Készülj fel rájuk: élősködők a lakásban, melyek tavasszal élednek fel

Ahogy a természet új életre kel, úgy az élősködők is megjelennek.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A tavasz az ébredő természet évszaka, ami azonban nem csupán a fák rügyezését és a madarak csicsergő énekét hozza magával, de a kellemetlen élősködők megjelenését is.

Mezei poloska

A mezei poloska, a légy vagy a hangya ilyenkor - különösen a kitárt ablakoknak és ajtóknak köszönhetően - könnyen bejut a lakásba, ezért érdemes idejében felkészülni rájuk. Eláruljuk, hogyan védekezhetsz ellenük!

Mezei poloska

A mezei poloska azon rovarok egyike, melyek a tavasz beköszöntével, illetve ősz elején gyakran betévednek a lakásba - többnyire ablaknyitásnál -, azonban ritkán szaporodnak el a négy fal között.

Ennek ellenére nem árt, ha vigyázol, ugyanis függetlenül attól, hogy a kis állat nem csíp, és nem is harap, ha veszélyben érzi magát, nagyon erős bűzt bocsát ki magából. Akár egy 15 négyzetméteres helyiséget is képes úgy bebüdösíteni, hogy kellemetlen legyen a bent tartózkodás.

A legbiztosabb megoldás a mezei poloska ellen a szúnyogháló: ha lehúzod, a rovar biztosan nem fog a szellőztetés során bejutni a lakásba.

Ha viszont mégis bejutott, a legegyszerűbb, ha egy pohárral megpróbálod megfogni, majd kitessékelni a lakásból. Így rovarirtót sem kell bevetni, ami nem utolsó szempont, ha állatvédőnek vallod magad.

Az ágyi poloskával is vigyázz!
Az ágyi poloska sokkal alattomosabb húzásokra is képes. Ismerd fel a kis élősködő ténykedését, és irtsd ki mielőbb! Korábbi cikkünk segít, kattints ide!

Ha esetleg nincs szúnyoghálód, az ablakpárkányt érdemes rovarriasztóval körbefújni, de jó, ha tudod, ez is csak ideig-óráig tart ki a hívatlan vendégekkel szemben.

10 hely, amit imádnak a lakásban az élősködők

Nézegess képeket!

Elolvasom

Legyek

A tavasz beköszöntével a legyek is régi-új albérlőként jelentkeznek be az otthonokba. A szárnyas rovar zümmögése és csípése már önmagában is kellemetlen, ám a légy rengeteg betegség terjesztője is, ezért célszerű minél hamarabb megszabadulni tőle.

Az elsődleges lépés a légyinvázió ellen a megelőzés. A koszos, ételmaradékos tányérok, edények vonzzák a legyeket, tehát a takarítás minden szempontból lényeges.

Ne hagyd soha kint - főleg ne fedetlenül - a készételeket, mert a legyek hamar rájuk szállnak, és beköpik őket. Lehetőleg a szemetesvödröt is tartsd lefedve, így kiküszöbölheted a legyek támadását.

A szárnyas rovarok ellen akadnak emberséges és kevésbé humánus megoldások is - mi most egy természetes módszert ajánlunk, méghozzá az erős illatú fűszer- és gyógynövények alkalmazását. A levendula, bazsalikom vagy éppen a borsmenta illatát a legyek nem szeretik, de a szegfűszeg, illetve a citrom aromája is távol tartja őket, főleg, ha a kettőt kombinálva alkalmazod. Érdemes az ablak közelében tartanod ezeket a riasztókat, ha nem szeretnéd, hogy legyek lepjék el otthonodat, de itt is csak ajánlani tudjuk a szúnyoghálót.

Légy
Hangya

Hangyák

A szemetesvödör, az ételmaradékok bomló illata tavasszal a hangyakolóniákat is a lakásba csábítja - bár például a vöröses színű fáraóhangya télen is bosszantó lehet, hiszen kifejezetten a fűtésszezont kedveli. A fekete hangyák az ablakon át, de akár a küszöb alatt is beférkőznek az otthonodba - elég számukra egy icipici rés, és már át is lépték a lakás határait.

Mindez azért veszélyes, mert a hangyák minden élelmiszerbe - különösen az édesekbe - belemásznak, ráadásul, ha egyszer már megtelepedtek nálad, nagyon nehéz őket végleg kiirtani.

Nemcsak csúnyák, de meg is betegíthetnek

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ahogyan a többi esetben, itt is érdemes elsőként a megelőzésre fókuszálni. A heti nagytakarítás során mosd ki a szemetesvödröt, és lehetőleg ne hagyj elöl semmilyen készételt, ami csábítja a ízeltlábúakat. A hangyák nem szeretik a gyógynövényes illatokat, így a szárított levendulával beszórt nyílászárókat messze elkerülik. Ha viszont már berendezkedtek nálad, akkor sajnos csak a radikálisabb megoldások jöhetnek szóba. Ezekről bővebben korábbi cikkünkben olvashatsz.

Kép: mezei poloska - indafoto.hu, feren©_fs; légy és hangya - hu.wikipedia.org, Dio23, Muhammad Mahdi Karim.

Ezt is szeretjük