A 4 legjobb dekortipp kétbalkezeseknek
Köszönő viszonyban sem vagy a kreativitással? Néha úgy érzed, még egy krumplit sem tudsz egyenletesen felvágni? Mindez nem lehet akadály!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Míg a gyerekek fantáziája határtalan, addig a felnőttek többsége úgy érzi, hogy semmi kreativitása, még a rajzolás sem ment neki a suliban, arról pedig még csak ábrándozni sem mer, hogy valaha bármit is saját maga készítsen el.

Pedig sem a barkácsolás, sem a kézműves munka nem nagy ördöngösség, bár nem árt némi ízlés és egy kis határozottság hozzá. Na meg persze néhány jó ötlet! Rajtunk ugyan nem múlik...

Kulcsok és tükrök: mindent a falra!

Hogy hogyan lehet ötletesen és dekoratívan feldíszíteni a falak egy részét, ha nem akarsz festeni, sem tapétázni, a festményekből is eleged van, ráadásul az ütvefúró használatát is elkerülnéd? Ragaszd vagy akaszd rá a kedvenc tárgyaidat! A falak dekorálásának ugyanis számos módja van, csupán engedd szabadon a fantáziád, és akaszd tele tükrökkel!
Ez esetben próbálj meg elszakadni az üzletek jelenlegi kínálatától, és ha esetleg nem rendelkezel hatalmas kézitükör-gyűjteménnyel, akkor irány a régiségek boltja! Egy csapat díszes, antik kézitükröcske és néhány modern formájú, műanyag keretű izgalmas összhangot képez, ráadásul bármilyen stílusú enteriőrben jól mutat. Hogy mindezt hogyan? A könnyebb darabokhoz szerezz be kétoldalú ragasztót, a nehezebb és kényesebb tükrökhöz pedig színben hozzáillő szatén szalagot és néhány szöget! Az előzőeket egyszerűen ragaszd fel a fal azon részére, amelyet dekorálni szeretnél, a kényesebbek végére pedig köss szalagot, és a falba vert szögekre akaszd fel őket.
Bár a kompozíció nem helyettesíti a normál méretű tükrök fényvisszaverő és térnövelő hatását, mégis izgalmas színfoltja lesz a lakásodnak.

+tipp: A kulcsokat egyszerűen akasztgasd fel a falba vert, ízlés szerint arányosan vagy kuszán elrendezett szögekre! Az erőteljesebb hatás érdekében fess egy világosabb csíkot a falra, és azon rendezgesd el őket! A végeredmény akkor lesz igazi, ha kisebb-nagyobb, de mindenképpen kimustrált kapukulcsokat használsz, amelyeket bármelyik bolhapiacon vagy régiségkereskedőnél beszerezhetsz.

A megújulás titka a textil!

Ahhoz, hogy a kopott kanapéd ismét visszanyerje eredeti vonzerejét, és a díszpárnák is új külsőt kapjanak, csupán egy-két takaróra és néhány méter neked tetsző, és a szoba stílusához illő textilre van szükség. Hidd el, nem kell feltétlenül a kárpitoshoz rohanni, ha egy aprócska helyen kiégett a fotel, vagy a 15 éves kanapén már látszódni kezd a kora! Manapság egyébként is olyan divatosak a fotelekre lazán - de stílusosan(!) - ledobott takarók, miért ne használnád ezeket a foltok ellen? Azt, amelyik a leginkább illik a kanapéhoz, hajtsd hosszanti irányban kettőbe, majd mintegy futó szőnyegként csíkban terítsd a háttámlától egészen a padlóig a kanapéra úgy, hogy éppen eltakarja a sérült vagy kopott részt. Nemcsak praktikus, de dekoratív látványt is nyújt!
És a díszpárnák? Ezeknek a megújításánál szinte nincs is egyszerűbb: a legközelebbi méteráruboltban vásárolj néhány métert az otthonod stílusához passzoló anyagból - minél több színűt veszel, annál jobb!
A textilekbe külön-külön csavard bele szorosan a párnákat úgy, hogy szaloncukor-formát képezzenek, és maradjon elegendő textil a végükön, hogy megköthesd őket. Itt ugyanis varrásra nincs szükség, csupán egy-egy jó nagy csomóra, amelyekkel lezárod az újdonsült párnahuzatokat.

Konyhából étkező, avagy roló másképp

Azt hitted, hogy a különböző színű és méretű rolók csak sötétítésre használhatók? Hát örömmel tudatjuk, hogy tévedtél! Kis lakásokban, vagy ott, ahol a konyhára inkább a nyitott polcrendszer a jellemző ugyanis kiváló térelválasztó vagy térleválasztó válhat belőlük.
A művelet ráadásul nem is bonyolult, és ismét nincs szükség nagy kézügyességre, bár ez esetben érdemes szépen mosolyogni a párodra, a művelethez ugyanis elkél a férfikéz.
Na de miről is van szó? Arról, hogy a rolókat nemcsak az ablakra, illetve az elé lehet függeszteni, hanem egyszerűen felcsavarozhatók a mennyezetre is közvetlenül a konyhaszekrények elé úgy, hogy lehúzva a végük éppen a munkapulton feküdhessen. Ennek a takarási megoldásnak az előnye, hogy segítségével az étkezővel közös konyhákban a konyhaszekrényen uralkodó, főzés utáni káosz egy pillanat alatt eltüntethető: egyszerűen csak le kell húzni a rolókat, és volt konyha, nincs konyha! Ez a rolós rendszer ráadásul a könyvespolcok esetében is alkalmazható, segítségével pedig nemcsak az esetleges rendetlenséget tüntetheted szem elől, hanem a portól is megóvod a könyveidet.

+tipp: Egyedivé varázsolhatod a rolókat, ha rájuk 10 centivel a végük fölött egy-egy vízszintes, színben és mintában hozzáillő keskeny szalagot varrsz, amelyeket gombokkal vagy gyöngyökkel díszítesz.

Hasznosíts újra és dekorálj vele

Gondoltad volna, hogy valaha hasznát veheted még az üres, régi kólásüvegnek, vagy a nagymama ósdi, üveg cukorkiöntőjének? Márpedig biztosíthatunk, hogy nem érdemes megválnod ezektől a kincsektől! Hogy miért is?
Egyrészt azért, mert a különböző színes feliratokkal ellátott műanyag mosogatószeres palackok és flakonok kevésbé dekoratívak, másrészt pedig azért, mert az üveg újrahasznosítható. Ha tehát ez utóbbi mellett döntesz, nemcsak az otthonodat teheted szebbé, de a környezetedet is véded! Ráadásul nincs is szükség extravagáns mesterművekre, csupán egy szebb formájú olívaolajas üvegre, vagy éppen egy csatosra. Az előbbiben a tusfürdőt tárolhatod - ezeket általában parafadugós kiöntővel ellátott kupakkal árulják -, az utóbbiban pedig akár habfürdőt, sampont, vagy éppen mosogatószert is tarthatsz. Meglepő látványt nyújtanak majd a különböző színű folyadékok!

Ha pedig attól tartasz, hogy elfelejted, mit is tartalmaznak, címkeként akassz rájuk alumínium vagy fém kerti palántatáblácskát! Ezekre golyóstollal ráírhatod az üvegek tartalmát: a golyóstoll nyomot hagy majd a puha fémen, így a felirat sokáig olvasható majd.

A cikkhez Julie Savill 101 hangulatvarázsló ötlet című könyvéből merítettünk ötleteket.
Az Alexandra Kiadó gondozásában megjelent könyv telis-tele van olyan, gyorsan és könnyedén megvalósítható tippekkel, amelyek segítségével egy-két óra leforgása alatt otthonosabbá teheted a lakásod, ráadásul a megvalósításhoz szükséges anyagokat illetően is hasznos tanácsokat kaphatsz.
Minden egyes ötletet egész oldalas fotó illusztrál, a közérthető, lépésről lépésre haladó leírásból pedig megtudhatod, mi a titka a tökéletes végeredménynek.

Ára: 1499 forint

Ha felkeltette az érdeklődésedet a könyv, rendeld meg itt! »
Ezt is szeretjük