4 hatalmas dekorbaki
Soha ne kövesd el!
Lehet keverni a csíkost a kockással, a fát a műanyaggal, de csak nagyon óvatosan. Cikkünkből megtudhatod, mit ne kövess el soha!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem tűnik bonyolultnak berendezni egy lakást: kell bele kanapé, néhány kényelmes fotel, dohányzóasztal, szőnyeg, függöny, és néhány kiegészítő, amely esztétikailag hozzátesz az összképhez. A kedvenc darabokat is könnyű manapság megtalálni a hatalmas kínálatban, harmóniát teremteni köztük azonban annál nehezebb. Márpedig harmóniára szükség van, annak hiányában ugyanis az otthonod nem lesz több, mint különböző stílusú és színű tárgyak raktára, ahol senki nem érzi jól magát. Neked sem ez a célod, igaz? Akkor jobban teszed, ha az alábbi bakikat sosem követed el!

Csíkosat kockással és virágokkal

A finomabb csíkos és visszafogottan kockás anyagok egy térben történő használata még nem is akkora bűn, ha az ember már gyakorlott a dologban, és van is érzéke az eltérő minták társításához. De még ha jól is sikerül, mindezt virágokkal megfejelni - vagy éppen kockás-virágos teret további csíkokkal megspékelni - már elég nagy bűnnek számít.

Az eklektika hívei persze erre bizonyára ingatják a fejüket, de ha te sokkal inkább harmonikus otthonra, mintsem dadaista menedékre vágysz, kerüld a túl sok mintát - vagy kérj hozzáértőtől tanácsot, ha mindenképpen ragaszkodsz a sokszínűséghez.
Ám ahogy általában mindig, most is igaz a megállapítás: a kevesebb néha több, azaz lehetőleg egyetlen minta mellett dönts, és annak használatát se vidd túlzásba a lakásban.

Sárga nappali, kék fürdőszoba, zöld gyerekszoba

Nem feltétlenül tesz jót, ha minden csak fehér, esetleg kizárólag tojáshéjszínű körülötted, de a színek használatát túlzásba vinni sem szabad. Harmóniát csak akkor teremthetsz az otthonodban, ha csupán egyetlen színt használsz, és inkább annak különböző árnyalatait váltogatod - még így is számtalan variációs lehetőséged lesz.

Ellenkező esetben a lakás zavaróan vibráló hatású lesz, ami nemcsak esztétikailag hagy maga után kívánnivalót, de te sem érzed majd jól magad benne.
Ha mégsem vagy képes egyetlen szín mellett letenni a voksod, akkor a falak és a mennyezet esetében válaszd a fehéret, vagy annak valamelyik árnyalatát, és a kiegészítőkkel vidd be inkább a kedvelt színeket az otthonodba. A fehér elég nyugalmas alapot ad majd a színkavalkádhoz.

Képkavalkád a falakon

Néhány tucatnyi apró, régi fénykép bokorszerűen elrendezve a falon nagyon jól mutat, de csak abban az esetben, ha a többi felületet üresen hagyod. Ha ugyanis minden falra akasztasz valamit eltérő magasságban, akkor az összhatás sokkal inkább zavaros lesz, mintsem esztétikus.

A kevesebb több elvét ismételgetve ez esetben is azt ajánljuk, hogy vagy minden falra csak egy-két képet helyezz azonos magasságban, vagy jelölj ki egyetlen falat, és azon rendezd el ízlésesen őket. Fontos továbbá, hogy ne helyezz semmit túl magasra: a szemmagasság a legideálisabb, a túl magasan lévő képek a nézőjében kisebbségi érzést kelthetnek.
A stílus kérdése a képek kapcsán is lényeges: a modern műveket lehetőleg ne keverd klasszikus festményekkel, ez utóbbit pedig fényképekkel. Ha eltérő stílusúak az egyes darabok, akkor más és más felületet válassz a számukra.

Mindent a szemnek - vagy inkább ne...

Bizonyos lakberendezési stílusok kedvelik a "mindent a szemnek" elvét, amikoris a mázas bögrék nem a szekrény mélyén laknak a konyhában, hanem látványosan nyújtózkodnak a mosogató felett, vagy ha a sütisdobozok nem a kamrában kapnak helyet, hanem a konyha polcát díszítik.

Ha kedveled a mediterrán világ stílusát, és az otthonod magán viseli e stílus jellemző jegyeit, akkor bátran mutass meg mindent a lakásban, de csak akkor, ha azok valóban mutogatni valók!

A hagyományos szódáspalackok például ne legyenek szem előtt, ha viszont van néhány öreg, színes üvegből készült szódásüveged, azokat semmiképpen ne rejtsd el! Ugyanez vonatkozik a könyvekre, a magazinokra, az edényekre, a régi órákra és a kiegészítőkre is.

Csak azt mutasd meg, ami érdemes rá, és csak akkor, ha a lakásod stílusa lehetőséget ad erre. Ellenkező esetben ugyanis átesel a ló túloldalára: a lakásod inkább egy zsibvásárra hasonlít majd, mint egy valódi otthonra.

Ezt is szeretjük