10 meglepően egyszerű vasaláskönnyítő tipp
A vasalás az egyik legkevésbé kedvelt feladat a házimunkák közül, pedig akár gyerekjáték is lehet. Használd tippjeinket, és imádni fogod!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A vasalás unalmas és hosszadalmas feladat. A vasalódeszka mellett állni órákig egyáltalán nem jó móka, a vasaló nehéz, a makacs textilek pedig - mint a hatalmas ágyneműk vagy a gyerekek fodros, így szinte kivasalhatatlannak tűnő ruhái - csak tovább nehezítik a dolgot.

Ha a vasalás szó hallatán a te hátadon is végigfut a hideg, ideje megismerned néhány ügyes fogást, mellyel nemcsak a munka idejét rövidítheted le, hanem gyerekjáték lesz a vasalás.

Praktikák makacs gyűrődések ellen

Egyes textilek még a legkorszerűbb vasalókon is kifognak. Ha viszont ismered a trükköket, melyekkel leszámolhatsz a gyűrődésekkel, a végén te kerülsz ki győztesen. Ilyen a vizes trükk is: a kiürült ablaktisztítós flakont alaposan mosd ki, majd töltsd fel hideg vízzel. Bármilyen textilt is vasalsz, közvetlenül a vasalás előtt permetezd be a ruhát. Ezután a vasaló biztosan nem égeti meg az anyagot, ráadásul úgy siklik majd rajta, hogy egyetlen gyűrődést sem hagy maga után.

Mivel az ágyneműket már nehezebb lenne kézzel bespriccelni, tedd vissza őket a mosógépbe vasalás előtt. Két törölközőt alaposan vizezz be, tedd az ágynemű mellé, majd kapcsold a gépet centrifugázásra. Néhány perc elég, hogy a huzat átnedvesedjen, majd ezután könnyebb legyen kivasalni.

A nagyon makacs gyűrődések ellen a jégkocka a megoldás. Ez utóbbit csomagold puha, vékony ruhába, majd dörzsöld át vele a gyűrődést, és ezután vasald ki.

Nehezen vasalható anyagokhoz

Akár a nedves módszert választod, akár nem, a fóliás trükk akkor is segít. Bármilyen textil esetében használhatod, de a nehezen vasalható anyagokhoz kifejezetten ajánlott. Egyszerűen vedd le a huzatot a vasalódeszkáról, feszíts a deszkára alufóliát, szépen simítsd el, hogy ne mozogjon, majd helyezd vissza a huzatot. Vasalás közben így a hő nem távozik a deszkán át, hanem visszaverődik a fóliáról, minek köszönhetően könnyebb lesz vasalni, és gyorsabban is túl leszel rajta.

Sokaknak a hímzett ruhákkal is meggyűlik a bajuk, hiszen, ha a ruha maga gyűrődésmentes is lesz, a hímzés körül gyakran megmaradnak a redők. Ezekkel a legkönnyebben egy frottírból készült törölköző segítségével bánhatsz el. A törölközőt terítsd a deszkára, a ruhát a hímzéssel lefelé helyezd rá, és így vasald ki.

A szövetnadrágok, -kabátok és -szoknyák vasalása sem egyszerű, hiszen a szöveg kifényesedhet a vasalás hatására. Ez esetben úgy mentheted meg a ruhát, ha nedves vasalóruhát - vagy egy nedves, de tiszta törölgetőruhát - terítesz az anyagra, és a meleg vasalóval átsimítod. A még gőzölgő szövetet ezután ruhakefével gyengéden addig ütögesd, amíg a szálak közül előtörő pára eltünteti a fényesedést. Ezután hagyd az anyagot megszáradni a vasalódeszkán.

Jó, ha tudod!
Ha a vasalás közben enyhén megperzselted a fehér textilt, azonnal hintsd meg sóval a foltot, és tedd ki a napra. Amint kissé elhalványult az égés, kiöblítheted belőle a sót, és a foltnak nyoma sem lesz. Ha mégis, néhányszor ismételd meg a műveletet. Az enyhe égésnyomokat úgy is eltüntetheted, hogy egy ecetbe mártott ronggyal megdörzsölöd a foltot, majd tiszta ruhával felitatod.

Tartós élek, precíz redők

Az élre vasalt nadrágok ma is divatosak, de csak akkor mutatnak jól, ha az élük valóban szépen vasalt. Hogy pontos legyen a csík, hívd segítségül az ecetet. Egyenlő arányban keverd el vízzel, majd az oldatot töltsd szórófejes flakonba, és vékony rétegben fújd be a ruhákat. Ezután gyerekjáték lesz az él vasalása.
Ha durvább szövésű nadrágra vagy az ingekre szeretnél éleket, először nedvesítsd be a ruhát egy rész ecet és két rész víz keverékébe mártott ronggyal. Helyezz egy vastag barna papírzacskót az élre, majd így vasald le.

A rakott szoknyák is akkor szépek, ha precízen vasalod le a redőiket. Ha nem megy egyedül, használj finom felületű csiszolópapírt: ezt helyezd a berakás alá, és így vasald le óvatosan a szép, szabályos redőt.

Ha viszont éppen az a cél, hogy eltüntesd a felhajtás vonalát, akkor márts egy törlőkendőt víz és ecet egyenlő arányú keverékébe, majd a vasalás idejére terítsd a rongyot a felhajtás alá.

Ezt is szeretjük