Jobban bírja az elem, ha hűtőben tartod? Ennyi igaz a városi szóbeszédből

Vajon tényleg tartósabb az elem, ha a hűtőbe kerül?

GettyImages-1270497537
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elemek a 19. század óta elérhető energiaforrások, melyek sokat fejlődtek az évszázadok során. Napjainkban egyszer használatos, valamint újratölthető akkumulátorelemeket kínálnak a fogyasztók számára.

Az egyszer használatosak között különböző kémiai alkotóelemekből elkészítetteket különböztetnek meg: ilyenek a szén-cink (mely a féltartós), az alkáli (mely a tartós), a lítium, a higanymentes cink-levegő (ezek a hallókészülék-elemek) vagy a higanymentes ezüst-oxid (az óraelem). A háztartásokban leggyakrabban ceruzaelemet használunk. Egy valóban jó minőségű és tartós elem ugyanakkor nem két forintba kerül, nem véletlen, hogy az ember abban bízik, hogy minél tovább kitart az újonnan cserélt energiaforrás.

Az elemek hűtőben tartása

Egyesek különös trükkhöz folyamodnak ennek érdekében: hűtőbe vagy fagyasztóba helyezik az elemeket, ugyanis egy hiedelem szerint a hideg megsokszorozza azok tartósságát. Mindenkiben ugyanaz a kérdés merülhet fel: igaz lehet? Hiszen az elem nem élelmiszer, amit a hideg tehetne tartóssá. Ellenkezőleg: vegyszereket tartalmaz, ezek teszik lehetővé a működését.

Bár a trükk elsőre izgalmasnak tűnhet, sajnos nincs értelme kipróbálni. Az extrém hideg vagy meleg ugyanis nemhogy növelné, de még csökkentheti is az elem tartósságát, teljesítményét. Minden nagyobb márka azt javasolja, hogy az elemeket szobahőmérsékleten, tiszta, száraz környezetben tárolja az ember. A városi szóbeszédből, miszerint a hűtés megsokszorozza az elem élettartamát, semmi nem igaz.

Ha valaki szeretné, hogy eleme sokáig kitartson, érdemes nevesebb, kicsivel drágább elemet választania, hiszen ezek hosszú távon jobban bírják. Hasznos az is, ha úgynevezett tölthető elemet vásárol az ember, ez egyszeri beruházás, de mindig biztosítani fogja az elemkészletet otthon.

A cikk az ajánló után folytatódik

Fontos megjegyezni, hogy a már nem használható, kimerült elemet a meghatározott elemgyűjtő pontokon, hulladékudvarokban vagy üzletekben e célra kihelyezett konténerekben kell elhelyezni. A használt elem veszélyes hulladék, az nem kerülhet a hagyományos háztartási szemét közé.

Mi kerüljön a hulladékudvarba?

Ha hulladékról van szó, fontos a megfelelő válogatás. A következő cikkben részletezzük, mely hulladékok kerüljenek a hulladékudvarba.

Ezt is szeretjük