Vízkő, zsír és foltok ellen: így használd a mosószódát a fürdőben!
A mosószóda igazi kincs, segítségével mindent tisztává varázsolhatsz a fürdőszobában.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A mosószóda rendkívül olcsó, mégis felveszi a versenyt a legdrágább vegyszerekkel is.

Nemcsak a vízkövet oldja, de a beszáradt zsírpacákkal és egyéb foltokkal is könnyedén leszámol, sőt, még a csap és a csempe felületét is csillogóvá varázsolja.

Olcsó, mégis hatékony

A mosószóda, más néven nátrium-karbonát remek alternatívát nyújt a környezetkárosító kemikáliákkal szemben, ráadásul az ára is igazán kedvező. Vízben remekül oldódik, így a vízlágyításon keresztül a vízkőlerakódásokon át egészen a beszáradt foltokig mindennel megbirkózik.

Különösen jó hír az érzékeny bőrűek számára, hogy - ellentétben a mosószerekkel és öblítőkkel - a mosószóda semmiféle illat- és adalékanyagot nem tartalmaz, így a bőrpír és az esetleges kiütések veszélye sem fenyeget. Nem utolsósorban pedig jó tudni, hogy teljesen lebomlik a vízben, így, ha zöld gondolkodású vagy, általa a vizek élővilágát is megkímélheted a vegyi anyagoktól.

A nagymama titkos receptje

Nagyanyáink szerették az egyszerű, mégis nagyszerű házi szereket, melyek több funkciót is elláttak a háztartásban. A mosószóda is efféle szerepet töltött be: egyszerre volt vízkő- és zsíroldó, penész-, folt- és szennyeződéseltávolító, szagtalanító és WC-tisztító.

Mire jó egy szem krumpli?
Akár egy darab krumplit is sokoldalúan felhasználhatsz a takarítás során. Kattints ide, és tudd meg, mire gondolunk!

Vízzel vagy ecettel keverve tökéletes súrolószer lesz belőle, amit a csapok és a csempék felületén, a mosógépben, de még a tűzhelyen is bevethetsz. Következő galériánkban bővebben megismerkedhetsz a fürdőszobán kívüli hatásaival is!

Mosáshoz és foltok ellen

A mosószóda két dolog miatt is remek választás, ha mosni akarsz. Egyrészt vízlágyító hatással bír, aminek köszönhetően a mosógép élettartama növekszik, másrészt elbánik a foltokkal, és fehérít is. Tegyél belőle két-három evőkanállal a mosópor-adagolóba, és indítsd el a programot.

Ha nagyon makacs, beszáradt szennyeződéssel, netán zsírfolttal van dolgod, akkor tegyél egy lavór vízbe egy teáskanálnyi mosószódát, és ebbe áztasd be a ruhát. Ha még így sem adja meg magát, kevés víz és mosószóda pasztaszerű egyvelegét kend a pecsétre, így sokkal koncentráltabb hatást érhetsz el vele.

Légy nagyon óvatos a vegyszerekkel!

A kemény vegyszerekkel nem árt vigyáznod, ugyanis allergiát válthatnak ki, sőt, akár égési sérüléseket is okozhatnak.

Vízkő ellen

A csaptelep, illetve a csempe nagyon könnyen vízkövesedik, amit sokszor csak hosszú percekig tartó suvickolással sem lehet maradéktalanul eltüntetni. A mosószóda azonban erre is megoldást nyújt - egy evőkanálnyit oldj fel körülbelül egy vödörnyi meleg vízben, és ezzel súrold át a vízkő rágta felületeket.

Ha így sem tűnnek a foltok, akkor készíts belőle pasztát, kend fel a csempére és a csapra, súrold át, és hagyd rajta 20-30 percig. Ezután forró vízzel töröld át a felületeket. Nyoma sem lesz a vízkőnek.

Ezt is szeretjük