Egészségre káros adalékok a tisztítószerekben
Egyes összetevők szárítják a bőrt, allergiát, és ekcémát is okozhatnak. Ismerd meg és kerüld őket!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nagyanyáink által használt természetes gyógymódok és házi praktikák reneszánszukat élik. Mindez nem is meglepő, hiszen nap mint nap káros anyagok tucatjai teszik próbára az emberi szervezetet - kezdve a mesterséges édesítőszerektől a kipufogógázon át egészen a tisztítószerekig. Bár a gyártók igyekeznek a lehető legkevesebb káros anyagot felhasználni a gyártásukhoz, utóbbiak ennek ellenére is rengeteg olyan összetevőt tartalmaznak, melyek bőr- vagy légúti problémákat okozhatnak, valamint hozzájárulhatnak daganatos megbetegedések kialakulásához.

A legjobb, ha teljes mértékben kiváltod a mesterséges szereket házi keverékekkel, ha azonban ragaszkodsz egyikhez-másikhoz, legalább olyan terméket válassz, mely kevés kockázatot jelent az egészséged szempontjából. Minél kevesebbet tartalmaz például az alábbi anyagokból, annál nagyobb biztonsággal használhatod.

Rákkeltő nitrát és dioxid

Mind a tisztítószerekben, mind pedig a samponokban megtalálható a sodium-laureth-sulfate, a sodium-lauryl-sulfate alkoholos változata.

Ez az anyag önmagában kevésbé veszélyes, és irritációt is ritkán okoz, ám súlyos kiszáradást annál inkább, például a bőr esetében is hozzájárul annak vízvesztéséhez. Ráadásul mindkét anyag hozzájárulhat rákkeltő nitrátok és dioxidok keletkezéséhez a samponokban és a tisztítószerekben található további anyagokkal reakcióba lépve.

Szintén szerepet játszhat a rák kialakulásában a dietanolamin, röviden DEA. Ezt a színtelen vagy kristályos alkoholt oldószerek, valamint tisztítószerek gyártásához használják, de testápolók is tartalmazzák, mivel jól hidratál, ezáltal puhává varázsolja a bőrt. Ám abban az esetben, ha a dietanolamint nitrátokkal együtt dolgozzák fel, a két anyag reakciójából rákkeltő anyagok keletkeznek, ráadásul önmagában is bőr-, valamint nyálkahártya-izgató hatású. Ma már a dietanolamint is a rákkeltő összetevők közé sorolja egyre több kutató.

Rákkeltő alkohol, hormonhatású ftalátok

Az alkohol az oldószerekhez, tisztítószerekhez és kozmetikumokhoz leggyakrabban használt anyag. Sőt, gyógyszerkészítmények vagy gyógyhatású készítmények gyártásánál is alkalmazzák, így tartalmaz alkoholt a szájöblítő folyadék, de az ablaktisztító is.

Jó tudni azonban, hogy a szervezetbe kerülve az alkohol hajlamosabbá teszi a sejteket rákkeltő anyagokkal való reakcióra.

Az alkohol denaturálásához használt dietil-ftalát elsősorban a mosóporokban, a kozmetikumokban és a PVC-ben található meg. Az egyik legveszélyesebb összetevő, mely hozzájárulhat a nemi hormonok túl alacsony szintjéhez, károsíthatja az immunrendszert és az idegeket, elősegítheti a rák kialakulását, továbbá felelőssé tehető az asztma és bizonyos allergiatípusok kialakulásáért, mivel rontja a bőr védekezőképességét.

Irritáló formaldehid, PEG-származékok

A formaldehid színtelen, irritáló, mérgező gáz, melyet rákkeltő anyagként tartanak számon. Számos tisztítószer tartalmazza - többek között fertőtlenítőszerek -, de kozmetikai termékekben is megtalálható. Az anyag izgatja a torok, a szem, valamint az orr nyálkahártyáját, és allergiás reakciókat, bőrgyulladást is okozhat - már kis mennyiségben is.

A formaldehid származékai: diazolidinyl-karbamid, hydantoin, imidazolidinyl-karbamid, imidazolidinyl-urea, 2-bromo-2-nitropropan-1,3-diol, diazolidinyl-urea, 5-bromo-5-nitro 1,3-dioxane.

A formaldehid mellett a polietilén-glikol és annak származékai - copolyol, polyglykol, polysorbate - is kerülendőek.

A röviden csak PEG-ként emlegetett polietilén-glikol és származékai gyengítik a bőr védekezőképességét, áteresztővé teszik azt, így lehetőséget adnak arra, hogy az egészségre káros anyagok felszívódhassanak.

Ezt is szeretjük