelheti.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jó tudni, hogy a kedvezmény nem okoz gondot a babaváró hitel igényléséhez, és fordítva, viszont ha a házaspárnak gyermeke születik, akkor már nem jár az első házasok kedvezménye, hanem a családi adókedvezményre válnak jogosulttá. Ezt újfent igényelni kell a munkáltatónál. Amennyiben az egyik félnek már van egy gyermeke, aki után még jár neki a családi adókedvezmény, de közben újra házasságot kötött, akkor viszont az első házasok kedvezményét is igényelheti.

Hogyan lehet igényelni?

A kedvezményt kétféle módon lehet kérni. Egyfelől az éves adóbevallásban, másfelől pedig  a munkáltatónak tett adóelőleg-nyilatkozattal. Az adóelőleg-nyilatkozat e link alatt érhető el. Az első házasok kedvezményéről itt lehet olvasni bővebben.

Mire jó az Otthonfelújítási támogatás?

Sokan meglepődnek, mennyi mindenre igényelhető: olvasd el a 25-ös listát a korábbi cikkünkből!

Ezt is szeretjük