Villámgyors takarítótippek
Vészhelyzet esetére
Borfoltos a terítő, a csillagszóró kiégette a szőnyeget, a vendégsereg pedig már az ajtóban? Tippjeinkkel villámgyorsan rendet tehetsz!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hiába az előzetes nagytakarítás és az odafigyelés: még a legszorgosabb háziasszonyok terítőjét sem kímélik a bor- és a halászléfoltok. Sőt, ezek még az ünnepek végét sem várják meg: akkor rondítják el a legjobban a karácsonyi asztalt, amikor az a legkevésbé hiányzik - például közvetlenül a vendégek érkezése előtt.

Ha a rokonok nagy részét te is ma várod, ne azon gondolkodj, hogy hogyan is mondd le őket, hanem azon, melyik praktikára is van szükséged az alábbiak közül. Ezúttal ugyanis nagyanyáinktól a leggyorsabban kivitelezhetőeket kértük kölcsön, hogy semmi ne árnyékolhassa be az ünnepet!

Kiégett a kárpit? Sebaj!

A csillagszóró a karácsonyfa, egyben a karácsony egyik alapvető kelléke. Nincs is szebb annál, ahogy a család a feldíszített fán szikrázó csillagszórók játékát nézni - annál pedig rosszabb nincs, amikor mindez a szőnyegen és a bútorokon is nyomot hagy.
Ha a te lakásodat sem kímélte a csillagszóró parazsa, ne keseredj el! Vedd elő a hűtőből a majonézt, és kenj egy keveset belőle a lyukra. Ha beszívta, puha ronggyal törölt át a felületet. Nagyobb lyukak esetén szerezz be egy darabka finom csiszolópapírt!

Ezzel a bútor egy kevésbé feltűnő részéről dörzsölj le annyi kárpitot, hogy be tudd vele fedni a lyukat. A sérült részre cseppents egy kevés színtelen körömlakkot, majd az anyagőrleményt szórd rá. Ha megszárad a lakk, nyoma sem lesz a lyuknak!

Gyümölcs és vörösbor? Annyi baj legyen!

A karácsonyi menüt még ízletesebbé teheted egy üveg finom vörösborral - akár az ételek elkészítésekor használva, akár a menü mellé szervírozva. A vörösbor azonban nemcsak a menüt teheti emlékezetesebbé, de a terítőn is maradandó foltot hagyhat.

Ha viszont a friss foltra azonnal sót hintesz, majd ráfacsarod egy fél citrom levét, elég egy langyos öblítés, és máris hűlt helye lesz a foltnak. Ha régebbi a folt, áztasd nyers tejbe, majd ismét öblítsd át, vagy önts rá egy kevés fehérbort, és úgy dörzsöld át.
A gyümölcstől - például a nagyi meggykompótjától származó foltokat - citrommal vagy ecettel itasd át, majd egy kis dörzsölés után öblítsd ki. Ha ez nem segít, próbálkozhatsz egy kevés szalmiákszesszel is: cseppents belőle a foltra, dörzsöld át, majd öblítsd ki.

Kicsöppent a viasz? Le vele!

A csillagszóró és a bor mellett a karácsonyi hangulatot leginkább a gyertya elcsöppenő viasza ronthatja még el - de csak akkor, ha hagyod. A rosszkedv helyett inkább kapard le kézzel a viasz nagy részét, majd fogd itatós papír közé, és gyorsan vasald át. A papír magába szívja majd az összes, az anyag belsejébe olvadt viaszt.
A folt - legyen az bármilyen típusú textilen - forró tömény alkohollal bedörzsölve is eltávolítható, de hasonlóan eredményes, ha benzinnel vagy benzollal tisztára dörzsölöd, vagy terpentinnel átitatott vászondarabbal próbálkozol.

Zsír- és olajfolt? Számolj le velük!

Aki főz, az óhatatlanul szembesül a zsír okozta makacs foltokkal. Ha ezek a ruhádat, a szőnyeget, vagy éppen a terítőt ékesítik, ne keseredj el, inkább tüntesd el őket percek alatt! Az olyan könnyebben oldódó zsírfoltoktól, mint amilyeneket a vaj, az olaj, vagy éppen a sertészsír okoz, benzinnel vagy terpentinnel szabadulhatsz meg a legkönnyebben.

A tisztítandó textilfelület alá helyezz itatóspapírt, majd az oldószerből csepegtess egy keveset a foltra. Még mielőtt az oldószer elpárologna, szórj egy kevés keményítőt vagy hintőport a foltra, így biztosan nem lesz a folt körül sem maszat. Néhány perc után egyszerűen keféld át az eredetileg piszkos részt - a foltnak ugyanis nyoma sem lesz.

A zsírfoltot a szőnyegből hasonló módszerrel távolíthatod el a legkönnyebben. Benzinnel egyszerűen itasd át a foltot, szórj rá hintőport, ezt finoman dörzsöld bele, majd porszívózd át a kezelt felületet.

Csapd be az érzékeket!
Ha azt szeretnéd, hogy az otthonod a rend és a tisztaság érzését keltse, a legegyszerűbb, ha a foltok mellett az érzékekre is ügyelsz - pontosabban becsapod őket. A finom illatok ugyanis rendezett környezetet sejtetnek, még akkor is, ha az nincs is teljes egészében úgy.

Mindehhez ráadásul nincs másra szükséged, mint egy edényke vízben lassú tűzön forralni a karácsonyi menühöz használt fűszereket: szegfűszeget, narancshéjat, egész fahéjat, vaníliát és egy kevés gyömbért. Ha azonban még ennél is egyszerűbb illatosítóra vágysz, akkor szeletelj fel egy narancsot, és a szeleteket helyezd a radiátorra vagy a konvektorra - ez utóbbi esetben egy fém tálban. A siker garantált!
Ezt is szeretjük