Így duplázd meg a konyhád néhány ezer forintból!

Nagyobb térre van szükséged, de a konyha falát nem bonthatod le? Vesd be a következő trükköket!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A garzontulajdonosok rendszeresen szembesülnek azzal a ténnyel, hogy bárhogyan is igyekeznek rendet tartani, illetve kihasználni a titkos tárolóhelyeket, a konyhájuk valahogy sosem lesz akkora, hogy egy nagyobb főzést könnyedén le lehessen vezényelni benne.

Sőt, még a nagyobb lakások tulajdonosainak is akadhatnak gondjaik a konyhával, hiszen sok esetben a rossz elosztás vagy a hatalmas bérlakások szétdarabolása miatt éppen a konyha az, mely a legkevesebb térrel rendelkezik.

Ha neked is számít a méret, és eleged van abból, hogy szinte mozdulni sem tudsz a helyiségben, ideje újragondolnod a konyhád berendezését, illetve bevetned néhány trükköt, amivel szinte megduplázhatod a rendelkezésre álló teret!

Le a szekrényekkel!

Ha nincs elegendő helyed a konyhában, a legjobb, ha szemrevételezed a már meglévő bútorokat, edényeket, konyhai eszközöket. Készíts listát az összesről, majd szigorúan húzogasd ki azokat, melyek nélkül el tudsz készíteni egy ebédet vagy egy vacsorát. Az alapvetően kicsi konyhákat nem érdemes tovább zsúfolni beépített bútorokkal, hiszen rengeteget elvesznek a térből. Az alsó konyhabútorokat hagyd meg, a felső konyhaszekrényeket viszont add vagy ajándékozd el. Helyettük szereltess egyszerű lécekből polcokat, melyek éppen annyira tökéletes tárolóhelyként szolgálnak, mint a szekrények, mégis engedik, hogy a konyha légies legyen.

Polcot, ahová csak lehet!
A jó tervezésű konyhában minden lehetséges helyre szekrény vagy polc kerül. Utóbbiakkal jelentős tárolóhelyhez jutsz, ha mind a négy falra szerelsz belőlük úgy, hogy hosszuk megegyezzen a fal hosszúságával, illetve a mennyezet és a polc között legfeljebb hatvan centi legyen. Nem lesznek zavaróak, viszont rendkívül praktikusak.

A felesleges tárgyaktól szabadulj meg!

A jó szakácsnak hivalkodó konyhára sincs szüksége. Az egyedi tervezésű konyhák olyan kifinomultak lettek, hogy lassan már nem látni bennük a lényeget. A főzéshez egyébként sem kell más, mint némi alapanyag, hő, víz, egy éles kés és néhány lábos. Igenis lehet élni úgy, hogy a krumplit nem fonott kosárban tartod, a szerves hulladékot pedig nem egy külön ónedényben. Ezektől szabadulj meg, és meglátod, máris sokkal több helyed marad.

Csak furfangosan a tárolással!

Ahhoz, hogy elférj, és kényelmesen használhasd a konyhád, jó megoldás, ha összegyűjtöd a különféle holmikat, melyeket a konyhában kívánsz tartani, és eltervezed a helyüket fajtáik, illetve aszerint, hogy hol van rájuk szükség.

Álomszép terítékek karácsonyra

Nézegess képeket!

Elolvasom

A fedők például mindig nagy gondot okoznak, hiszen alig akad olyan hely, ahol ne zavarnának. Ha nem akarsz egy egész fiókot feláldozni számukra, akaszd őket függönyhuzalok segítségével a szekrényajtók belső oldalára - a szekrényajtó jobb és bal szélére verj egymás alá egyenlő távolságban szögeket, azokra feszítsd ki a huzalt, és csak felülről csúsztasd alájuk a fedőket. A fogantyújuk megakad a huzalban.
Sok francia háztartásban pedig külön állványon tartják a fedőket, amivel sok hely megtakarítható.
 

A lehető legkisebb asztalt és székeket válaszd!

Minél kisebb egy helyiség, annál nagyobb kreativitásra van szükség a berendezéséhez. Ha nincs lehetőséged egy külön étkező kialakítására, és magát az étkezőasztalt sem tudod például a nappaliba költöztetni, a lehető legpraktikusabb megoldást kell választanod az asztal és a székek esetében. Ma már több üzlet is kínál kifejezetten helyhiánnyal küzdőknek bútorokat - ilyen az IKEA képen látható szettje is -, melyek szinte észrevehetetlenül vannak jelen a helyiségben.

Ilyen például a bárpultra emlékeztető megoldás, melyet akár te is elkészíttethetsz egy asztalossal - bár tény, hogy ez néhány ezer forintnál kissé többe kerül majd.

Ez esetben elegendő egy 50-70 centi széles, illetve a konyhában lévő helynek megfelelő hosszúságú lécet felszerelni a falra, majd két-három bárszéket helyezni alá, és már kész is az étkező.

Cikkünk megírásában Terence Conran Belsőépítészet című könyve segített.

Ezt is szeretjük