Unod már a grillpartik vega menüit? Ezeket dobd a grillre és még a tested is meghálálja! (x)

A szokásos grill zöldségek és sajt helyett ezekkel az egészséges ínyencségekkel tarolhatsz.

Unod már a grillpartik vega menüit? Ezeket dobd a grillre és még a tested is meghálálja! (x)
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egyre többször merül fel a közös étkezések alkalmával, hogy a jelenlévők közül kinek milyen táplálkozási igényei vannak, ezek közül is az egyik leggyakoribb a növényi alapú étrend. Azonban legtöbbször a választék a grillzöldségekre és a vegán grillsajtokra korlátozódik, pedig sokféle, könnyen beszerezhető és ínycsiklandó opciókból választhat az, aki húsmentesen élményre vágyik.

Még bőven van néhány hét, amíg a jó időnek köszönhetően kinti programokat lehet szervezni. Ezek közül az egyik legkedveltebb a kerti sütögetés, ami remek lehetőség a családdal vagy baráti társasággal közös időtöltésre. Fontos, hogy mindenki ugyanúgy élvezhesse a finom falatokat, akár húsos, akár húsmentes ételeket fogyaszt. Bár elsőre a szokásos grillzöldségek kerülhetnek a kosárba, érdemes szélesebb palettán gondolkozni, mert remek alternatívák érhetők már el a boltok polcain.

Hús nélkül is teljes élet?

A húsmentes, növényi alapú étrend manapság egyre elterjedtebb, és igen változatos, hogy ki milyen okból dönt az életmódváltás mellett, illetve milyen irányt kíván követni. Van, aki egészségügyi okból, van aki az állatok iránti tiszteletből vált, de egyre többen tartják szem előtt a fenntartható, tudatos életvitelt is.

A108.23 Femina Image 840x560px 2

Viszont ezen étrendek követése több kérdést is felvet, amit érdemes figyelembe venni. Egyfelől, aki húsfogyasztást követően tér át, sokszor igényli azt az állagot, illetve ízvilágot, amit a húsevéssel megszokott, ezért érdemes húshelyettesítő ételeket bevenni az étrendbe, ami kiválóan teljesíti ezt az igényt. Emellett akár vega, akár vegán étrend az irányadó, fontos, hogy a megfelelő fehérjebevitel biztosítva legyen, ami a húsalapú étrend esetén főként a húsból származik. Ennek hiányában is tökéletes opciót jelentenek az üzletekben kapható húsalternatívák.

Bio, vegán és még finom is

A napi bevásárlás mellett könnyedén összeállítható egy teljes és változatos menü növényi étrendhez igazodva, akár burgerezne, wrapot, vagy akár egy serpenyős egytálételt enne a család.

A húsmentes étrend kapcsán a leginkább közismert helyettesítő a tofu, amely már többféle ízben elérhető és különböző módon elkészíthető. A dmBio tofu termékeit Ausztriában termesztett, ökológiai gazdálkodásból származó szójababból készítik, és megkóstolhatjuk natúr, füstölt, vagy akár mandulás-mogyorós ízben is, amely tökéletes egy saláta vagy más zöldséges étel megkoronázásához.

Egy másik, kevésbé ismert, de igen változatos opció a jackfruit gyümölcs, amely Délkelet-Ázsiából származik. Bár gyümölcs jellege miatt talán nem ezt választanánk elsőként a tányérunkra, de rostos, húsra emlékeztető állagának köszönhetően számtalan ételvariáció alkotható vele, legyen szó akár levesekről, serpenyős, vagy egytálételekről. A jackfruit akár egy jó gyros alapanyagaként is felhasználható.

Ha pedig a közönségkedvenc ételekről van szó, nem maradhat ki a kerti sütögetések favoritjai, a hamburger, saslik és társai. A szejtánból készült dmBio Make it Vegan burger fűszeres ízvilága és zaftos állaga miatt remek burgerpogácsának. Aki a szokásos kolbászkák helyett valami egészségesebbet enne, annak a vegán chorizo rudakat érdemes a grillre raknia, de aki saslikot enne, annak is van alternatívája.

Az ízletes falatok elengedhetetlen kiegészítői a köretek és szószok, szerencsére már ezekből is találunk vega, illetve bio verziókat a polcokon. 

A vegetáriánusok kedvence lehet a dmBio fetás krémsajttal töltött piros paprika, amelyben tökéletesen keveredik a zöldséges édes íze és a sajt mediterrán fűszeressége. A nyári hőségben is bevállalósak számára a zöld pepperoni paprika kihagyhatatlan, a mediterrán életérzést pedig bárki számára elhozza a kalamon olívabogyó, amely a Földközi-tenger napsütötte térségében terem, és tengeri sós vízben, egy kevés ecettel ízesítve teszik el. Bármelyik antipasti feldobja a mediterrán salátákat és szószokat, de önmagában vagy pizzához is választhatóak.

Az elkészült ételeket ízesítheted a napérlelete olasz paradicsomból készült ketchuppel, vagy a közepesen erős mustárral.

TIPP:

Ha az ínyenc falatokat hűsítő koktélokkal öblíted le, akkor ne feledd, hogy már választhatsz fenntartható és stílusos szívószálat is. A Profissimo fém szívószál tartós nemesacélból készült, rendkívül strapabíró, sőt még mosogatógépben is tisztítható.

(Fotó és recept: Bianca Zapatka)

Ezt is szeretjük