Egészségesnek hitt, ártalmas otthoni készülékek
A párásítók vagy éppen a légszűrők éppen olyan károsak lehetnek, mint amilyen hasznosnak tűnnek.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ma az egészség a legjobb hívószó, ha valamit el akarnak adni. Az emberek pedig bármit megvesznek, amiről úgy tudják, hogy segíthet leküzdeni a betegségeket, az allergiát, megelőzi a rákot, segít elkerülni a tüdőbetegségeket, és hosszú, kiegyensúlyozott életet biztosít.

A számtalan, egészségre jótékony hatást gyakorló készülék, eszköz és berendezés között azonban nem egy olyan akad, ami akár többet árthat, mint amennyi hasznát hiszik. A következő készülékek mindegyikét egészségesnek vélik, pedig az egészséged érdekében jobb vigyázni velük.

Kényelmes, kellemes, de csak óvatosan!

Az elektromos takarót sokan kedvelik, mert lefekvés előtt fel lehet vele melegíteni az ágyat, és éjszaka is folyamatos, kellemes hőmérsékletet biztosít, ami például télen nagyon jól jön. Csakhogy ezek a takarók veszélyesek. Az elektromos takaró az érzékeny bőrt még alacsony hőmérsékletre állítva is megégetheti, helytelen használat esetén még akkor is csúnya égési sérüléseket szerezhetsz, ha a bőröd nem túl érzékeny, emellett tüzet okozhat - a túlzott felmelegedés növeli a tűzveszélyt.

Mivel puha külső borítása vezetékeket rejt, melyek megsérülhetnek, a használata mellett az áramütés kockázata is fennáll. Ha nem akarsz lemondani róla, bánj vele óvatosan, és rendszeresen ellenőrizd, hogy sértetlen-e a borítása. Soha ne hajtsd, amíg még meleg, továbbá túl szorosan összehajtva se tárold.

Akiknek semmiképpen nem ajánlott

Az elektromos takaró használata egyáltalán nem ajánlott terhes nőknek, mivel a túlzott hő károsíthatja a magzatot, továbbá olyanoknak, akiknek nem jó a hőérzékelésük, többek között a csecsemőknek és az idősebbeknek, a cukorbetegeknek, szélütés vagy gerincvelő-sérülés miatt bénult betegeknek, továbbá azoknak, akik alkoholt fogyasztottak, vagy fájdalomcsillapítót, altatót vettek be.

Növelik a hőérzetet, de a káros mikroorganizmusok számát is

A levegőt párásító készülékek mellett kevésbé szárad ki a nyálkahártya, és fűtési időszakban alacsonyabb hőmérséklet esetén sem fázol. Ám ezek is számos veszélyt rejtenek. Ha például nem cseréled rendszeresen a készülék tartályát, az a baktériumok, gombák és más mikroorganizmusok melegágyává válhat.

Ezek a mikrobák a ködpárával a levegőbe kerülve légúti panaszokat okozhatnak: szem-, orr- és torokirritációt, influenzaszerű tüneteket vagy akár súlyos fertőzéseket is.

A túl párás levegő önmagában is elősegítheti a levegőben terjedő ártalmas mikroorganizmusok, valamint a bútorokon és a szöveteken fejlődő penész- és egyéb gombák elszaporodását, melyek szintén kellemetlen panaszokat, betegségeket okozhatnak. A párásító rendszeres tisztításával ugyan csökkentheted a levegőbe kerülő káros anyagok mennyiségét, a legjobb azonban - ha nem akarsz lemondani róla - az, ha speciális párásítót használsz, és azt is nagyon körültekintően. Az evaporációs hidegpárásítók például ventilátor segítségével fújnak át levegőt egy nedves közegen, melyből vízpára száll fel. Ez a típus általában nem terjeszt mikroorganizmusokat, és fogyasztása is csekély.

Tisztább levegő - állítólag

A légtisztítók és légszűrők feladata, hogy a levegőből eltávolítsák a különféle szennyező anyagokat - a füstöt, port, a pollen- és gombaspórákat, a háziállatoktól származó allergéneket, bizonyos vegyi anyagokat, gázokat.

A légszűrők ugyan hatékonyak bizonyos típusú szennyező anyagokkal szemben, másokkal szemben nem, ráadásul egyáltalán nem igaz, hogy minden légtisztító hatására teljesen tiszta lesz a levegő. Az elektronikus légtisztítók például csökkenthetik a cigarettafüstöt, de nem szüntetik meg a szagot, ezáltal a levegőt sem tisztítják megfelelően. Az úgynevezett elektrosztatikus és az ionizátoros tisztítók ionizálással fogják be a szennyező anyagokat. Ezek a berendezések semlegesítenek bizonyos kellemetlen szagokat, de nem távolítják el a szagtalan gázokat, például a szénmonoxidot, és nem csökkentik a macska-, por- vagy pollenallergének koncentrációját sem.

Ha a legfontosabb cél a por-, pollen- vagy penészallergének kiszűrése, akkor olyan mechanikus szűrőrendszert keress, mely csapdába ejti a nagyobb részecskéket. Az úgynevezett HEPA-szűrő jó megoldásnak tűnik, ám ezek a berendezések is kizárólag a levegőben repülő részecskéket szűrik ki, míg az allergének többsége gyorsan megtelepszik a felületeken, ahol a légtisztítók nem érhetik el őket. Ha a pollen és a por mellett a gázokat és a szagokat is el akarod távolítani, tehát valóban hatékony légszűrőre vágysz, akkor kombinált berendezést válassz, mely többféle szűrőrendszert tartalmaz, és valóban hatásos.

Cikkünk megírásában a Reader's Digest Árt vagy használ? című könyve segített.

Ezt is szeretjük