4 tipp, hogy ne mérgezzen az otthonod
Hiába tartod magad távol a vegyszerektől, mérgektől, és takarítasz rendszeresen, az otthonod ettől még káros lehet az egészségedre.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Aki teheti, füstjelzőt szereltet fel az otthonában, bevizsgáltatja a csapvíz ólomtartalmát, és vízszűrőt is beszerez. A fürdőben antibakteriális szappant használ, és minden áldott reggel tiszta törölközőt.

Mindez azonban igen kevés ahhoz, hogy az otthonod valóban egészséges legyen! Bizony, még akad tennivaló, különösen ha a lakásod jól szigetelt és energiatakarékos, így a levegőben terjedő méreganyagok ugyanis hamar felgyűlhetnek.

A következőkben megtudhatod, mit tehetsz azért, hogy veszélytelen legyen az otthonod!

Tisztítószerek - házilag

Nem kérdéses, hogy amikor erős tisztítószereket és más veszélyes vegyszereket használsz, ablakot kell nyitni, és be kell kapcsolnod a ventilátort. Ám létezik egy ennél sokkal jobb megoldás is: ezeket a termékeket a háztartásban fellelhető természetes anyagokkal helyettesítsd!

  • Általános tisztítószernek oldj fel négy evőkanál szódabikarbónát egy liter meleg vízben.
  • A lefolyót szintén szódabikarbónával tisztítsd: önts belőle fél pohárral a lefolyóba, majd engedj rá fél pohár ecetet. Várj öt percet, majd öblítsd le egy lábas forrásban lévő vízzel.
  • A wc-t a következőképpen tisztíthatod: keverj fertőtlenítő hatású krémet citromléből és bóraxból - háztartási boltokban kapható -, kend a wc-csészére. Hagyd hatni két órán át, majd alapos súrolás után öblítsd le!
  • A tűzhelyen lévő zsírfoltokra spriccelj vizet, amíg a tűzhely meleg, majd szórj rá sót! Amikor a tűzhely kihűlt, könnyedén letörölheted a szennyeződést.
  • Az ablakokat és a tükröket híg ecetes-vizes oldattal egy virágpermetező segítségével hatékonyan pucolhatod.
  • Kerüld a mesterséges légfrissítőket! Ehelyett nyisd ki a fürdőszoba ablakát, ha van, termessz illatos növényt a helyiségben, vagy akassz fel egy csokor levendulát, esetleg mentát.

Csökkentsd a páratartalmat és vele együtt a penészt!

Sokan, akik köhögésük vagy fulladásuk okának az állatszőrt vagy a pollent tartják, valójában az otthonukban tenyésző penészgombák spóráira allergiásak. Semmi sem segíti jobban a penészgomba szaporodását, mint a nedvesség, ezért mindent meg kell tenned a lakásod páratartalmának csökkentése érdekében!

Természetesen ez azt jelenti, hogy oda kell figyelned a beázásokra és a csöpögő csapokra is. A radiátorok, fatüzelésű kályhák, gázkonvektorok és kandallók működtetésével egyidőben érdemes lehet páramentesítő készüléket is használnod a szobákban.

Kevesebb klórt és ólmot!

A csapvíz többnyire klóros. A klór hatékonyan elpusztítja a kórokozókat, ugyanakkor a klóros vizet összefüggésbe hozzák néhány meglehetősen súlyos betegség, például a húgyhólyag- és a végbélrák kialakulásával. A palackozott víz egyre olcsóbbá válik, de ha nem szeretnéd állandóan boltból cipelni a vizet, szerezz be csapra szerelhető, aktív szenes szűrőt!
Az ólom hasonlóan veszélyes anyag, a mérgező fém ráadásul nem csak a csapvízben és a régi festékekben fordul elő. Bizonyos területeken a felső talajréteg szennyezett maradt az ólmozott benzin betiltásáig az ezzel az anyaggal üzemelő autók kipufogógáza miatt. Biztos, ami biztos, törölj gyakran port, és ha forgalmas út mellett laksz, mindenkit kérj meg, hogy vegye le utcai cipőjét, mielőtt belép a lakásba!

Védekezz a kórokozókkal szemben!

Akármilyen alaposan takarítasz, lehetetlen megszabadulni az összes kórokozótól. Mégis csökkentheted a vírusfertőzések gyakoriságát, ha családtagjaiddal együtt minden étkezés előtt és minden wc-használat után kezet mosol.

Ne nyúlj a szemedhez és a szádhoz, nehogy a kórokozók a szervezetedbe jussanak! Amikor valaki beteg, használj fertőtlenítő spray-t a kilincsekre, a telefonkagylóra és a csapokra.

A mikroorganizmusok szaporodásához kiváló terep a vizes fogkefe. Számos vírus, köztük az influenza kórokozója képes 24 óránál is tovább maradni a kefe sörtéin. Ezért használj felváltva három fogkefét, hogy legyen idejük megszáradni. Ha elkaptad a náthát, felgyógyulásod után a biztonság kedvéért rögtön cseréld le mind a hármat. Ha mégis inkább egyet használsz, öbltítsd át hidrogén-peroxidos oldatban vagy szájvízben.

A fogkeféhez hasonlóan a baktériumok a nedves konyharuhán és a mosogatószivacson is könnyen elszaporodnak.

Tiszta tér, tiszta lélegzet

Az Ambiance Provenacle fertőtlenítő és frissítő hatású keverék 100% tiszta és természetes, bevizsgált kemotípusú illóolajokból készült. Összetevőinek, a kakukkfűnek, a levendulának és a rozmaringnak köszönhetően semlegesíti a teret, valamint baktérium- és vírusölő hatással bír, ami a téli időszakban kifejezetten hasznos, de az év más szakaszaiban is hatékony segítség lehet. Ajánlott mindenkinek, aki felfrissülésre vagy épp a levegő megtisztítására vágyik.

Tudj meg róla többet!

Promóció

A Salmonella, a Campylobakter és más, ételfertőzést okozó mikroorganizmusok a munkalap törlésére használt rongyról vagy a vágódeszkáról is átkerülhetnek az ételekre és az edényekre. A biztonság kedvéért hetente cseréld a konyharuhát és a szivacsot, és két használat között mindig hagyd őket megszáradni. Az is jó ötlet, ha fehérítős vízben gyakran fertőtleníted őket.

Cikkünk a Reader's Digest kiadó gondozásában megjelent 1001 otthoni gyógyír című könyv segítségével készült.

Elsősegély otthon! Nem kell minden problémával azonnal orvoshoz fordulnod, vagy a megfázás első tüneteire újabb adag antibiotikumért nyúlni: próbáld ki először az otthon is elkészíthető recepteket és hasznos tippeket! Az otthoni gyógymódok közül érdemes néhányat alkalmazni már a tünetek első megjelenésekor, hiszen ekkor általában még könnyen visszafordítható a folyamat.

A könyv ára: 8990 Ft
A könyvet itt rendelheted meg!
Ezt is szeretjük