Durva kártevő a lakásban, ami éjszaka csap le rád!
Tévedés, hogy ilyenkor védve vagy
Az ágyi poloska ősszel és télen is aktív. Így lépj fel ellene!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ágyi poloskával kapcsolatban több tévhit is kering a köztudatban, többek között az, hogy csak piszkos, rendetlen lakásokban fordul elő, illetve, hogy főként a nyári melegben lehet számítani rá.

Az ágyi poloska sokszoros nagyításban
A levedlett kültakaró is jel lehet

Sajnos a kellemetlen kis rovar nagyon könnyen bejuthat egy tiszta lakásba is, emellett ősszel és télen is aktív, a fűtésszezon ugyanis ideális hőmérsékletet biztosít számára a szaporodáshoz és a táplálkozáshoz, sőt, nem árt tudni, hogy a hideget is tűri, egy olyan hálószobában, melyet nem használnak, akár fél évig is életképes maradhat.

Amellett, hogy jelenléte riasztó és kellemetlen, komoly egészségügyi problémákat is okozhat, ezért érdemes mielőbb megszabadulni tőle.

Komoly problémákat okozhat

A méretét tekintve öt-hét milliméter hosszú ágyi poloska melegebb éghajlatról, a Közel-Keletről származik, azonban már szinte mindenütt jelen van a világ lakott területein. Kis termete miatt akár ártalmatlannak is tűnhet, azonban - hasonlóan például a szintén ezzel jellemezhető poratkákhoz - komoly problémákat okozhat.

Ennek elsődleges oka, hogy táplálékát az emberi vér jelenti: áldozatát annak hő- és széndioxid-kibocsátása révén találja meg. Gyakori, hogy a bőrt többször is megszúrja, mielőtt vért kezdene szívni. Általában éjszaka aktív, így alvás közben fenyeget, nappal rejtőzködik, óvakodik a fénytől, a mozgástól és a zajoktól.

Ismerd fel a jeleket!

Az ágyi poloska jelenlétére számos tényező utalhat: ilyen a rovar levedlett, vöröses-barna kültakarója, fekete, homokszemszerű ürüléke vagy épp fehéres színű, hosszúkás petéje. Érdemes rá gyanakodnod, ha az ágyneműm apró vérpöttyöket veszel észre, az elsődleges jelet azonban a bőrön megjelenő viszkető, piros kiütések jelentik, melyek olykor csak igen lassan gyógyulnak, és általában a nyakon, a kéz- és lábfejen fordulnak elő.

A csótányok is veszélyesek!
A csótányok jelenléte sem köthető a piszkos lakáshoz, ugyanis máshonnan is bejuthatnak otthonodba. Kattints, és tudj meg többet!

Az ágyi poloska könnyen bejuthat a lakásba, legyen szó egy újonnan beszerzett, már használt bútorról, szállítóautó igénybevételéről, vagy épp a falon, a csövek mellett található résekről, repedésekről, melyeken keresztül más lakásokból is beférkőzhet a tiédbe.

Durva veszélyforrások otthon

Nemcsak az élősködők lehetnek veszélyesek a lakásban: nézd meg a videót, és tudd meg, még mi!

Így szabadulhatsz meg tőle

Ha észleled a jeleket, elsőként fontos, hogy alaposan átvizsgáld a lakást, különös tekintettel a matracra, az ágykeretre, annak illesztéseire, a képkeretekre, karnisokra, az ablakkeretekre, a ruhákra és a könyvekre. Jó tudni, hogy a nedves, párás helyiségeket nem kedvelik, így a fürdőszobában kevésbé érdemes keresni őket.

Kaphatók speciális irtószerek, azonban sokan a szakemberekre esküsznek, mivel nem túl egyszerű véglegesen megszabadulni a poloskától. Amit megtehetsz, hogy fertőtlenítőszerrel vagy irtószerrel - szigorúan követve a használati utasítást - áttörlöd az érintett felületeket, az ágyneműt pedig magas hőfokon kimosod. Érdemes a bútorokat darabjaikra szedni, fontos mindemellett, hogy leszigeteld a lakás réseit is.

Ha a könyveket illetve más olyan tárgyakat fertőztek meg a poloskák, melyeket nem lehet áttörölni, tedd őket légmentesen zárható zsákba, és várj, a rovarok négy-hat hónapnál nem élnek tovább. A szakértők szerint az irtást általában meg kell ismételni a kikelő peték miatt, ezeket ugyanis a poloskairtó szerek nem pusztítják el.

Bizonyos élősködőket, kártevőket a szobanövények is képesek távol tartani. Kattints ide, és tudd meg, pontosan melyek!

Kép: en.wikipedia.org.

Ezt is szeretjük