A fűtési szezon egyik legveszélyesebb kártevője

Így szabadulj meg a fáraóhangyától

Az apró, sárgás-barnás hangyák nagyobb kárt tehetnek, mint hinnéd.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A fáraóhangyák a magyar lakásokban is egyre elterjedtebbek, annak ellenére, hogy eredetileg Észak-, illetve Közép-Afrikából származnak. A sárgás-barnás színű hangyák olyan aprók, hogy észrevenni is nehéz őket, ha nem mozognak, vagy hasonló színű felületen tartózkodnak, ennek ellenére jelenlétük igen kellemetlen lehet.

Amellett, hogy a lakás szerkezetét is rongálhatják többek között a szigetelés megrágásával, szinte minden élelmiszert megmásznak, aprócska mivoltuk miatt ezt pedig sokszor csak akkor tapasztalja meg az ember, ha például már elkészítette a szendvicset, és szájához közelít vele. Bár nagyon szapora kis állatok, és rendkívül ellenállóak is, nem lehetetlen megszabadulni tőlük.

Mások, mint a többiek

A fáraóhangyák - Monomorium pharaonis - melegebb vidékről származnak, azonban az ember ideális környezetet teremtett ahhoz, hogy a városokban, többek között a panelházakban és társasházakban is jól érezzék magukat. A fűtési szezont különösen kedvelik, ekkor ugyanis gyakrabban biztosított számukra a magas páratartalom, illetve a 26 Celsius-fok körüli hőmérséklet. A hideget ellenben nem bírják, 0 és 8 Celsius-fok közötti hőmérsékleten az egész kolónia elpusztulhat.

A fészektől akár több tíz méterre is képesek eltávolodni az élelemért - bármit megesznek, a szénhidráttartalmú ételeket különösen kedvelik -, a konyha mellett azonban a vizeshelyiségeket is szeretik a párás levegő miatt. A fészkük sokféle helyen megtalálható lehet, a fal repedéseiben is megtelepedhetnek, de kolóniát hozhatnak létre akár egy régi dobozban vagy ritkán használt fiókban is.

Egy ilyen fészekben, ellentétben más hangyafajokkal, akár több száz királynő is élhet, melyek könnyen létrehozhatnak újabb fészkeket, melyek laza kapcsolatban maradhatnak az eredeti bollyal. Amellett, hogy a fáraóhangyák könnyen tönkretehetik az ételeket, különféle kórokozókat is terjeszthetnek a patkányokhoz hasonlóan: ezek közé tartozik például a Salmonella, a Streptococcus vagy éppen Staphylococcus.

Hogyan kell irtani őket?

Bármilyen ártalmatlannak vagy épp aranyosnak is tűnnek, a fáraóhangyákat muszáj eltávolítani, ugyanis igen gyors ütemben szaporodnak, teljes mértékben ellehetetlenítve ezáltal a békés együttélést. A hagyományos hangyairtó módszerek azonban nem hatnak rájuk, ha ugyanis ilyen csalétket vagy mérget helyezel ki, az irtás észlelése miatt a hangyák gyorsabb ütemben szaporodnak majd. A legtöbb hangyairtó szerre rá is írják, hogy fáraóhangyák ellen nem alkalmas. Létezik azonban speciálisan fáraóhangyák ellen kifejlesztett csalétek, mely ráadásul humánusabb megoldást is kínál.

Az ilyen csalétek ugyanis egy metopren nevű hormont tartalmaz, mely nem öli meg a hangyákat, ugyanakkor a dolgozók behordják azt a bolyba, mely által a királynő sterillé válik. A fejlődést gátló hormon miatt a peték sem kelnek majd ki, így, miután a hangyák elérik átlagosan 90 napos élettartamukat, elpusztulnak, utánpótlás hiányában pedig kihal a fészek.

Erre is figyelj a fűtési szezonban!

A fűtési időszak nemcsak a fáraóhangyák miatt lehet problémás. Hallgass meg egy szakértőt, és a rezsit is csökkentheted.

A fáraóhangyáktól való megszabadulás tehát nem egy-két nap, azonban léteznek gyorsabb megoldások is. A legegyszerűbb, hogy megpróbálod megkeresni a fészket, amennyiben például ez egy doboz, egyben is eltávolíthatod azt a lakásból. Ha ez nem sikerül, érdemes lehet a számukra kedvező feltételeket megszüntetni, például csökkentsd a lakásban a páratartalmat, illetve, ha jól viseled, a hőmérsékletet is alacsonyabbra állíthatod. Mindemellett a fáraóhangyák nem bírják a túl intenzív illatokat, például a levendula vagy épp az eukaliptusz illóolaját. Rövid távon működik, ha kedvelt útvonalaikat illóolajos vattapamaccsal törlöd át, így gyorsan eliszkolnak az adott helyről.

Kép: www.beaumontpc.net/tips.

Ezt is szeretjük