Nem bírsz aludni a furcsa zajoktól? Ismerd fel a házi élősködőket
Halk neszek zavarják meg az álmodat? Apró élősködők bújhatnak meg a háttérben.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha egyedül élsz, akkor sem lehetsz biztos abban, hogy nincsenek láthatatlan lakótársaid.

Ugyanis vannak olyan apró élősködők, amelyek észrevétlenül megbújva teszik a dolgukat, rongálják a lakás szerkezetét vagy éppen bútorzatát, sőt, az is előfordulhat, hogy belőled lakmároznak. Ismerd fel, hogy kivel osztozol a lakáson!

Csótány

A csótány már-már háziállattá avanzsált az utóbbi időben, ugyanis rengeteg panel- és társasházlakót tisztel meg kitüntető figyelmével. Csakhogy a négylábú szőrmókkal ellentétben a rovar nem afféle kedvenc, akit az egész család becsben tart, hiszen - bár nem tehet róla - visszataszító, és látványától még az ember étvágya is elmegy. Sok tévhit él a rovarral kapcsolatban, a legnagyobb az, hogy kizárólag a koszos otthonokba költözik be, azonban szó sincs erről. Ajtókon, ablakon keresztül, de a falak és vezetékek repedésein is bármikor bemászhat a lakásba, még akkor is, ha te éppen a tizediken laksz. Megjelenése pedig még csak a kezdet, a csótány betegségeket is terjeszt, sőt, az ételt is beszennyezheti.

A csúnya rovar nem szereti a fényt, általában éjszaka bújik elő a rejtekhelyéről, fürge lábainak zaját a csendes szobában könnyen meg lehet hallani. Ilyenkor, ha villanyt kapcsolsz, rögtön megláthatod a betolakodót. Szerencsére azonban a csótányt könnyen el lehet pusztítani.

Helyezz uborka- vagy citromdarabokat a kritikus helyekre, például a küszöbre, az ablakpárkányra vagy a repedések környékére, ugyanis a csótány nem bírja ezeknek az illatát. Sütőpor, cukor vagy éppen a bórax elszórásával is próbálkozhatsz: ez egy fokkal visszatetszőbb végeredményt hozhat - szétpukkannak az állatok -, mégis hatásos lehet. A bóraxszal azonban vigyázz, ha kisgyereked, netán kutyád, macskád van, ugyanis rájuk nézve is mérgező lehet.

Ágyi poloska

A vörösesbarna színű ágyi poloska az egyik leggyakoribb hívatlan vendég a lakásban. Jellegzetes, ovális kinézetéről ugyan könnyű lenne felismerni, csakhogy a poloska szeret bújócskázni, nem szívesen fedi fel magát az ember előtt. Napközben többnyire apró repedésekben húzza meg magát, és akkor jön elő, amikor te már az igazak álmát alszod. Sajnos a poloska akkor is megtelepedhet nálad, ha egyébként tisztaság uralkodik a lakásodban, ugyanakkor könnyedén felismerheted még akkor is, amikor nem látod, mert bűzmirigyei orrfacsaró szagokat árasztanak magukból.

Ha nem annyira jó az érzékelésed, a poloska nyomait a bőrödön is felfedezheted, ugyanis vérrel táplálkozik. Ha reggel viszkető, szúnyogcsípésre hajazó dudorral kelsz fel, de nem hallottad a szúnyog zümmögését, jó eséllyel poloska rejtőzött el az ágyadban. Mivel akár fél órán keresztül is szívhatja a vért belőled, forgolódás közben agyon is nyomhatod, ilyenkor véres pecsétet hagy az ágyon. A poloska szívós állat, elpusztítani csak szakember segítségével lehetséges, semmilyen házi praktika nem válik be ellene.

Te találkoztál már valamelyik élősködővel az otthonodban?

Ezt is szeretjük